NieuwsbriefVolkskrant Avond

Volkskrant Avond: Trump wil Iran via economie op de knieën krijgen | Slecht slapen en een oververhit brein: hittestress bestaat echt

Goedenavond. Trump die een vijandig regime verbaal de wacht aanzegt: het begint een ritueel te worden. Maar wat betekent zijn gepeperde tweet aan het adres van de Iraanse president Rouhani? Verder in de Volkskrant Avond: zzp’ers moeten beter worden beschermd, maar wie wordt de superheld van de zelfstandigen?

Redactie
Het Universitair Medisch Centrum in Amsterdam. Beeld ANP
Het Universitair Medisch Centrum in Amsterdam.Beeld ANP

Vandaag belangrijk

Onderzoek gestaakt na overlijden elf baby’s, ze kregen longziekte door vaatverwijdend middel
Het Universitair Medisch Centrum in Amsterdam heeft met onmiddellijke ingang een onderzoek stopgezet nadat elf baby’s zijn overleden aan een longaandoening. Het gaat om een onderzoek naar een medicijn voor zwangere vrouwen van wie het kind een extreme groeiachterstand heeft.

Dealmaker Trump gaat een nieuwe strijd aan op Twitter en tracht Iran via economie op de knieën te krijgen
Het begint een ritueel te worden: Donald Trump die een vijandig regime verbaal de wacht aanzegt. Dreigde hij vorig jaar augustus de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un met vuur en furie, nu waarschuwt hij het Iraanse bewind dat hij niet kan instaan voor de ‘gevolgen’ als het niet inbindt. Wat die gevolgen kunnen zijn, laat hij in het midden, maar hij voegt er voor alle zekerheid wel aan toe dat het iets is dat ‘tot dusver maar weinigen in de geschiedenis hebben meegemaakt’.

Nationaal Hitteplan van kracht, extra aandacht gevraagd voor kwetsbare groepen
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft maandag het Nationaal Hitteplan geactiveerd. Vanwege de verwachte hoge temperaturen roept het instituut op goed te zorgen voor kwetsbare groepen als ouderen, jonge kinderen en chronisch zieken. Zij moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting, waarschuwt het RIVM.

Opinieblog – Duitse media over vertrek Özil: ‘aanklacht tegen ons Duitsland’ en confrontatie met ‘dubbele moraal’
Een selectie van interessante debatten op internet en in andere media of lezersbrieven, bij elkaar geblogd door opinieredacteuren van de Volkskrant.

Mesut Özil.  Beeld EPA
Mesut Özil.Beeld EPA

Video van de dag

Nadia kookt: charmoula groentespies
De barbecue draait overuren met dit lekkere weer. Kun je geen hamburger, stokbrood met kruidenboter of satéspiesje meer zien? Probeer deze Charmoula groentespiesjes eens. Nadia Zerouali legt uit hoe je dit Marokkaanse kruidenmengsel met koriander, knoflook en citroensap maakt.

Vanavond op tv

In de vijftiende en allerlaatste reeks Kijken in de ziel interviewt Coen ­Verbraak twaalf religieuze leiders (NPO 2, 21.10 uur). Op NPO 1 begint om 21.25 uur een nieuwseizoen We zijn er bijna. Martine van Os rijdt dit jaar mee met een groep van 44 kampeerders die een reis maken langs de westkust van Italië. Al onze tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Een week op pad met Erik Akerboom, korpschef onder vuur van de vakbonden
Hij erfde een verre van voltooide politiereorganisatie en ligt onder vuur in de cao-onderhandelingen. De Volkskrant liep een week mee met korpschef Erik Akerboom, om te zien hoe hij omgaat met de dilemma’s in zijn werk. ‘Ik ga niet vanaf de zijlijn zitten toekijken.’

Erik Akerboom. Beeld Raymond Rutting
Erik Akerboom.Beeld Raymond Rutting

Wie wordt de held van de zzp’er?
Het aantal zzp’ers is de afgelopen jaren geëxplodeerd. Wat problematisch is: de meesten zijn niet verzekerd. Den Haag wordt nu zelfs op de vingers getikt door de Oeso, die vindt dat zelfstandigen beter moeten worden beschermd. Maar hoe? En door wie?

Some like it hot, zong Marilyn Monroe. Maar veel mensen ook niet. En die hitte heeft effect op ons psychisch welbevinden
Als het om hittestress gaat, beperken we ons meestal tot de fysieke gevolgen. Maar mentaal raken we ook behoorlijk van slag als het kwik hoog oploopt.

Om in de schaduw te kunnen werken zijn bij deze kweker in Dodewaard parasols aan de werkkarretjes bevestigd. Beeld Marcel van den Bergh
Om in de schaduw te kunnen werken zijn bij deze kweker in Dodewaard parasols aan de werkkarretjes bevestigd.Beeld Marcel van den Bergh

Oproep: Politici, stop met het inspelen op xenofobie en racisme
De recente uitspraken van Stef Blok, maar ook beweringen van andere politici voeden racistische onderstromen in onze maatschappij. Dat menen schrijver Meredith Greer, kunstenares Tinkebell, politica Sylvana Simons, geschiedschrijver Geert Mak en nog ruim 60 ondertekenaars van deze open brief. Daarin roepen zij politici op om hun verantwoordelijkheid te nemen.

24 uur aan de horizon: staren in de ziel
Wat doen rust en ruimte met je, als je er een etmaal lang aan overgeeft? Maarten van Gestel meldde zich aan voor een 24-uursworkshop staren naar de horizon.

Column: Onvermoeibaar besprong Piet dagelijks al onze kippen
Toen Sylvia Witteman klein was, besprong haan Piet dagelijks een stuk of zes krielkipjes in de achtertuin. Een van de kuikens die daaruit voortkwam, kreeg het niet voor elkaar zijn eierschaal open te breken. ‘Mijn moeder waarschuwde dat ik de natuur de vrije loop moest laten, maar ik kon de worsteling niet aanzien en pelde hem stiekem uit zijn ei. Ik was verguld met dat wezentje. Eindelijk eens iemand die tegen me opkeek!’ Tot een vallende appel het geluk wreed verstoorde.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden