NieuwsbriefAvond

Volkskrant Avond: Trump wilde banen terughalen, maar deels door zijn beleid gaan er juist duizenden verloren

General Motors-medewerkers wachten op de vakbondsbijeenkomst vlak bij de montagehal in Oshawa, Canada.Beeld Reuters

Vandaag belangrijk

Trump wilde banen terughalen, maar deels door zijn beleid gaan er juist in zijn staten duizenden verloren
President Trump wilde banen terughalen naar Amerika, maar moet met lede ogen toezien hoe die verdwijnen. Juist in de gebieden waar veel van zijn kiezers wonen. De ontslagen bij General Motors zijn mede het gevolg van zijn eigen maatregelen.

Experiment genetisch gemanipuleerde baby’s massaal veroordeeld: ‘De doos van Pandora is open’
Chinese wetenschappers en medische autoriteiten veroordelen massaal het omstreden experiment waarmee een Chinese hoogleraar twee genetisch gemanipuleerde baby’s op de wereld heeft gezet. ‘De doos van Pandora is open. Er is nog een schijntje hoop dat we die kunnen sluiten voordat het te laat is’, schrijven ruim honderd vooraanstaande Chinese wetenschappers in een protestbrief die oproept tot een verbod op het sleutelen aan de genen van menselijke embryo’s.

Hoogleraar He Jiankui claimt dat hij embryo’s heeft geprogrammeerd om ze minder bevattelijk voor het hiv-virus te maken.Beeld AP

Ruzie Mueller met ‘liegende’ getuige Manafort kan goed uitpakken voor Trump
De hoogste Trump-medewerker die het op een akkoord gooide met speciaal aanklager Robert Mueller, heeft zich verder in de nesten gewerkt. Voormalig campagnevoorzitter Paul Manafort heeft zich volgens Mueller niet gehouden aan een schikking door daarna te liegen tegen onderzoekers en de FBI.

Er is meer aandacht nodig voor gedetineerden met een verstandelijke beperking
Er is onvoldoende oog voor gedetineerden met een licht verstandelijke beperking (LVB). Begeleiding in de gevangenis én daarna betekent een grote besparing op crisisopvang, schuldhulpverlening en burenoverlast. Met een integrale aanpak denken experts dat de recidive zelfs kan halveren.

Video van de dag

‘We moeten onze beschaving niet verkwanselen’, stelt actrice Nazmiye Oral. Van haar ouders moest ze tegen haar wil in trouwen. Toen ze dankzij een Twentse paragnoste haar vrijheid kreeg, snakte ze naar een land waar de rede heerst. ‘Maar die vrije maatschappij is aan het verengen’, zegt ze. Bekijk haar gesproken column bij Nieuwe Maan.

Vanavond op televisie

Je zou Ghost in the Shell (Veronica, 21.00 uur) vaak stop willen zetten, om de architectuur, de kille kleurenpracht en de uitzinnige 3D-reuzen-advertenties goed in je op te kunnen nemen. Maar cyborg-supersoldaat Major Mira Killian, een op volle toeren draaiend brein in een atletisch robotlijf, heeft geen tijd om stil te staan en wij dus ook niet. Wat rustiger van tempo is Annie M.G. Schmidt, vanaf 20.25 uur te zien op NPO 2. Kleinzoon Jonathan van Duijn beschrijft haar levensverhaal in het spoor van zijn oma. Meer tips voor een avond voor de buis zijn hier te vinden. 

Morgen in de krant

Culturele Hoofdstad Leeuwarden verwierf afgelopen jaar bekendheid door kunst – en door demonstraties
Aanvankelijk overheerste argwaan. Maar de kritiek verstomde in 2018, het jaar dat Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa was. ‘De grootste tegenvaller was misschien wel dat het zo moeilijk werd om kaartjes te bemachtigen.’

Thom Yorke schreef de muziek voor horrorfilm Suspiria: ‘Ik dacht dat ze compleet gestoord waren’
Het gezicht van rockband Radiohead en maker van de muziek bij horrorfilm Suspiria is nogal kopschuw. Maar de Volkskrant trof Thom Yorke in Oxford vrolijk en bovenal spraakzaam.

Thom Yorke.Beeld Alex Lake

Tony de G. is kroongetuige in de zaak over de moord op Jaïr Wessels, wat brengt zijn verklaring teweeg?
Justitie heeft voor de tweede keer dit jaar een kroongetuige naar voren geschoven. De verklaringen van Tony de G. kunnen leiden tot de arrestatie en veroordeling van criminele kopstukken, maar brengen tegelijkertijd zijn familie in gevaar. Vijf vragen over zijn rol als spijtoptant. 

Nederlandse en Australische wetenschappers verzamelen miljoenen koraaleitjes voor ‘IVF-behandeling’ voor Great Barrier Reef
Nederlandse en Australische wetenschappers verzamelen deze week miljoenen koraaleitjes om daarmee nieuw koraal te kweken. Dat koraal moet worden gebruikt voor herstel van het bedreigde Great Barrier Rif. Australiërs noemen het een ‘IVF-behandeling’.

Koraal in Taiwan laat eitjes en spermacellen los, die naar het wateroppervlakte drijven.Beeld Reuters

Vliegt een drone ons in de toekomst de stad door?
Amsterdam kreeg dinsdag een kijkje in de toekomst, met een passagiersdrone die kan rijden en vliegen. Handig in drukke steden, stellen experts. ‘We hebben op de grond geen ruimte voor auto’s meer.’

Vattenfall (Nuon) bouwt een superhoutkachel om klimaatneutraal te worden, maar is dat wel zo duurzaam?
Vattenfall bouwt een superhoutkachel die straks 90 duizend huishoudens kan verwarmen. Een stap op weg naar een klimaatneutrale toekomst, zegt het energiebedrijf. Maar het stoken van hout staat steeds meer ter discussie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden