NieuwsbriefVolkskrant Avond

Volkskrant Avond: Veel genezen coronapatiënten houden nog maanden serieuze klachten | Het Brits-Nederlandse Unilever wordt Brits, hoe erg is dat voor Nederland?

Een zojuist afgeronde coronatest bij de GGD Gelderland Zuid. Wie covid-19 heeft gehad, kan lange tijd klachten houden. Beeld Marcel van den Bergh
Een zojuist afgeronde coronatest bij de GGD Gelderland Zuid. Wie covid-19 heeft gehad, kan lange tijd klachten houden.Beeld Marcel van den Bergh

Vandaag belangrijk:

Veel genezen coronapatiënten houden nog maanden serieuze klachten
De schade die het coronavirus toebrengt aan het lichaam is zo groot, dat veel genezen covidpatiënten nog maandenlang klachten zullen houden, stellen internationale onderzoekers. ‘Covid-19 is de polio van deze generatie.’

FMO-baas Peter van Mierlo stapt op na klachten over intimidatie werknemers
De baas van ontwikkelingsbank FMO, Peter van Mierlo, is donderdag per direct opgestapt. De officiële reden van zijn vertrek, zo staat in een persverklaring van FMO: Van Mierlo zag zijn ‘effectiviteit teruglopen’ door interne discussies over de manier waarop hij de veranderingen binnen de bank aanstuurde. Officieus vertrekt Van Mierlo omdat werknemers klaagden over zijn intimiderende stijl van leidinggeven.

Ergernis in de Kamer neemt toe, maar Visser krijgt de ‘vooruitkijkers’ op haar hand
Staatssecretaris van defensie Barbara Visser heeft met gemak een tweede debat over het niet doorgaan van de verhuizing van de marinierskazerne naar Vlissingen overleefd. Wel heeft ze andere zorgen: het al genomen besluit van plaatsing van een smart-L-radar nabij het Gelderse Herwijnen blijft op twijfel stuiten, ook in de coalitie.

Rechter niet akkoord met fusie PostNL en Sandd
De fusie tussen de postbedrijven PostNL en Sandd is niet rechtsgeldig. De vergunning die de regering heeft verleend is niet in orde. Tot dat oordeel komt de rechtbank van Rotterdam in een zaak die was aangespannen door twee postbedrijven tegen de fusie. PostNL meent dat het te laat is om de fusie af te blazen.

Amerikaanse minister van Justitie misbruikte macht in zaak-Flynn, concludeert oud-rechter
De Amerikaanse minister van Justitie William Barr heeft zijn macht misbruikt om voormalig Trump-medewerker Michael Flynn van een veroordeling te redden. Dat concludeert een gepensioneerde rechter over het besluit van Barr alle aanklachten tegen Flynn te laten vallen. Hij onderzocht dit op verzoek van de rechter die de zaak-Flynn behandelde.

Vanavond op televisie

Veel Nederlanders keken tijdens de lockdown met afgunst naar beelden van volle Zweedse terrassen, maar inmiddels blijkt dat de aanpak ook nadelige consequenties heeft. In Zweden doen het anders (NPO 1, 20.35 uur) nemen Thomas Erdbrink en Sander Schimmelpenninck poolshoogte in Zweden. Muziekliefhebbers zitten vanavond goed: eerst de door Martin Scorsese geregisseerde parel The Last Waltz (NPO 2 Extra, 20.30 uur), het afscheidsconcert van The Band. Voor fans van bluesrocklegende Rory Gallagher is er de documentaire Ghost Blues (Canvas, 23.10 uur). Meer tv-tips zijn hier te vinden.

Opinie

Altijd weer die vraag: nee, waar kom je écht vandaan?
Hoe is het om anno 2020 in Nederland te leven als je roots ergens anders liggen? We vroegen schrijver Robert Vuijsje wat hij geleerd heeft van zijn ‘Land van afkomst’-interviews.

Demonstranten in de Bijlmer herdenken George Floyd en protesteren tegen racisme. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Demonstranten in de Bijlmer herdenken George Floyd en protesteren tegen racisme.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Morgen in de krant

Het Brits-Nederlandse Unilever wordt Brits, hoe erg is dat voor Nederland?
Dat Unilever na negentig jaar gezamenlijke historie een Brits bedrijf wordt in plaats van een Nederlandse onderneming, is louter een juridische zaak, betoogde de multinational donderdag. Maar is dat ook zo? Of glipt de multinational Nederland uit handen?

Hoe in Bristol de antiracistische beeldenstorm begon
In Engeland halen woedende demonstranten standbeelden neer van ‘foute figuren’ uit de koloniale tijd. In Bristol, gebouwd met geld van slavenhandelaren, is er kritiek op de actie, maar ook bijval. ‘We zien de statige panden, niet het bloed dat als onzichtbaar cement heeft gediend.’

Een beeld van Edward Colston wordt uit de haven van Bristol gehaald, nadat deze er door activisten in werd gegooid. Colston bracht in de 17de eeuw door middel van slavenhandel rijkdom naar de West-Engelse havenstad. Beeld AP
Een beeld van Edward Colston wordt uit de haven van Bristol gehaald, nadat deze er door activisten in werd gegooid. Colston bracht in de 17de eeuw door middel van slavenhandel rijkdom naar de West-Engelse havenstad.Beeld AP

Kabinet durft meer marktwerking op spoor niet aan: NS ook na 2024 op het hoofdrailnet
Staatssecretaris Van Veldhoven wil het spoor niet openbaar aanbesteden, maar gunnen aan de NS. Nét voordat Europese regels dat moeilijker gaan maken. ‘De risico’s van aanbesteden zijn groter dan de kansen.’

Altijd snotterend kind mag steeds vaker naar school − omdat het eigenlijk al mocht
Steeds meer kinderen met bekende en onveranderde verkoudheidsklachten mogen naar school of de opvang. Dit mocht altijd al van het RIVM, maar steeds meer basisscholen, kinderopvangorganisaties en GGD’s lezen de regels omtrent loopneuzen goed, zegt Gjalt Jellesma van Boink, de organisatie die ouders vertegenwoordigt in de kinderopvangbranche.

Xander van der Wulp: ‘Ik zou Thierry Baudet willen vragen waarom hij zo’n hekel aan de publieke omroep heeft’
Hij interviewt liever Baudet dan Rutte en verkiest podcast boven vlog. En wil politiek verslaggever Xander van der Wulp (45) wellicht ook hoofdredacteur worden?

Xander van der Wulp Beeld Frank Ruiter
Xander van der WulpBeeld Frank Ruiter

Harry Potter ruziet met J.K. en Veronica Inside moet wéér excuses aanbieden
Sterrenwacht Aaf Brandt Corstius spit elke week de berg celebritynieuwtjes door en vond er deze keer twee met een gezamenlijk thema: uitlatingen in de media die opschudding veroorzaken. Eentje was een inkoppertje, want die had te maken met Veronica Inside. De ander kwam uit onverwachte hoek: Harry Potter die zijn schepper tegenspreekt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden