Volkskrant Avond: Trump stapt uit Iran-deal; wat moet Europa nu? | Doe onze Songfestivalbingo

Donald Trump maakte zojuist bekend dat de VS zich terugtrekken uit het atoomakkoord met Iran. Hiermee zet Trump Europa voor een existentiële vraag: moet en kan het zich losmaken van de Amerika? Lees de analyse. Verder in de Volkskrant Avond: iedere hobbykok kan in z’n keukentje kunstmest maken en doe straks de Volkskrant Songfestivalbingo (of -drankspel!).

Een vrouw loopt langs een muurschildering op de voormalige Amerikaanse ambassade in de Iraanse hoofdstad Teheran. Beeld AFP

Vandaag belangrijk

Trump zegt atoomakkoord Iran op

De Verenigde Staten trekken zich terug uit het nucleaire Iran-akkoord. President Donald Trump herstelde dinsdag de economische sancties tegen het land en scherpte ze nog verder aan: ook andere landen kunnen worden gestraft als ze handelen met Iran. Daarmee schrapt Trump na het klimaatverdrag en het TPP-handelsverdrag met Azië opnieuw een belangrijke internationale overeenkomst van zijn voorganger Barack Obama.

Dieselschandaal laait op: Audi staakt verkoop topmodellen na ontdekking onregelmatigheden

Audi is opnieuw in opspraak geraakt wegens mogelijk gerommel met de uitstoot van zijn dieselauto's. De autofabrikant maakte dinsdag bekend te zijn gestopt met de levering van de A6 en A7 met een dieselmotor, nadat onregelmatigheden waren ontdekt bij de uitstoot van de topmodellen.

Brandweercommandant Amsterdam krijgt steeds meer kritiek

De Amsterdamse brandweercommandant Leen Schaap komt in eigen geledingen steeds meer onder vuur te liggen. De manier waarop hij probeert een cultuurverandering door te voeren in het hoofdstedelijke korps krijgt nu zelfs kritiek van zijn voorganger.

Brandweercommandant Leen Schaap. Beeld ANP

Melania Trump plagieert wederom Obama's met campagne tegen cyberpesten

'Be Best' is het motto van de campagne die Melania Trump maandag lanceerde om kinderen te wapenen tegen cyberpesten en andere bedreigingen in het moderne leven. Maar heel veel beter was het begeleidende pamflet met wenken voor veilig internetverkeer voor kinderen ook weer niet. Afgezien van een inleiding met de handtekening van de First Lady was het een kopie van een publicatie van de Federal Trade Commission (FTC) uit de tijd van president Obama.

Video van de dag

Plas in een pannetje, even inkoken, en daar ligt de belangrijkste grondstof voor kunstmest. Het klinkt vies, maar het is nodig. Want we hebben een groot probleem: binnen 50 tot 100 jaar is deze grondstof, fosfaat genaamd, op. Elfie probeert het voor de Volkskrant Voedselzaak in haar keukentje, en we gaan langs bij de Amsterdamse rioolzuivering om te zien hoe alle hoofdstedelijke uitwerpselen worden verwerkt tot fosfaat.

Vanavond op televisie

Zanger Waylon is donderdag pas aan de beurt, maar vanavond begint het Eurovisie Songfestival onder andere voor België en topfavoriet Israël (NPO 1, 21.00 uur). Geen zin in het zangfestijn? Op Veronica kijkt u vanaf 20.30 uur naar Interstellar. In de Oscarwinnende film gaat Matthew McConaughey op zoek naar een nieuwe planeet waar de mens kan leven. De rest van onze tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Nederland gaat spijt krijgen, zegt de aan de kant geschoven leider van Sint Eustatius, Clyde van Putten

Regeringscommissaris Mike Franco is namens Nederland bezig met een grondige schoonmaakbeurt op Sint Eustatius. Na 2,5 maand zijn de geluiden gematigd positief. Maar op de achtergrond blijven de oude machthebbers, zoals Clyde van Putten, onversneden kritiek leveren

Apenkooien voor gevorderden: zo bereiden sportieve vrouwen zich voor op het brandweer-examen

De Amsterdamse brandweer organiseert speciale trainingen zodat vrouwen de loeizware sporttest halen. Het korps wil diverser worden, maar ook brandweervrouwen moeten topfit zijn - en tegen een stootje kunnen. 'Dit is een organisatie met een rauw randje.' 

Trainen in de gymzaal van de Amsterdamse brandweerkazerne Nico. Beeld Simon Lenskens

Trump stelt Europa voor existentiële vraag: moet en kan het zich losmaken van Amerika?

Weer moet Europa toezien hoe zijn beschermer en bondgenoot Amerika zich terugtrekt uit een akkoord waarin de EU veel geïnvesteerd had met het doel de mensheid te behoeden voor toekomstig onheil. Eerst zette president Trump een streep door het klimaatverdrag van Parijs, nu doet hij hetzelfde met de overeenkomst over het kernprogramma van Iran. Het confronteert de Europeanen met pijnlijke, om niet te zeggen existentiële vragen.

Waarom Bill Murray, Jeff Goldblum en Bob Balaban zo gelukkig worden van werken met Wes Anderson

Als je acteert, of nouja, een stem inspreekt, in een animatiefilm waarvan de regisseur alles tot achter de komma heeft uitgedacht en vastgelegd, wat voeg je dan eigenlijk nog toe? Bill Murray, Jeff Goldblum en Bob Balaban leggen uit waarom ze zo gelukkig worden van werken met Wes Anderson. 

Duke, met de stem van Jeff Goldblum, in Isle of Dogs (2018).

Maak uw Songefestivalavond af met de Volkskrant Songfestivalbingo

Uw Songfestivalavond is pas compleet met het geluid van uw televisie op tien, chips op tafel én een volle Songfestivalbingokaart! Of u het spel uitprint of online speelt en of u er een drankspel van maakt of niet, mag u helemaal zelf weten.

Aaf Brandt Corstius snakt naar een glas rosé in Marokko

Nergens krijg je zo veel zin in alcohol als in een land waar geen alcohol geschonken wordt, zelfs een zelfbenoemde zeer gematigd drinker zoals Aaf. Maar als ze op vakantie is, de hele dag in de zee heeft gezwommen en drie kwartier naar ruziënde kinderen heeft geluisterd, dan heeft ze zin in wijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden