Volkskrant avondzondag 23 februari

Volkskrant Avond: Uitbraak coronavirus in Noord-Italië, geen extra maatregelen in Nederland | Protest tegen Portugees vliegveld krijgt steun van Nederlandse grutto-beschermers

Redactie
Op een microscoopbeeld van het Amerikaanse nationale gezondheidsinstituut is het nieuwe coronavirus te zien als oranje bolletjes die tevoorschijn komen uit groene cellen. Beeld AP
Op een microscoopbeeld van het Amerikaanse nationale gezondheidsinstituut is het nieuwe coronavirus te zien als oranje bolletjes die tevoorschijn komen uit groene cellen.Beeld AP

Vandaag belangrijk

Uitbraak coronavirus in Noord-Italië, geen extra maatregelen in Nederland
De uitbraak van het coronavirus het afgelopen weekeinde in Noord-Italië, waar drie mensen zijn overleden, leidt niet tot extra maatregelen in Nederland. Hoewel nu ook Europa een serieuze uitbraak heeft, zijn aanvullende maatregelen niet nodig, zegt het RIVM, dat de aanpak coördineert. Nederland is tot nu toe gevrijwaard gebleven van besmettingen.

Carnaval in Aalst heeft lak aan alle verwijten over Joodse karikaturen
Een storm van protest stak vorig jaar op over de Joodse karikaturen in de carnavalsoptocht door het Belgische Aalst. Deze keer reden ze ‘gewoon’ weer mee. Want tijdens carnaval, vinden de feestvierders, moet je toch overal om kunnen lachen?

Protest tegen Portugees vliegveld krijgt steun van Nederlandse grutto-beschermers
Het haalde vrijwel alle Portugese kranten: de petitie van Vogelbescherming Nederland vóór de grutto en tegen een nieuw vliegveld bij Lissabon.

Zuid-Koreaanse vrouw blijkt ‘superbesmetter’ van geloofsgenoten met coronavirus
Veel scholen, warenhuizen, crèches en publieke instellingen in diverse Zuid-Koreaanse steden blijven de komende tijd dicht uit angst voor de verdere verspreiding van het coronavirus. Het virus heeft in een paar dagen tijd zes levens geëist. Meer dan zeshonderd Koreanen zijn besmet en zitten in quarantaine. ‘De komende dagen worden cruciaal’, zei president Moon Jae-in, die zondag de hoogste alarmfase liet afkondigen.

SpaceX lanceert zestig nieuwe Starlink-satellieten, astronomen maken zich zorgen
Na lancering van zestig nieuwe satellieten, is het totaal aantal in het Starlink-project nu opgelopen tot driehonderd. Volgens onderzoek van astronomen leveren deze kunstmanen ernstige hinder op voor het onderzoek aan de kosmos.

Tv-tips

Er zijn vanavond twee fijne films op tv. Regisseur Sam Raimi slaagt er in zijn eerste Spider-Man-film (RTL 7, 21.45 uur) wonderwel in alle actiescènes spectaculair te maken en toch de nadruk op de karakterontwikkeling te houden. Later op de avond: Whiplash (RTL 8, 00.35), de strakke, ritmische cameravoering van de film fetisjeert de fysieke aspecten van het musiceren. Meer tv-tips vindt u hier.

Opinie

Lerarentekort is een blijvertje
Onderwijsontwikkeling mag niet afhankelijk zijn van één kabinet betoogt Kees Francino, gepensioneerd directeur primair onderwijs.

Aanraders van de redactie

Mislukte miljardentop drijft regeringsleiders verder uit elkaar
Voorzitter van de Europese Raad Charles Michel heeft gegokt en verloren. Hij dacht een akkoord over de begroting te bereiken door alle EU-leiders bij elkaar te brengen. Maar tijdens de speciale budget-top radicaliseerden de standpunten.

De Hongaarse premier Viktor Orbán spreekt de pers toe tijdens de top over het EU-budget voor 2021-2027. Beeld EPA
De Hongaarse premier Viktor Orbán spreekt de pers toe tijdens de top over het EU-budget voor 2021-2027.Beeld EPA

Hoe katholiek zijn carnavalvierders eigenlijk nog?
Recent slachtoffer in de cultuuroorlog: de term carnaval, veel te katholiek. Doorgeslagen politieke correctheid of niet, het verkleedfeest heeft zijn traditionele veren allang afgeschud.

Epke Zonderland net op tijd fit om olympisch ticket veilig te stellen
Epke Zonderland gaat zo goed als zeker naar de Spelen. Zijn concurrent Hidetaka Miyachi was zo teleurgesteld dat hij Zonderland voor zich moest dulden in Melbourne, dat hij de handdoek in de ring gooide.

Epke Zonderland slingert aan de rekstok in Melbourne.  Beeld EPA
Epke Zonderland slingert aan de rekstok in Melbourne.Beeld EPA

De dood is een belangrijk onderdeel van het leven. Hoe kunnen we er het beste mee omgaan?
Je gaat maar één keer dood, en als het een beetje meezit, kun je daar een plan voor maken zodat het een afscheid wordt waar de nabestaanden mee kunnen leven, schrijft journalist Barbara van Beukering die er een boek over schreef.

Stormzy is een krachtige stem, in alle opzichten ★★★★☆
De koning van de Britse hiphop is het sterkst in zijn harde nummers en geëngageerde stukken. Zelfs de snelste, ratelende raps springen glashelder, vlijmscherp gearticuleerd van zijn lippen.

Aaf voelt zich steeds meer verbonden met Anouk
Columnist Aaf Brandt Corstius voelt zich meer verbonden met zangeres Anouk nu ze eindelijk beseft dat ze even oud zijn en allebei over nogal veel kinderen beschikken. ‘Een gevoel van verbondenheid, dat ik misschien minder had toen zij nog in een rode beha stond te headbangen en ik daar niet-begrijpend naar stond te kijken op Pinkpop.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden