Volkskrant Avond Woensdag 25 september

Volkskrant Avond: Trump vroeg president Oekraïne inderdaad om onderzoek naar politieke rivaal | Advies stikstof: maximumsnelheid omlaag

De veehouderij is verantwoordelijk voor 70 procent van die uitstoot, het wegverkeer voor 9 procent. Beeld Joost van den Broek

Vandaag belangrijk

Stikstofcrisis dwingt kabinet tot U-bocht in het natuurbeleid
De stelselmatige overschrijding van de Nederlandse stikstofuitstoot dwingt het kabinet tot maatregelen die tot voor kort nog politiek ondenkbaar waren. Verlaging van de maximumsnelheid op de snelwegen en een forse sanering van de veehouderij lijken plotseling onontkoombare keuzes, nu ook de regeringspartijen de noodzaak van ‘noodmaatregelen’ omarmen. 

Verslag: Trump vroeg president Oekraïne inderdaad om Biden te onderzoeken
Uit het donderdag vrijgegeven verslag van een telefoongesprek tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Oekraïense president Volodimir Zelenski,blijkt dat Trump zijn collega heeft gevraagd om een onderzoek in te stellen naar Joe Biden en diens zoon Hunter.

De boodschap aan minister Schouten is duidelijk: maak geld vrij voor beëindigen boerenbedrijven
Wat moet de landbouw volgens de adviescommissie van Remkes doen om uit de stikstofcrisis te komen? Op het verder inkrimpen van de veestapel mag bij dit kabinet niet langer een taboe rusten, blijkt uit zijn woensdag gepresenteerde rapport.

De landbouw is verantwoordelijk voor bijna de helft van de stikstofuitstoot, in de vorm van ammoniak. Beeld ANP

Gehandicaptenzorg legt als eerste het ‘recht op onbereikbaarheid’ vast in CAOVakbond FNV bondgenoten zegt dat andere sectoren kunnen volgen ‘als onze leden daarom vragen’.

Plastic theezakje blijkt bron van microplastic
Sinds enkele jaren zijn er theezakjes van kunststof op de markt, vaak in piramidevorm. Uit onderzoek blijkt dat er miljarden minuscule stukjes plastic uit zo’n zakje kunnen vrijkomen. Het is onbekend of dit een risico is voor de gezondheid.

Piramidevormig kunststof theezakje van Pickwick. Beeld Stefana Caramanica

Vanavond op televisie

Overdag is Christian Wolff (Ben Affleck) een ietwat eigenaardige accountant in een kleine provinciestad, ’s avonds werkt hij voor de gevaarlijkste criminelen op aarde. Qua toon klopt het allemaal voor geen meter, maar dat maakt The Accountant (Veronica, 20.30 uur) nou net vermakelijk raar. Meer film- en televisietips zijn hier te lezen. 

Video van de dag

Riet en Pierre: ‘Met Riet voelde het meteen goed’
Riet (75) was de eerste online date van Pierre (81), ze zijn nog steeds samen. Niet hoeven denken aan de toekomst – kinderen, samenwonen, familieperikelen – geeft ze een enorm gevoel van vrijheid. ‘Soms zijn we een dag bij mekaar, soms vier weken.’

Opinie

Hoezo ondermijn je met een pilletje de rechtsstaat? Overheid, neem verantwoordelijkheid
Het is stuitend dat de drugscriminaliteit in de schoenen van individuele burgers wordt geschoven, betoogt Gerard Drosterij, docent filosofie en eigenaar van Slow Politics.

Aanraders van de redactie

Halina Reijns regiedebuut knettert en intrigeert ★★★★☆
Het regiedebuut van Halina Reijn, Instinct, is zelfverzekerd, intrigerend en knap opgebouwd. In de ingehouden scènes acteren Carice van Houten en Marwan Kenzari huiveringwekkend goed.

Marwan Kenzari en Carice van Houten in Instinct.

Wat deden Joe Biden en zijn zoon in Oekraïne?
Of de president van Oekraïne een corruptieonderzoek kan instellen naar de zoon van Joe Biden. Met dat verzoek heeft president Trump zich een afzettingsprocedure op de hals gehaald, met een hoofdrol voor Oekraïne. Wat is er bekend over de activiteiten van de familie Biden in het Oost-Europese land?

Ja, winter is in aantocht, maar of het de koudste in 100 jaar wordt...?
Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: de komende winter wordt de koudste in honderd jaar.

2009: sneeuw in Eelde. Beeld ANP

Kevin Janssens kwam voor zijn filmrol 17 kilo aan: ‘Voor mij was het een kostuum dat ik aantrok’
De Vlaamse acteur Kevin Janssens gebruikte zijn lijf als kostuum in De Patrick. Hij hoopt dat de filmkijker een mens ziet op een naturistencamping, niet een naakte, dikke acteur.

50 jaar na Abbey Road verschijnt een opgefriste jubileumeditie van het Beatles-album
De discussie zal weer oplaaien. Moet je een plaat die al vijftig jaar gekoesterd wordt wel willen bewerken?

Leida (87) zag hoe het schoolhoofd voor de ogen van zijn dochters werd doodgeschoten
Donderdag 14 september 1944, op het dorpsplein van het Gelderse Elst hebben Duitse soldaten drie notabelen bijeengedreven. Die nacht heeft het verzet een aanslag gepleegd op het spoor. De Duitsers zijn uit op wraak. Een van de burgers is Annies vader.

Leida Janssen-Ahoud rond oorlogstijd. Beeld Leida Janssen-Ahoud
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden