Nieuwsbrief Avond

Volkskrant Avond: Vakbeweging eist pensioen voor zzp'ers | May onder vuur in Lagerhuis en eigen partij

Goedenavond. De macht terugpakken van Brussel, was de belofte van de brexiteers aan de Britse kiezer. Maar er valt niet zoveel terug te pakken, blijkt nu. Althans niet zonder de pijn van een harde Brexit. Verder in uw avondnieuwsbrief: de Museumvereniging moet de gegevens van een Museumkaarthouder aan de Belastingdienst geven. Het belang van privacy weegt niet op tegen de belastingheffing, heeft de rechter bepaald.

De Museumkaart. Beeld Hilde Harshagen

Vandaag belangrijk

May onder vuur in Lagerhuis, opstand dreigt in haar eigen partij
De Britse premier Therese May is vandaag in het Lagerhuis van alle kanten onder vuur komen te liggen vanwege het Brexit-akkoord dat haar regering met de Europese Unie heeft gesloten. 

De Belastingdienst wint het van de privacy en krijgt de gegevens van Museumkaarthouders
De Museumvereniging moet de gegevens van een Museumkaarthouder aan de Belastingdienst geven voor onderzoek naar het al dan niet belastingplichtig zijn van die kaarthouder. Het belang van de privacy van de kaarthouder weegt niet op tegen het algemeen belang van ‘een correcte belastingheffing’, zo heeft de kortgedingrechter in Amsterdam donderdag bepaald.

Vakbeweging eist pensioen voor zzp’ers in ruil voor steun nieuw pensioenstelsel
Pensioen voor zelfstandigen is op het laatst een cruciaal struikelblok geworden in de onderhandelingen over een nieuw pensioenstelsel. De vakbeweging wil dat bedrijven die zzp’ers inhuren voor klussen, voor hen pensioenpremie betalen. Werkgevers zijn hier faliekant op tegen.

Premier Mark Rutte gisteravond bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voor het pensioenoverleg. Beeld ANP

Dalende beurskoersen na nieuwe ontwikkelingen Brexit: ‘De kansen op een goede afloop zijn slechter geworden’
Even haalden bedrijven en financiële markten opgelucht adem toen woensdagavond het Britse kabinet het plan van premier May leek te steunen. Maar nadat donderdagmorgen de speciale Brexit-minister Dominic Raab aftrad, kelderden de koersen op de beurs van Londen en daalde ook het pond sterling. Hoe duidelijker werd dat het plan van May het niet zou halen, hoe sneller de koersen naar beneden gingen – met name van de banken.

Video van de dag

Nepnieuws is overal, in allerlei gedaantes. Maar soms herken je het niet direct en wat dan? Een ding is belangrijk: bij rare of onbevestigde berichten, wacht nog even met het lynchen van je buurman.

Vanavond op tv

Waar loop je tegenaan in een relatie als jij en je partner een ander geloof hebben? Iris Lunenburg gaat op bezoek bij stellen met een verschillende religie (NPO 3, 21.45 uur). Om 22.25 uur is op NPO 3 een herhaling van de documentaire Die avond in Bataclan. Jessica Villerius brengt met Ferry Zandvliet, die bij het concert was tijdens de aanslag, een bezoek aan Azdyne Amimour, de vader van een van de terroristen. Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Brexiteers beloofden de Britten de macht terug te pakken, maar die blijft voorlopig gewoon bij Brussel
Take back control, was de belofte van de brexiteers aan de Britse kiezer. De macht terugpakken van Brussel. Dat impliceerde dat die onvrijwillig was afgestaan, wat niet het geval is, want het Verenigd Koninkrijk zat bij alle besluiten aan tafel. Maar juist die vooronderstelling nekt de brexiteers nu: er valt niet zoveel terug te pakken, althans niet zonder de pijn van een harde Brexit. Een weging van de vier hoofdpunten uit het ontwerp-Brexitakkoord.

Hoe 500 Jemenitische vluchtelingen op een Zuid-Koreaans vakantie-eiland terechtkwamen
Niemand wist waar ze vandaan kwamen, of met hoeveel ze waren, maar opeens doken ze in het voorjaar op: honderden Jemenitische mannen in de straten van het Zuid-Koreaanse vakantie-eiland Jeju. En elke dag kwamen er meer bij. ‘Het was een mysterie’, zegt Ha Min-kyoung, een 39-jarige muzieklerares die zich over hen ontfermde en vorige week het eerste Arabische restaurant op Jeju opende. ‘Het enige wat we in het begin wisten, is dat ze op straat sliepen.’

Jemenitisch restaurant Wardah in Jeju, Zuid-Korea. Beeld Jun Michael Park

Museumdirecteur gaat op delicate zoektocht naar nazi-design
Directeur Timo de Rijk van Design Museum Den Bosch was in Duitsland om de tentoonstelling over nazi-design voor te bereiden, die voor volgend jaar gepland staat. 

Hoe behoud ik mijn huurtoeslag?
Ik moet bijna 1.400 euro huurtoeslag terugbetalen omdat mijn inkomen vorig jaar 72 euro te hoog was. Kan ik daar iets aan doen?

‘Mijn zoon kwam op een dag thuis en wilde wapenhandelaar worden’
Daar schrok Aaf Brandt Corstius even van, als honderd procent gutmensch en linkse pacifist.  

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.