Volkskrant Avond: Trumps belastingplan benadeelt de kleine man - wéér | 2017, jaar van het vrouwenlichaamshaar

Goedenavond. Als presidentskandidaat zette Donald Trump de vergeten inwoners van Amerika op de voorgrond. Maar met de grote belastingherziening, dit weekend aangenomen door de Senaat, gaat president Trump totaal voorbij aan het belang van de kleine man. En dat is niet bepaald de eerste keer, legt onze correspondent uit. Verder in uw avondnieuwsbrief: in Dokkum wordt schamper gelachen om demonstranten die 'no more blackface' scanderen en 2017 is het jaar van de terugkeer van haar op het vrouwenlichaam.

De anti-Zwarte Piet-demonstratie in Dokkum. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
De anti-Zwarte Piet-demonstratie in Dokkum.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Vandaag belangrijk

'No more blackface!' Maar in Dokkum wordt schamper gelachen: 'Ik kan dit niet verstaan hoor'
Zaterdagochtend om kwart over tien vertrekt een indrukwekkende colonne uit Amsterdam. Negen gepantserde ME-bussen met tientallen ME'ers erin, twee gigantische sleepwagens, elf agenten op motoren. En, o ja: drie bussen met anti-Zwarte Piet-demonstranten. Verslaggever Maud Effting reisde met hen mee naar Dokkum.

Onderzoekers ontdekken fragmenten oude 'punkbijbel' in Oxford
In de universiteitsbibliotheek van Oxford hebben bijbelwetenschappers zes bladzijdes aangetroffen van de 'Eerste Openbaring van Jakobus', een zeldzaam, vroeg-Christelijk boek waarin Jezus zijn broer of neef Jakobus vertelt over het hiernamaals. Geen 'verloren bijbelboek', zoals dat in de media al snel heet, maar niettemin een bijzondere vondst, oordelen experts.

Met lasterpraat en spionage probeerden Duitse spionnen Willy Brandt te weerhouden van bondskanselierschap
De Duitse geheime dienst liet Willy Brandt bespioneren toen hij tussen 1966 en 1969 minister van Buitenlandse Zaken en vicekanselier was. Dit deed de dienst uit angst dat hij de eerste SPD-bondskanselier zou worden. Dat blijkt uit de nagelaten archieven van de oprichter van de dienst, Reinhardt Gehlen.

#MeToo heeft klassieke muziek bereikt: Dirigent James Levine (74) verdacht van kindermisbruik
#MeToo heeft nu ook de klassieke muziek bereikt. De politie in de staat Illinois in de VS doet onderzoek naar de dirigent James Levine (74), die tot 2016 veertig jaar dirigent was van de vermaarde Metropolitan Opera in New York. De Amerikaan zou een kind hebben misbruikt, meldde de New York Post zaterdag. Het vermeende slachtoffer, een man van inmiddels 48 jaar, deed vorig jaar aangifte. Er is nog geen officiële aanklacht ingediend.

Willy Brandt. Beeld anp
Willy Brandt.Beeld anp

Video van de dag

Techredacteur Bard van de Weijer gaat proefslapen met een grotemensenknuffelmachine: de Somnox. Dit is een genderneutrale knuffelbarbapappa die zachtjes ademt en rustgevende slaapdeuntjes kan laten horen. Slaapt dat lekker, zo'n robot naast je?

Vandaag op televisie

In Terminator 3: Rise of the Machines (RTL7, 20.30 uur) sturen boosaardige machines uit de toekomst opnieuw een robot naar het heden om verzetsstrijder John Connor te vermoorden. En weer mag Schwarzenegger hem beschermen. Fraaie actiescènes en een onorthodox slot. Al onze tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Hoe ook Trumps belastingplan helemaal voorbijgaat aan het belang van de kleine man (+)
Kandidaat Donald Trump zette ze op de voorgrond, de vergeten mensen van Amerika. Maar in de grote belastingherziening die in de nacht van vrijdag op zaterdag door de Senaat werd aangenomen, staan zij weer gewoon achteraan.

Zuid-Korea wil af van hond op het menu (+)
Eeuwenlang stond hondenvlees op het Koreaanse menu. Maar ook Koreanen zien de hond tegenwoordig vooral als mensenvriend. Met het oog op de komende Winterspelen wil Zuid-Korea af van deze eetgewoonte.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier vindt u al een Volkskrant-abonnement vanaf €3,50 per week.

Hoe krenterigheid en conservatisme voor trage VOC-schepen zorgden (+)
Was de VOC wel zo dynamisch? Schepen van de Verenigde Oostindische Compagnie waren langzamer dan die van vergelijkbare ondernemingen in andere landen. Een kwestie van zuinigheid en conservatisme, zeggen wetenschappers die onderzochten hoe het kwam dat een Nederlands schip weken of zelfs maanden langer deed over een reis naar Azië.

Uw broodje (fabrieks)döner is in gevaar. Teun van de Keuken over het mogelijke einde van de ultieme snack na een avondje stappen (+)
De afgelopen week stonden er apocalyptische berichten in de kranten over het lekker vette broodje scheervlees dat na een avond stappen altijd zo'n goed idee lijkt. En dat allemaal omdat die pennenlikkers uit Brussel weer eens een regeltje moesten bedenken om ons het leven zuur te maken,' schrijft Teun van de Keuken in zijn column.

Kleurtekening van een VOC-schip van ca. 150 voet met een schuit langszij. Onderdeel uit het schetsboek van Jan Brandes, deel 2 (1808). Beeld Jan Brandes / collectie Rijksmuseum
Kleurtekening van een VOC-schip van ca. 150 voet met een schuit langszij. Onderdeel uit het schetsboek van Jan Brandes, deel 2 (1808).Beeld Jan Brandes / collectie Rijksmuseum

2017 was het jaar van de terugkeer van het vrouwelijk lichaamshaar (+)
Wat typeert 2017? Tot het eind van het jaar signaleert en analyseert de Volkskrant. In aflevering 2: de terugkeer van het lichaamshaar bij de vrouw.

Ik doe niet meer aan hongerig kopen, hormoonkopen en impulskopen (+)
Sinterklaas draait om spullen. Om precies te zijn: om goedkope plastic rommel. En nu kun je wel zeggen: maar Aaf, koop dan fairtrade houten blokken voor je kinderen of parabeenvrije vilten vingerpoppetjes, maar dat willen ze niet. Ze willen goedkope plastic rommel, onder slechte omstandigheden vervaardigd in China. Dat stond op hun verlanglijst,' schrijft Aaf Brandt Corstius in haar column.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden