Volkskrant avond Donderdag 26 juli

Volkskrant Avond: Vaccinatiedrama in China: 'Mijn 8-jarige zoon kan niet lopen, eten of praten' | Op pad met een droogtecontroleur

Goedenavond. Een onverklaarbare aandoening bij Chinese kinderen blijkt het gevolg van ondermaatse vaccins. De woede is groot, maar de overheid in China bekritiseren is riskant. Onze correspondent vond ouders die hun verhaal durfden te doen. Verder in deze nieuwsbrief uiteraard aandacht voor de hittegolf, vanaf vandaag een feit. We zijn op pad met een droogtecontroleur. En foodvlogger Jonneke van der Zeeuw onderzoekt de Nederlandse eetcultuur, die véél rijker is dan alleen aardappelen, groente en vlees. 

Een vaccinatie bij een consultatiebureau in Jiujiang, provincie Jiangxi, op 24 juli 2018. Beeld AP

Vandaag belangrijk

Aandeel Facebook duikt met bijna 20 procent; 110 miljard dollar verdampt
Beleggers zijn zich te pletter geschrokken van de laatste kwartaalcijfers van Facebook. Het bedrijf maakt nog altijd miljarden winst, maar de groeicijfers vallen tegen. En in Europa is zelfs een teruggang te zien.

Noteer ’m: de eerste hittegolf in drie jaar tijd
Nederland tropenland. Het kwik loopt vandaag op tot 36, misschien zelfs 37 graden. Ook morgen is het bloedje heet. De KNMI heeft de eerste hittegolf in drie jaar tijd aangekondigd. Dit blog helpt u de dag door.

Vorige week vrijgegeven radio-opnames van het hart van de Melkweg met de nieuwe MeerKAT-telescoop in Zuid-Afrika. Beeld MeerKAT

Ster scheert rakelings langs zwart gat Melkweg en bevestigt relativiteitstheorie Einstein
Met radiotelescopen in Chili hebben Europese astronomen een ster zo dicht langs het reusachtige zwarte gat in het centrum van de Melkweg zien scheren dat de wetten van Newton niet langer opgaan. De relativiteitstheorie van Einstein daarentegen houdt zich kranig, zeggen de betrokken wetenschappers.

Taakstraf voor broers na afpersing met zelfgemaakte ‘gijzelsoftware’
De twee broers uit Amersfoort die in 2014 honderden mensen afpersten met zelfgemaakte malware zijn donderdag door rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur. De rechtbank oordeelde dat er sprake was van ‘zeer ernstige feiten’, maar legde vanwege verschillende omstandigheden toch geen gevangenisstraf op.

Video van de dag

Het Russische ministerie van Defensie maakt bekend dat Syrië nu veilig is. Ruim honderdduizend vluchtelingen zijn teruggekeerd. Maar loopt iedereen wel de goede kant op?

Vanavond op tv

Voor bewegen is het inmiddels ook 's avonds best warm, dus televisiekijken lijkt een uitstekend tijdverdrijf. Op SBS 9 is Dumbo te zien (vanaf 20.30 uur). Het vliegende olifantje wordt nog weleens over het hoofd gezien, maar misschien is het wel een van de mooiste Disney-klassiekers. Op RTL 4 proberen vijf Nederlandse stellen in Het Italiaanse dorp: Ollaloi (21.30 uur) een - inderdaad - Italiaans dorp op te knappen, dat ze voor 1 euro hebben gekocht, om te voorkomen dat het een spookdorp wordt. Meer televisietips, onder meer voor een monument uit de Turks-Koerdische filmgeschiedenis, zijn hier te lezen.  

Morgen in de krant

De Hermes House Band. Beeld DPA

I will survive, de ‘Rotterdamse’ evergreen die steeds opnieuw een hit wordt
I will survive (La La La), de Hermes House Band-cover van de discohit van Gloria Gaynor, is hét WK-lied van Frankrijk. Meer dan twee decennia nadat het liedje in Nederland een nummer-1-hit werd, staat de cover nu bovenaan in de Franse hitparade.

Op pad met de droogtecontroleurs van het waterschap: 'De gewassen staan er hier wel erg groen bij'
Controleurs van het waterschap kijken of boeren zich houden aan het verbod op het gebruik van oppervlaktewater om hun land te besproeien. Verslaggever Mark Misérus ging mee. ‘Hoe langer het verbod geldt, hoe groter de irritatie wordt bij boeren dat ze niet meer mogen sproeien.

Ondermaatse vaccins in China: ‘Lopen, praten eten: mijn zoon kan op 8-jarige leeftijd niets’
Een onverklaarbare aandoening bij Chinese kinderen blijkt het gevolg van ondermaatse vaccins. De woede is groot, maar de overheid in China bekritiseren is riskant. Volkskrant-correspondent Marije Vlaskamp vond ouders die hun verhaal durfden te doen.

Udo en Therese thuis in Zeist. Beeld Ivo van der Bent

Bij Udo en Therese in Zeist wordt er grenzeloos gekookt: 'We eten zelden aardappelen-groenten-vlees’
Vlogger Jonneke de Zeeuw onderzoekt de Nederlandse eetcultuur, die intrinsiek internationaal is. Hoe die beïnvloeding werkt, zie je het leukst bij de mensen thuis. Voorbeeld: Udo en Therese.

Een ‘revolutionair project’ voor meer rechten en vrijheden: in Tunesië staan de laatste restjes sharia op verdwijnen
De Tunesische president Béji Saïd Essebsi wil graag de geschiedenis ingaan als grote hervormer. Zodoende komt een speciale commissie met verstrekkende emancipatie-voorstellen.

Asha ten Broeke vraagt zich af: Wat als Stef Blok een vrouw was?
De rel rond Stef Blok was voor Asha ten Broeke aanleiding om eens te ‘fantasifilosoferen’: zou de wereld beter af zijn als vrouwen de macht overnamen? ‘Elke ministerspost die wordt bezet door een uitmuntende vrouw is er een die onze premier niet in een vlaag van politieke benoemingsarmoede aan een zeer middelmatige man als Stef Blok hoeft te gunnen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.