Volkskrant AvondVrijdag 31 januari

Volkskrant Avond: Vernietigende conclusies in evaluatie van Kunduz-missie | Amerikaanse Senaat stevent af op snelle vrijspraak voor Trump in impeachmentproces

Afghaanse rekruten van de politieschool in Kunduz in 2011. Beeld Ton Koene
Afghaanse rekruten van de politieschool in Kunduz in 2011.Beeld Ton Koene

Vandaag in het nieuws

Vernietigende conclusies in evaluatie van Kunduz-missie: zware druk om positief beeld te schetsen
De Tweede Kamer is onvolledig en onjuist geïnformeerd over de politietrainingsmissie in het Afghaanse Kunduz (2011-2013). Dit blijkt uit een rapport van een evaluatiedienst van Buitenlandse Zaken. De SP wil een parlementair onderzoek. Volgens het CDA houdt het rapport ook het parlement een spiegel voor.

Amerikaanse Senaat stevent af op snelle vrijspraak voor Trump in impeachmentproces
De Amerikaanse Senaat stevent af op een vrijspraak voor president Trump in het impeachmentproces nu een poging van de Democraten getuigen op te roepen schipbreuk heeft geleden. Daarmee komt de weg vrij voor een afsluitende stemming van de senatoren, die ongetwijfeld in het voordeel van Trump zal uitvallen.

Er komt een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. Rutte: ‘Handhaving wordt makkelijker’
Het kabinet komt met een vergaande inperking van de toegestane soorten consumentenvuurwerk. De maatregel moet dit jaar ingaan. ‘Het is een inperking van de vrijheid, maar er zijn goede redenen voor’, aldus premier Mark Rutte vrijdag.

In de Filipijnse hoofdstad Manilla groeperen mensen bijeen in de hoop gezichtsmaskers te kunnen kopen. Beeld Getty Images
In de Filipijnse hoofdstad Manilla groeperen mensen bijeen in de hoop gezichtsmaskers te kunnen kopen.Beeld Getty Images

Nederlanders keren naar verwachting zondag terug uit Wuhan
Drieëntwintig Nederlanders nemen naar verwachting zondag plaats in een evacuatievlucht uit het Chinese Wuhan. Zij worden gerepatrieerd vanwege de uitbraak van het coronavirus.

Chinese film wint (alweer!) IFFR-Tigercompetitie
The Cloud in Her Room van Zheng Lu Xinyuan is vrijdagavond op IFFR bekroond met de Tiger-award. Daarmee ging de belangrijkste prijs (40.000 euro) van het Rotterdamse festival voor de derde keer op rij naar een Chinese film.

Opinie

Historicus Jill Lepore: ‘We moeten erkennen dat er zowel grootsheid als wreedheid zit in de Amerikaanse geschiedenis’
De geschiedenis van Amerika leest als een lange mars naar vrijheid en gelijkheid, óf als een verhaal vol ongelijkheid en discriminatie. Volgens historicus Jill Lepore hebben die twee visies altijd bestaan, maar nog nooit zo ver uit elkaar gelegen.

Vanavond op de televisie

Naborrelen over #DryJanuary en Stallones terugkeer naar het actiegenre
Minder alcohol drinken is iets wat veel Nederlanders zich aan het begin van het jaar voornemen, maar lang niet iedereen houdt dat vol. De actie Dry January moest hen ondersteunen, en op de laatste dag van de maand maakt Sophie Hilbrand de balans op tijdens een speciale naborrel (NPO 3, 20.25 uur). Op Veronica is de actiefilm Cliffhanger te zien (Renny Harlin, 1993), de film waarmee Sylvester Stallone een glorieuze comeback in het actiegenre maakte. Na Rocky V en de beroerde komedies Oscar en Stop! Or My Mom Will Shoot (Veronica, 22.00u). Meer tips voor een geslaagde televisieavond vindt u hier.

Strijdlustig tot het einde: anti-Brexit-betogers rollen luttele uren voor het Britse vertrek uit de EU bij het parlementsgebouw in Londen een banier uit met onderaan de leus ‘Migranten erin, Tory’s eruit’.  Beeld Andy Rain / EPA
Strijdlustig tot het einde: anti-Brexit-betogers rollen luttele uren voor het Britse vertrek uit de EU bij het parlementsgebouw in Londen een banier uit met onderaan de leus ‘Migranten erin, Tory’s eruit’.Beeld Andy Rain / EPA

Aanraders van de redactie

Na de Brexit barst Europa van de ambities
Nu de Britten niet meer op de rem kunnen trappen, wil de EU haar geopolitieke vleugels verder uitslaan. Maar dat vereist wel een cultuurbreuk.

Scheidend directeur Laura van Geest: ‘We zijn bloedeloos saai bij het CPB’
Haar vertrek lijkt in niets op haar omstreden aanstelling van 6,5 jaar geleden. Laura van Geest heeft zich bewezen, als directeur van het Centraal Planbureau. Op haar eigen onderkoelde stijl blikt ze terug. ‘We zijn niet meer die autoriteit waarvan iedereen zegt: het zal wel waar zijn.’

Dé vraag: hoe erg wordt het met dat coronavirus?
Een besmetting met het coronavirus is aanstaande, gonst door het land. Of niet? Terwijl de ziekenhuizen de borst natmaken, leert het verleden dat het ook best eens kan meevallen.

Brullende ouders langs de lijn: hoe komen ze erop? En wat doet zoiets met kinderen?
Brullende en bemoeizuchtige ouders langs de zijlijn: het is een wekelijks terugkerend tafereel op de sportvelden. Waar komt dat fanatisme toch vandaan, vraagt wetenschapsjournalist en jeugdcoach Tonie Mudde zich af. En wat doet het met de kinderen?

null Beeld Studio V
Beeld Studio V

Kan een museum anno 2020 nog wel ‘een blote vrouw’ aan de muur hangen?
Bij het Van Gogh Museum wordt er gediscussieerd of er in 2020 nog wel kunst met naakte vrouwen getoond kan worden. Niet zo vreemd, in het huidige tijdsgewricht, vindt Elma Drayer. ‘Maar wie deze nieuwe moraal integraal van toepassing verklaart op de kunsten heeft toch echt enige afslagen gemist.’

Buurtsupermens is een prettig absurde kijk op de strijd tussen traditie en dagelijkse praktijk in Japan ★★★★★
Japan heeft maar liefst 55 duizend minisupermarkten, waarop schrijver Sayaka Murata (die bijna twintig in zo’n winkel werkte) haar boek Buurtsupermens baseerde. Het prettig absurde boek zou alleen maar grappig zijn als het niet ook een bijtende beschrijving was van het hedendaagse Japan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden