Volkskrant avonddonderdag 27 juni

Volkskrant Avond: Ultrafijnstof Schiphol verergert klachten van kinderen met astma | Wat te doen met de eikenprocessierups?

Onderzoekers van de politie bij een van de plekken van de zelfmoordaanslagen. Beeld AFP
Onderzoekers van de politie bij een van de plekken van de zelfmoordaanslagen.Beeld AFP

Vandaag belangrijk

Ultrafijnstof Schiphol verergert klachten van kinderen met astma
Op droge, drukke dagen hebben schoolkinderen rondom Schiphol meer ademhalingsklachten en gebruiken astmatische kinderen meer medicijnen. Schoolkinderen hoesten meer en krijgen soms last van piepende ademhaling. Dat bewijst dat het microscopische ‘ultrafijnstof’ dat vliegtuigen uitblazen de gezondheid in de woonwijken rondom Schiphol schaadt, stelt een donderdag verschenen rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Tunesië opgeschrikt door twee zelfmoordaanslagen op politie
De Tunesische hoofdstad Tunis is donderdag opgeschrikt door twee zelfmoordaanslagen. Volgens de eerste berichten werd een agent gedood en zijn er zeker acht gewonden gevallen. De zelfmoordterroristen hadden het gemunt op de politie.

Tata Steel vindt dwangsommen om grafietregens onterecht en wil niet betalen
Staalfabrikant Tata Steel wil dwangsommen voor het veroorzaken van grafietregens niet betalen en is naar de rechter gestapt. Volgens het bedrijf is het bijna onmogelijk om aan de regels te voldoen.

De ruwe grondstoffen bij Tatasteel in Velsen. Beeld ©raymond rutting photography
De ruwe grondstoffen bij Tatasteel in Velsen.Beeld ©raymond rutting photography

Hof VS bemoeit zich niet met herindeling kiesdistricten en werkt daarmee Republikeinen in de hand
Voorstanders van de hervorming van het Amerikaanse kiesstelsel hebben donderdag een gevoelige nederlaag geleden. Het Amerikaanse Hooggerechtshof besloot met 5 tegen 4 stemmen dat het zich niet gaat bemoeien met de omstreden gerrymandering-praktijk, waarbij de partij die aan de macht is de grenzen van kiesdistricten zo aanpast dat die met zo klein mogelijke meerderheden in zoveel mogelijk kiesdistricten kan winnen.

Voormalig tv-presentator Frank Masmeijer in beroep veroordeeld tot 9 jaar cel
Het hof van beroep in Antwerpen heeft donderdag voormalig televisiepresentator Frank Masmeijer veroordeeld tot negen jaar cel en een boete van 90 duizend euro wegens zijn aandeel in de smokkel van een grote partij cocaïne in 2014. Tegen Masmeijer (57) was in hoger beroep acht jaar cel en een boete van 40 duizend euro geëist. Hij was niet bij de uitspraak aanwezig.

Opinie

Poetin blij met slappe knieën Europa
Rusland krijgt het stemrecht terug in de Raad van Europa. En ziet dat als een triomf, helaas terecht. Dat betoogt Hella Rottenberg, medewerkster van het kennisplatform Raam op Rusland.

Vanavond op tv

In DWDD Summerschool (NPO 1, 21.40 uur) geeft Femke van der Laan, de weduwe van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan, een college over rouw. Islands of America (NPO 1, 22.15 uur) gaat over het Caribische eiland Puerto Rico, waar in 2017 orkaan Maria een spoor van vernielingen achterliet. En op BBC 2 (0.15 uur) wordt in de aanloop naar Glastonbury 2019 teruggekeken op de meest legendarische optredens uit de geschiedenis van het muziekfestival. Hier vindt u onze complete tv-selectie.

Aanraders van de redactie

Tbs’er krijgt enkelband, een ‘nuttige drempel’ maar geen wondermiddel
Justitieministers filosoferen er al zeven jaar over, maar in het najaar gaat het er toch echt van komen. Een nog onbekend aantal tbs’ers en andere patiënten van forensisch psychiatrische klinieken krijgt dan, bij wijze van proef, een enkelband om tijdens hun verlof. Daarmee dijt het aantal gebruikers van het elektronische hulpmiddel – vorig jaar bijna vierduizend – verder uit.

‘Klinieken met belangstelling voor de proef kunnen zich aanmelden. Maar, zoveel is zeker, lang niet elke tbs’er komt voor een band in aanmerking.’ Beeld AP
‘Klinieken met belangstelling voor de proef kunnen zich aanmelden. Maar, zoveel is zeker, lang niet elke tbs’er komt voor een band in aanmerking.’Beeld AP

De eikenprocessierups kwelt Nederland. Waar komt hij vandaan en hoe kom je er weer vanaf?
De overlast van de eikenprocessierups neemt fors toe. Op veel plaatsen in Nederland is het aantal rupsen verdrievoudigd ten opzichte van vorig jaar. Wordt het almaar erger? Vijf vragen.

Bij jeuk of uitslag kunnen de brandhaartjes met plakband worden verwijderd. Beeld Marcel van den Bergh
Bij jeuk of uitslag kunnen de brandhaartjes met plakband worden verwijderd.Beeld Marcel van den Bergh

Bevlogen pioniersgeest: hoe Lelystad Airport de polder nieuwe energie geeft
In het gevecht voor zijn bestaan, balanceert Lelystad al decennia op het randje. Verbroken Haagse beloften voelden vaak als een mokerslag. Op wilskracht is de stad aanbeland bij de volgende ronde: de komst van Lelystad Airport. Brengt dat redding?

Waar is toch Camiel Eurlings? Nou, op Malta – waar hij bij een investeringsfonds werkt
Camiel Eurlings is terecht. De voormalig CDA-minister en oud-KLM-topman, die van de aardbodem leek te zijn verdwenen na zijn gedwongen vertrek bij het Internationaal Olympisch Comité anderhalf jaar geleden, heeft een nieuwe baan. Hij is benoemd tot ‘director’ bij Knighthood Capital op Malta, een investeringsmaatschappij van oud-bestuurders van Etihad Airways.

De roos is al sinds de oudheid de bloem van de liefde, zo erg dat je er nu eigenlijk niet meer mee kunt aankomen. Waarom uitgerekend de roos?
De roos is onlosmakelijk verbonden met de liefde. Kijk maar naar American Beauty, Belle en het Beest en talloze andere voorbeelden uit de moderne tijdgeest. Maar waarom is het juist de roos, en niet de tulp of de narcis, die we associeren met romantiek? De Volkskrant ontleedt de sterrenstatus van die prikkelende bloem.

Podcast, Van twee kanten: ik kán het niet langer met de baby, ik ben gewoon op
Bij Anne en Allard ging alles snel: de ontmoeting, een huis kopen en een baby krijgen. Maar ze moeten erg wennen aan hun nieuwe rol als jonge ouders. En dan wilde de baby ook nog eens nooit slapen. Anne was wanhopig. Allard wist eigenlijk ook niet was hij moest doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden