NieuwsbriefVolkskrant Avond

Volkskrant Avond: Verwesteren van vrouwen kan leiden tot asiel | Man, kies eens wat vaker voor vegetarisch (zegt het Voedingscentrum)

De campagne ‘Er is meer dan vlees’ is de komende tijd te zien op NS-stations en op sociale media. Beeld Voedingscentrum
De campagne ‘Er is meer dan vlees’ is de komende tijd te zien op NS-stations en op sociale media.Beeld Voedingscentrum

Vandaag belangrijk

Verwesteren van vrouwen kan in sommige gevallen leiden tot asiel
Vrouwelijke asielzoekers die tijdens hun verblijf in Nederland verwesterd zijn, maken vanaf nu toch kans op een verblijfsvergunning op grond van hun levensstijl. Dit komt door een uitspraak van de Raad van State van woensdag, in zaken van twee Afghaanse en een Somalische vrouw.

Coalitie worstelt met Marrakech-pact dat niet bindend is, maar ook niet vrijblijvend
VVD en CDA willen niet zonder nieuwe waarborgen het VN-migratiepact van Marrakech steunen. Het kabinet zoekt daarom samen met andere Europese landen naar een extra stemverklaring die vastlegt dat ondertekening geen juridische consequenties heeft. Dat bevestigen meerdere bronnen binnen de coalitie.

Brussel wil strafprocedure tegen Italië wegens begroting: miljardenboete dreigt
Italië is het eerste euroland dat wordt aangepakt voor zijn veel te hoge staatsschuld. De Europese Commissie adviseerde woensdag de nooit eerder gebruikte strafprocedure tegen Rome op te starten, een klemmende waarschuwing die kan uitmonden in een miljardenboete voor Italië.

Amerikaanse belegger verspeelt 150 miljoen dollar en maakt sorry-video
Hoe biecht je als belegger op dat je je 290 cliënten in één klap 150 miljoen dollar armer hebt gemaakt? Maak van YouTube je biechthokje, moet de hedgefondsbaas James Cordier uit de Amerikaanse staat Florida hebben gedacht.

Video van de dag

Op een luchtfoto van een platgebrande wijk in Paradise, Californië staat geen huis meer overeind – op één woonwagen na. Hoe kan dat ene huis de vlammen hebben doorstaan?

Vanavond op tv

Ingeborg Jansen volgde voor IDFA Primeur: Sylvana, demon of diva Sylvana Simons in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Hoe gaat ze om met de bewondering en haat die ze dagelijks ervaart? (NPO 2, 20.25 uur). Begin dit jaar kwam naar buiten dat Marco Kroon een geweldsincident in Afghanistan uit 2007 niet eerder dan vorig jaar heeft gemeld aan Defensie. Vanavond vertelt hij bij Pauw samen met zijn advocaten zijn verhaal (NPO 1, 23.00 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Als het aan het Voedingscentrum ligt, moeten mannen minder vlees eten, dus wordt met hippe t-shirts aangeprezen hoe je ‘lekker kan variëren met ei, noten en peulvruchten’
Vol overtuiging stort het Voedingscentrum zich op een eeuwenlang gecultiveerd aspect van de mannelijke identiteit: vlees. Preciezer: het eten ervan. Woensdag lanceerde het instituut een campagne gericht op de masculiene carnivoor. Man, kies eens wat vaker voor vegetarisch, is de boodschap. ‘Krijg de tyfus’, reageert de (twitterende) vleeseter.

Met drie schone shirtjes, een bijbel, 20 dollar en 100 snoepjes op weg naar de VS
Wanhopige inwoners van Midden-Amerika proberen continu een nieuwe karavaan te vormen, waarmee ze veilig naar de Amerikaanse grens kunnen. Rudi Chiliceo (30), een verschoppeling uit El Salvador, is een van hen. ‘Ik was nog nooit zo blij als vandaag.’

Muziek spelen met je gedachten: het kan nu dankzij deze hersenchip
Een doodgewone tablet besturen met je gedachten. Mensen met een verlamming waren hiertoe in staat met behulp van een hersenimplantaat, schrijven Amerikaanse onderzoekers in wetenschappelijk vakblad PLOS One.

Screenshot uit de video van de proefpersoon terwijl zij piano speelt met de dank aan de hersenimplantaat. Beeld
Screenshot uit de video van de proefpersoon terwijl zij piano speelt met de dank aan de hersenimplantaat.

De nieuwe film van Steve McQueen is bedoeld voor een breder publiek, maar het geweld, de corruptie, racisme en seksisme in de film zijn des te venijniger
Regisseur Steve McQueen (49), bekend van snoeiharde films als Shame en 12 Years a Slave, hoopt met misdaadfilm Widows op een breder publiek. Met hetzelfde doel: mensen raken.

Daniel Kaluuya (links) en Brian Tyree Henry in Widows.  Beeld
Daniel Kaluuya (links) en Brian Tyree Henry in Widows.
Michelle Rodriguez, Viola Davis, en Elizabeth Debicki in Widows. Beeld
Michelle Rodriguez, Viola Davis, en Elizabeth Debicki in Widows.

Trekken Klaver en Asscher in de pensioendiscussie FNV-voorzitter Busker nog over de streep, of blijft hij zich verzetten tegen het akkoord?
Het moet gezegd, Lillian Marijnissen was er dinsdagavond als de kippen bij. Het pensioenoverleg was net afgebroken en haar videomontage met commentaar van de SP stond al op Twitter. Had de voormalige FNV-bestuurder voorkennis ?

Sylvia Witteman heeft wat ideetjes voor duidelijke taal in de rechtbank: ga khowed van hier met die ibahesh
De Tweede Kamer wil dat rechters duidelijker taal gaan gebruiken, zo las Sylvia Witteman in de krant. Ze denkt graag met de rechterlijke macht mee over alternatieven. En als ze daar dan toch aan het vernieuwen geslagen zijn: ‘verruil dan meteen ook even die skere toga voor een planga van Cartier en een brakka van Balmain. U zult zien, de rechtspraak verloopt voortaan rimpelloos.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden