NieuwsbriefVolkskrant Avond

Volkskrant Avond: Trump wil zich terugtrekken uit kernrakettenverdrag Koude Oorlog | Wat Bolkestein, Wiegel en anderen van Kok hebben geleerd

Goedenavond. De regering-Trump wil zich terugtrekken uit het historische Koude Oorlogsverdrag dat het plaatsen van kernraketten verbiedt. De Amerikanen denken zo de bewapening van China en Rusland beter het hoofd te kunnen bieden. Critici voorzien een nieuwe nucleaire wapenwedloop. Verder in deze nieuwsbrief: we vroegen Frits Bolkestein, Hans Wiegel, Ad Melkert en anderen wat zij van de gisteren overleden oud-premier Wim Kok hebben geleerd. En de theorie dat autisme wordt veroorzaakt door een ‘extreem mannelijk brein’, kan (bijna) bij het grofvuil.

Redactie
Perswoordvoerder Turan Kislakci leest een verklaring voor aan de verzamelde pers voor het consulaat in in Istanbul.  Beeld EPA
Perswoordvoerder Turan Kislakci leest een verklaring voor aan de verzamelde pers voor het consulaat in in Istanbul.Beeld EPA

Vandaag belangrijk

Turkse president Erdogan onthult dinsdag ‘alle details’ over dood Khashoggi
De Turkse president Erdogan gaat dinsdag op een partijbijeenkomst van zijn AK Partij de feiten onthullen over de dood van de journalist Khashoggi, zo heeft hij zondag bekend gemaakt. Hierbij zullen ‘alle details’ naar buiten worden gebracht.

Winnaar Dutch Design Awards maakt klimaatverandering zichtbaar
De opvallende winnaar van de Dutch Design Awards is dit jaar de Zaligebrug van Next Architects uit Amsterdam. Deze brug over, of beter gezegd in de uiterwaarden van de Waal bij Nijmegen is onderdeel van de herinrichting van het Nederlandse rivierlandschap.

Trump dreigt met terugtrekken uit kernrakettenverdrag Koude Oorlog. ‘We stappen eruit’
De regering-Trump wil zich terugtrekken uit het historische Koude Oorlogsverdrag dat het plaatsen van kernraketten verbiedt. De Amerikanen denken zo de bewapening van China en Rusland beter het hoofd te kunnen bieden. Critici voorzien een nieuwe nucleaire wapenwedloop.

Mexico weert duizenden migranten om
Mexico houdt een groep van ruim drieduizend migranten uit Honduras tegen bij de grens met Guatemala. Hiermee buigt Mexico voor het dreigement van president Trump de grens af te sluiten als het land de ‘migrantenkaravaan’ door Mexico zou laten doorreizen tot aan de Amerikaanse grens.

De migrantenkaravaan wordt tegengehouden op de grens tussen Guatemala en Mexico. Beeld AFP
De migrantenkaravaan wordt tegengehouden op de grens tussen Guatemala en Mexico.Beeld AFP

Video van de dag

Columnist Max Pam neemt ons mee naar het Utrechtse Leidsche Rijn, de oudste vinexwijk van Nederland, waar de mensen heel gelukkig schijnen te zijn. We maken onder meer kennis met de grootste verzameling puntdaken van Nederland en een hoop baksteen - waarachter overigens gewoon beton zit. ‘Ja, dat is façade. Dat is toch helemaal niet erg? Het hele leven is tenslotte een grote façade. Waarom deze huizen niet?’

Vanavond op tv

Son of a Gun biedt een vermakelijke mix van genres: gevangenisfilm in de eerste paar scènes, waarin de jonge boef JR wordt beschermd door zware jongen Ewan McGregor, in ruil voor criminele klusjes als JR op vrije voeten komt, later wordt de film afwisselend Guy Ritchie-achtig kolderiek en zoetig-romantisch (RTL 7, 20.25 uur). En welke impact gaat kunstmatige intelligentie op onze samenleving hebben? Daar gaat Tegenlicht vanavond over (NPO 2, 21.05 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

De lessen van Wim Kok: ‘In de politiek moet je vooral geen haast hebben’
Zes (oud-)politici aan het woord over wat zij leerden van Wim Kok.

Wim Kok, 1998. Beeld
Wim Kok, 1998.

Nederland kreeg genoeg van zijn presidentiële premiers
In de nadagen van Wim Kok veranderde ‘paars’ onverhoeds van een belofte in een scheldwoord. Zijn successen ten spijt.

ADE voldeed aan de verwachtingen, verraste, en viel heel af en toe een tikje tegen
Als het Amsterdam Dance Event (ADE) de stad heeft verlaten, dan is het er ook even oorverdovend stil. Amsterdam zal maandag moeten bijkomen, van duizenden optredende dj’s, honderdduizenden feestgangers en een miljard boenkende bassdrums die het stadsleven vijf dagen lang van een machinaal ritme voorzagen.

Charlotte de Witte op het Centraal Station in Amsterdam.  Beeld Rosa Van Der Wal
Charlotte de Witte op het Centraal Station in Amsterdam.Beeld Rosa Van Der Wal

Met kramp in beide benen wordt Michel Butter Nederlands kampioen tijdens marathon van Amsterdam
Michel Butter is tijdens de marathon van Amsterdam Nederlands kampioen geworden, met kramp in beide benen. ‘Met de marathon valt niet te spotten.

Extreem mannelijk brein als oorzaak van autisme is onzin, want een typisch mannelijk brein bestaat niet
De theorie dat autisme wordt veroorzaakt door een ‘extreem mannelijk brein’, kan (bijna) bij het grofvuil. In een nieuwe studie laat de Israëlische neuro- en gedragswetenschapper Daphna Joel van de Universiteit van Tel Aviv zien dat er niet zoiets bestaat als een ‘typisch mannelijk brein’, laat staan dat het de oorzaak kan zijn van een ziekte.

Wat ik heel ergerlijk vind, is het parfum Girls Can Do Anything van Zadig & Voltaire
Zadig & Voltaire is een Frans merk dat dure dingen maakt. Voor hun nieuwe parfum Girls Can Do Anything hangen door de hele stad affiches met daarop, neemt Aaf aan, Girls die Can Do Anything. ‘Het is zo ergerlijk allemaal. Want dit past in die hele feminismemode’, schrijft Aaf Brandt Corstius.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden