Volkskrant Avond: Verzet tegen de sigaret wint terrein | Gaat schaatsen kapot aan de Nederlandse overheersing?

Goedenavond. Is de strijd tegen het roken aan het kantelen? De aangifte tegen de tabaksindustrie krijgt meer en meer ondertekenaars, en ook in de politiek lijkt er een straffere wind te waaien. Ook in uw avondnieuwsbrief: Europese IS-strijders moeten berecht worden in hun eigen land, vindt deze commandant van de Syrische Democratische Strijdkrachten. En na zeven afstanden wonnen we zes keer goud, eenmaal won een Nederlandse Canadees: gaat het schaatsen kapot aan onze overheersing?

Antoinette de Jong, Carlijn Achtereekte en Ireen Wust met hun medailles op Medal Plaza voor de 3000 meter tijdens de Olympische Winterspelen van Pyeongchang. Beeld anp
Antoinette de Jong, Carlijn Achtereekte en Ireen Wust met hun medailles op Medal Plaza voor de 3000 meter tijdens de Olympische Winterspelen van Pyeongchang.Beeld anp

Vandaag belangrijk

Koerdische strijdkrachten willen dat 'duizenden' Europese IS-gevangenen teruggestuurd worden
Europese IS-strijders die gevangen zitten in Syrië, moeten terug naar hun eigen land. Europese landen, waaronder Nederland, handelen 'buiten het recht' door stelselmatig te weigeren hun opgepakte Syriëgangers terug te nemen en zelf te berechten. Dat zegt Redur Khalil, commandant van de Syrian Democratic Forces (SDF), de Koerdische strijdkrachten in Noord-Syrië.

Defensie erkent seksueel misbruik bij militair Ronald Vreeburg op Militaire School
Defensie erkent dat er sprake was van seksueel misbruik bij militair Ronald Vreeburg in 1982. Staatssecretaris Barbara Visser schrijft dat vrijdagavond in een brief aan de Tweede Kamer. Uit een door Visser ingesteld intern onderzoek blijkt dat van twee militairen aannemelijk is gemaakt dat ze meededen aan het misbruik op de Koninklijke Militaire School.

Haags gerechtshof: niet de Nederlandse, maar de Indiase rechter moet beslissen over terugkeer Insiya
Het gerechtshof Den Haag heeft donderdag een opmerkelijke uitspraak gedaan in de zaak rondom het ontvoerde Amsterdamse meisje Insiya. Niet de Nederlandse, maar de Indiase rechtbank moet beoordelen of Insiya terug moet naar haar moeder in Nederland, stelt het hof.

De enige schaatser in Nederlandse equipe zonder profcontract won vandaag olympisch goud: wie is zij?
'Wanneer zijn de Spelen eigenlijk?', vroeg Esmee Visser toen ze zich eind december in Thialf verzekerde van een startbewijs voor de olympische 5 kilometer. Ze had nooit verwacht dat ze naar Zuid-Korea zou gaan. Net zomin als ze gedacht had dat ze er goud zou winnen.

Insiya op een foto op haar moeders telefoon. Beeld Marlena Waldthausen / de Volkskrant
Insiya op een foto op haar moeders telefoon.Beeld Marlena Waldthausen / de Volkskrant

Video van de dag

Sportfotograaf Klaas Jan van der Weij is een echte Spelen-veteraan. Van schaatsen tot bobsleeën, alles legt hij vast. Maar bij bobslee is dat nog best lastig: je ziet eigenlijk alleen de helmen. In deze video legt Van der Weij uit hoe hij zijn beeld toch spannend maakt.

Vandaag op tv

Wie wordt de opvolger van Pleun Bierbooms? We zien het vanavond in de finale van seizoen acht van The Voice of Holland (RTL4, 20.30 uur). Filmliefhebbers kunnen terecht bij BBC2 (00.05 uur) voor A Most Violent Year, een uitstekende misdaadfilm die je terugvoert naar het gewelddadige New York van 1981. Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Aangifte tegen de tabaksindustrie krijgt meer en meer ondertekenaars
Is de strijd tegen het roken aan het kantelen? De aangifte tegen de tabaksindustrie krijgt meer en meer ondertekenaars, en ook in de politiek lijkt er een straffere wind te waaien. (+)

Is de Nederlandse dominantie op het ijs een zege of vloek voor de sport?
Het schaatstoernooi na zeven afstanden: zesmaal goud voor Nederland, eenmaal goud voor een Nederlandse Canadees. Gaat de sport kapot aan deze overheersing? Vijf oud-schaatsers/tv-commentatoren over de toekomst. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

Commandant bij het Syrische militieleger SDF: 'Europa, berecht je eigen IS-strijders'
Europa maakt Noord-Syrië tot een dumpplaats van zijn jihadstrijders. Met die felle kritiek komt Redur Khalil, een hoge commandant van het door de VS gesteunde Syrische militieleger SDF. 'Ook Nederland doet niks.'

Waarom denken we zo zeker te weten dat die ene heteroman toch echt gay is?

Je seksuele voorkeur kun je alleen zelf ontdekken, zou je denken. Toch kan er zomaar voor je bepaald worden dat je homo bent. Dat je op vrouwen valt, is dan bijzaak. (+)

Gijs Groenteman: 'Ik was de 'gay best friend', alleen was ik niet gay.' Beeld Ilja Keijzer
Gijs Groenteman: 'Ik was de 'gay best friend', alleen was ik niet gay.'Beeld Ilja Keijzer

De mens als hoogtepunt van de evolutie? Achterhaald idee
Van oudsher is de mens geneigd zichzelf te beschouwen als het eindpunt of zelfs hoogtepunt van de evolutie. Van dat denkbeeld blijft steeds minder overeind. (+)

Het recept tegen Valentijnscynisme heet Wendy
Je zou moedeloos kunnen worden van de manier waarop de online-date-industrie inspeelt op eenzame singles, schrijft columnist Lisa van der Velden, maar er zijn uitzonderingen. Een daarvan is Wendy Geertsema (43), de trotse organisator van de Grootste Single Barbecue van het Noorden. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden