Volkskrant AvondVrijdag 8 mei

Volkskrant Avond: Trauma-expert: ‘De ramp na de ramp komt nog’ | 22 coronabesmettingen in azc Sneek

Redactie

Vandaag belangrijk

Asielzoekerscentrum Sneek getroffen door 22 coronabesmettingen

In het asielzoekerscentrum in Sneek zijn 22 bewoners besmet met corona, blijkt na het testen van de eerste honderd personen. Om die reden gaat het centrum in elk geval drie dagen op slot en zullen dit weekend ook alle vijfhonderd overige bewoners en medewerkers een coronatest krijgen.

Live: Reizigers van buiten de EU voorlopig nog niet welkom in Europa

In Nederland zijn nu zeker 5.359 personen overleden door covid-19, wereldwijd ruim 250 duizend. Volg het laatste nieuws over de coronacrisis in dit liveblog.

Pretparkbezoek op de anderhalve meter: virtuele wachtrijen, een duwtrekstok en géén touringcars

Attractieparken en dierentuinen gaan komende weken weer open, met allerlei aanpassingen en alleen voor bezoekers die vooraf reserveren. Volgens de Club van Elf, de koepelorganisatie van de grootste publieksattracties, kan dat omdat het overheidsdevies ‘blijf thuis’ is veranderd in ‘vermijd drukte’.

Joods restaurant Amsterdam vernield door zelfde ‘ruitengooier’ als in 2017

De 31-jarige Syrisch-Palestijnse man die in 2017 de ruiten ingooide bij een Joods restaurant in Amsterdam, is vrijdagochtend opnieuw aangehouden. Hij stond volgens de politie opnieuw bij restaurant HaCarmel een ruit in te slaan met een stalen buis.

Het restaurant HaCarmel aan de Amstelveenseweg is vrijdagochtend opnieuw belaagd: de linkerruit werd ingeslagen. Beeld AP
Het restaurant HaCarmel aan de Amstelveenseweg is vrijdagochtend opnieuw belaagd: de linkerruit werd ingeslagen.Beeld AP

Rechter kritisch over KNVB in kort geding van Cambuur en De Graafschap

Voetbalclubs SC Cambuur en De Graafschap hebben vrijdag in een kort geding geëist dat de KNVB de nummers 1 en 2 van de eerste divisie alsnog tot de eredivisie toelaat. ‘Een eredivisie met twintig clubs is onverantwoord’, zette advocaat Harro Knijff daar namens de KNVB tegenover.

Vanavond op televisie

De 4 mei-speech van schrijver Arnon Grunberg maakte de afgelopen dagen veel los. Vanavond is hij te gast in Op1 (NPO 1, 22.30 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Opinie

De nieuwe wereldorde door corona

De coronacrisis zet de wereldorde op losse schroeven. Op zoek naar het nieuwe internationaal.

Aanraders van de redactie

Grote verschillen tussen regio’s Europa: coronavirus treft Stockholm, Londen, Brussel en Madrid zwaar

Enkele grote steden zijn belangrijke brandhaarden van de uitbraak van het coronavirus in Europa. Dit blijkt uit gedetailleerde informatie over sterfte in Europese regio’s. Een blik op de kaart laat zien dat de regionale verschillen vaak groter zijn dan de verschillen tussen landen.

Trauma-expert: ‘De ramp na de ramp komt nog, namelijk de desillusiefase’

Er is iets merkwaardigs aan de ramp met het coronavirus, stelt trauma-expert Berthold Gersons: de impact is immens, maar publieke woede en verdriet zag je lange tijd nauwelijks. En dat is riskant, want het kan het gevoel van eenheid in de samenleving ondergraven. Wat te doen?

Duitsers weten dat gratis geld niet bestaat. Nu wij nog

Solidariteit met Zuid-Europa is dezer dagen op ieders lip. Maar een Duits vonnis toont dat bij een monetair programma met zulke ingrijpende politieke gevolgen als dat van de ECB ook een politiek oordeel hoort, schrijft Martin Sommer. ‘Het is niet populistisch rechts om te zeggen dat de ECB zijn boekje ver te buiten gaat.’

Met Groenteman in quarantaine #22: Marieke Lucas Rijneveld, schrijver

Vanuit quarantaine, niet vanuit de Volkskrant archiefkast. Gijs Groenteman belt met mensen om te vragen hoe het met hen gaat in deze bizarre tijd. Schrijver Marieke Lucas Rijneveld wilde nog een dagboek schrijven, maar de dagen zijn teveel hetzelfde. Toch schrijft ze veel, hoewel dat - als altijd - gepaard gaat met veel twijfelen en schipperen. Gelukkig heeft ze nog de nominatie voor de Booker Prize op zak.

Coronaproof collecteren: wervers rollen de rode loper voor u uit

Goede doelen worden hard geraakt door de coronacrisis. Afgeblazen evenementen, afgelaste collectes en geen wervers langs de deuren. Voor dat laatste probleem heeft Save the Children nu een oplossing: werven met een rode loper, anderhalve meter lang uiteraard.

 Geld ophalen langs de deur wordt nu ook lastig.
 Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Geld ophalen langs de deur wordt nu ook lastig.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Onder oudere heren lijkt een misverstand te heersen – jonge kleren maken niet jong, maar oud

Als Peter Middendorp oudere mensen op straat ziet lopen, valt het hem altijd op hoe ongelooflijk sportief zij gekleed gaan. Maar dat je jonger oogt door jonge kleding, is een groot misverstand.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden