volkskrant avondwoensdag 9 oktober

Volkskrant Avond: Turkije valt Koerden in noordoosten Syrië aan | Kanaleneiland, de wijk die trots is op de naam Vogelaar

Redactie
Soldaten van het Syrische leger aan het front bij de grens met Turkije. Zij ondersteunen de Turkse troepen bij het offensief tegen de Koerden in Noordoost-Syrië.  Beeld EPA
Soldaten van het Syrische leger aan het front bij de grens met Turkije. Zij ondersteunen de Turkse troepen bij het offensief tegen de Koerden in Noordoost-Syrië.Beeld EPA

Vandaag belangrijk

Turkije valt Koerdisch gebied in noordoosten Syrië binnen
Turkije is het Koerdisch gebied in het noordoosten van Syrië binnengevallen. Dat meldde de Turkse president Erdogan woensdagmiddag, en werd spoedig bevestigd door de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), de door Koerden geleide militie in het gebied. Een woordvoerder sprak van luchtaanvallen in burgergebied. Enkele uren later meldden de SDF de eerste burgerdoden.

Aanval op Joodse gemeenschap in Duitsland: twee doden bij schietpartij
In de Duitse stad Halle werd woensdagmiddag op verschillende plaatsen geschoten, daarbij kwamen twee mensen om het leven. Het lijkt erop dat de Joodse gemeenschap hun doelwit was. De politie gaat uit van meerdere daders, van wie er een is gearresteerd.

Europees Hof: anti-maffiawet schendt mensenrechten van maffiosi
Wetsartikel 41-bis, een van de belangrijkste en meestgeprezen anti-maffiawetten van Italië, staat sinds deze week op losse schroeven. Reden: de wet is zo streng, aldus het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, dat de mensenrechten van maffiosi erdoor in het gedrang komen.

Vernietigend rapport over instanties die doodgeschoten Hümeyra hadden moeten helpen
Politie, justitie en reclassering hebben fout op fout gestapeld in de aanloop naar de moord op Hümeyra, het 16-jarige meisje dat in december vorig jaar bij haar school in Rotterdam werd doodgeschoten door haar ex-vriend. Diverse overheidsinstanties zijn in deze zaak ernstig tekortgeschoten, oordeelt de Inspectie Justitie en Veiligheid in een rapport dat woensdag verscheen.

Opinie

Europa, laat nou toch eindelijk eens je gezicht zien in het Midden Oosten
De EU is kwetsbaar door haar falen om gezamenlijk diplomatiek en militair op te treden. En meer grote crises vanuit het Midden-Oosten liggen op de loer, betoogt voormalig Midden-Oosten correspondent Remco Andersen.

Vanavond op tv

De Gouden Televizier-Ring wordt vanavond uitgereikt (NPO 1, 21.10 uur). Wie gaat er winnen? We vroegen het onze tv-recensent Haro Kraak. Rob Jetten blikt bij Pauw (23.00 uur, NPO 1) terug op één jaar fractievoorzitterschap van D66. Bekijk onze complete tv-selectie hier.

Morgen in de krant

Koerden vluchten niet alleen voor de Turken: ze vrezen vooral dat ándere leger
Voor wie sloegen de Koerdische inwoners in de Syrische grensstreek woensdag op de vlucht, na de eerste Turkse artilleriebeschietingen op de stad Ras al-Ain? Wie de afgelopen jaren het noordoosten van Syrië heeft bezocht, weet: niet alleen voor het Turkse leger.

Rook stijgt op boven de Syrische stad Ras al-Ain, die woensdag door Turkije werd aangevallen.  Beeld AFP
Rook stijgt op boven de Syrische stad Ras al-Ain, die woensdag door Turkije werd aangevallen.Beeld AFP

Kanaleneiland, de wijk die trots is op de naam Vogelaar
In de Utrechtse wijk Kanaleneiland wordt verslagen gereageerd op het onverwachte overlijden van de oud-minister die de buurt een nieuw elan wilde geven. ‘Er was het geloof dat het beter kon worden.’

Seksuele voorlichting? Praat niet alleen over soa’s en zwangerschappen, maar ook over de clitoris
Middelbare scholieren vinden hun seksuele voorlichting onvoldoende, stelt een rapport van Rutgers woensdag. Samen met scholieren zocht het kenniscentrum voor seksualiteit ook uit hoe het dan wél moet. Dit zijn de vijf dingen die anders moeten.

Word je productiever van om 5 uur opstaan? We probeerden het uit
Sta elke ochtend om 5 uur op en je wordt geniaal, schrijft zelfhulpgoeroe Robin Sharma in zijn boek, waarvan al 15 miljoen exemplaren zijn verkocht. De Gids probeerde het uit en vroeg zich af: is deze levensstijl eigenlijk wel gezond?

Regisseur van Nina Wu: ‘Een #MeToofilm? Ik wil niemand vertellen hoe te kijken’
Nina Wu is een van de eerste geslaagde #MeToofilms, menen critici. Zelf ziet regisseur Midi Z zijn vijfde film vooral als een spannende thriller over traumaverwerking. Quentin Tarantino is er alvast lyrisch over.

Z’s vaste actrice Ke-Xi Wu als Nina Wu. De film is tevens haar scenariodebuut. Beeld Filmbeeld
Z’s vaste actrice Ke-Xi Wu als Nina Wu. De film is tevens haar scenariodebuut.Beeld Filmbeeld

Sylvia Witteman werd 54 en haar stemming wilde maar niet opklaren
Sylvia Witteman werd 54, maar de eufore stemming bleef uit. Na een niet echt hele feestelijke dag kwam Sylvia weer thuis. Daar vond ze een briefje op de keukentafel van haar oudste zoon: ‘Gefelisiteert, mama!’. Wittemans zoon zit in de vijfde klas van het gymnasium. ‘Lieve heer, zeg me dat hij het expres heeft gedaan. Alstublieft. Voor mijn verjaardag.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden