Volkskrant Avondmaandag 26 augustus

Volkskrant Avond: Uitbaters Domino’s Pizza slepen moederbedrijf voor de rechter: ‘Ze graaien mijn winst weg’ | In Turkije kun je als Jood beter niet opvallen

Amsterdam. 24 juli 019. Extreme hitte. Buurtbewoners hebben voor een kort moment verkoeling gecreëerd. Verkoeling voor de fietskoerier van Domino's.Foto:©Ingrid de Groot / Hollandse Hoogte26-8-19 Beeld Hollandse Hoogte / Ingrid de Gro
Amsterdam. 24 juli 019. Extreme hitte. Buurtbewoners hebben voor een kort moment verkoeling gecreëerd. Verkoeling voor de fietskoerier van Domino's.Foto:©Ingrid de Groot / Hollandse Hoogte26-8-19Beeld Hollandse Hoogte / Ingrid de Gro

Vandaag belangrijk

Franchisenemers pizzareus Domino’s naar rechter om ‘machtsmisbruik’ moederbedrijf

Uitbaters van Domino’s Pizzarestaurants zijn verwikkeld in een escalerende strijd met het moederbedrijf, Domino’s Pizza Nederland, dat zij beschuldigen van machtsmisbruik. Woensdag staan 69 van de 80 franchisenemers, ondernemers die voor eigen kosten en gewin een of meerdere Domino’s Pizzarestaurants uitbaten, tegenover hun broodheer voor de rechter.

Regio is ‘dreiging’ aanleg Tweede Kaagbaan Schiphol zat en wil nog dit jaar een besluit

Onder druk van de regio wil het ministerie van Infrastructuur en Milieu nog dit jaar een besluit nemen over de Tweede Kaagbaan. Officieel ligt de grondreservering voor een parallelle Kaagbaan voor luchthaven Schiphol nog tot 2024 vast, maar het is de vraag of die (zevende) baan nog wel nodig is.

De Kaagbaan van luchthaven Schiphol met de verbinding naar het Cargo platform.  Beeld ANP
De Kaagbaan van luchthaven Schiphol met de verbinding naar het Cargo platform.Beeld ANP

OM: arts die dementerende vrouw euthanaseerde is schuldig aan moord, maar verdient geen straf

Voor de rechtbank van Den Haag diende maandag de eerste rechtszaak ooit tegen een arts die euthanasie uitvoerde. De 68-jarige verpleeghuisarts zou onzorgvuldig te werk zijn gegaan bij de levensbeëindiging van een dementerende patiënt. Volgens het Openbaar Ministerie is ze schuldig aan moord.

‘Honderd Britse bedrijven kiezen voor Nederland’: nog geen brexodus, maar die kan nog wel komen

Bijna honderd Britse bedrijven hebben in afwachting van de Brexit gekozen voor Nederland: van mediabedrijven tot farmaceuten en financiële instellingen. Vaak openen ze alleen een bescheiden kantoor, maar er komt ook wat beweging in ‘echte productiebedrijven, logistiek, distributiecentra’.

Grote verschillen in vonnissen tussen rechtbanken in arbeidszaken

Rechtbanken in Nederland vonnissen heel verschillend in arbeidsrechtelijke zaken. Zo krijgen werkgevers in een geschil met een werknemer voor de rechtbank in Den Bosch in 83 procent van de gevallen gelijk. In Amsterdam is dat maar 58 procent.

G7-top eindigt toch met een beetje optimisme, over Iran én over China

De top van de G7 in Biarritz is iets positiever geëindigd dan verwacht. In de diplomatie rond het nucleair akkoord met Iran werd stoom van de ketel gehaald, de Amerikaanse president Donald Trump sprak verzoenende taal jegens China en ten bate van de Amazone werden concrete stappen gezet.

Vanavond op tv

In De gelukkige huisvrouw speelt Carice van Houten een ongeëmancipeerd Gooisch meisje met van nature weinig moedergevoelens. En dat wordt er niet beter op wanneer ze een rampbevalling moet doorstaan. Van Houten koppelt kwetsbaarheid aan een perfecte komische timing (RTL 9, 20.30 uur). Of kijk Olympus Has Fallen met Morgan Freeman en Gerald Butler, ter voorbereiding op het vervolg Angel Has Fallen dat nu in de bioscoop draait (RTL 7, 20.30 uur). Meer tips vindt u hier.

Opinie

Iedere dag selecteert de Volkskrant een aantal lezersbrieven. Een greep uit de lezersbrieven van vandaag: ‘Is het managen van je gezin een achterstand? Het is het mooiste dat er is. Vrouwen willen die taak niet afstaan. En ze hebben gelijk.’

Aanraders van de redactie

Joden hebben níets te vrezen in het van antisemitisme doordrenkt Turkije

Joden kunnen veilig over straat in Turkije, incidenten zijn er nauwelijks. Aan de andere kant moeten Joden vooral onder de radar blijven. Want er is ook een hardnekkig antisemitisme, dat ‘zo’n routine is geworden, dat het nauwelijks nog opvalt’.

Staan de longen van de aarde in brand? En is het echt zo uitzonderlijk dit jaar?

‘Ons huis staat in brand’, twitterde de Franse president Emmanuel Macron over de branden in de Braziliaanse Amazone. ‘Als de hele Amazone wegbrandt, maakt dat voor onze dagelijkse ademhaling geen verschil’, vindt aardwetenschapper Guido van der Werf.

Rook stijgt op uit het Amazonegebied in het noordwesten van Brazilië.  Beeld AFP
Rook stijgt op uit het Amazonegebied in het noordwesten van Brazilië.Beeld AFP

‘In de finale van The Voice Kids was ik de Venlose Numidia. Als ik een overval zou plegen, ben ik een Noord-Afrikaan’

Numidia was 14 toen ze in de finale kwam van The Voice Kids. ‘Sindsdien word ik beoordeeld door mijn eigen mensen. Ze vinden dat ik niet mag zingen en zeggen van alles over me.’ Maar zij trekt zich niets aan van de kritiek uit Marokkaanse hoek.

Numidia Beeld Ernst Coppejans
NumidiaBeeld Ernst Coppejans

Professor Huang Zhisheng scant berichten op sociale media en heeft al 662 gevallen van zelfdoding voorkomen

Een algoritme van computerwetenschapper Huang Zhisheng analyseert duizenden socialemediaberichten per dag op suïcidale gevoelens en intenties. In urgente gevallen proberen vrijwilligers toenadering te zoeken. ‘Als iemands leven in gevaar is, is privacy secundair.’

Uitbaters Domino’s Pizzarestaurants in opstand tegen hoofdkantoor: ‘Ze graaien mijn winst weg’

Middenstanders die voor eigen rekening de formule van een grote keten uitbaten, zogeheten franchisenemers, zijn bij conflict vaak overgeleverd aan de grillen van het moederbedrijf. Het kabinet wil wetgeving om de machtsbalans te herstellen. Een opstand van restaurantuitbaters tegen ‘s werelds grootste pizzaketen laat zien waarom.

De prijs voor Meest Aanwezige Passagiers kun je altijd uitreiken aan een gezelschap met een baby

Rob van Essen zat in de trein naar Brussel. Er was ook een familie met een baby. En die familie won natuurlijk zonder er moeite voor te hoeven doen de prijs voor Meest Aanwezige Passagiers: ‘De baby moest voortdurend doorgegeven worden en er stond regelmatig iemand van het gezelschap op om een tas uit het bagagerek te pakken waarin iets zat wat de baby misschien kon afleiden of kalmeren.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden