Nieuwsbrief Avond

Volkskrant Avond: Tientallen Nederlandse gemeenten volgen u met wifitracking | Zeeman wil weten waarom sneakers zo duur zijn

Beeld Willem de Haan

Vandaag belangrijk

Tientallen Nederlandse gemeenten volgen u met wifitracking
Naast commerciële partijen houden minimaal zestig Nederlandse gemeenten zich bezig met wifitracking. Met deze omstreden methode worden burgers gevolgd via het signaal dat hun mobiele telefoon constant uitzendt.

Beweging in pensioenoverleg: minister Koolmees ziet ruimte voor minder snelle stijging AOW-leeftijd
Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken wil de vastgelopen pensioenonderhandelingen maandag formeel heropenen. Het kabinet ziet ruimte om de AOW-leeftijd minder snel te laten stijgen. Een regeling waarmee mensen met ‘zware beroepen’ eerder met pensioen kunnen, behoort ook tot de mogelijkheden.

Zeeman wil weten waarom sneakers zo duur zijn
Twee paar sneakers die even goed zijn en net zo lekker lopen. Het ene paar voor een Zeemanprijsje en het ander peperduur. Hoe dat kan, daar experimenteerde de geel-blauwe winkelketen mee. 

Zorgen over het grote aantal ernstige ongelukken met huurscooters in vakantielanden
Een scooter huren in Azië of Zuid-Europa is leuk, totdat je crasht en de verzekeraar vaststelt dat je geen motorrijbewijs hebt. Alarmcentrale Eurocross: ‘We zien crowdfundingacties van wanhopige ouders die hun kind terug willen.’

Video van de dag

Het Boerhaave museum
Een anatomisch lijk dat tot leven komt dankzij video, computerspelletjes om de medische wetenschap beter te begrijpen en displays die eruit zien als ziekenhuisbedden. In deze V-Vlog bezoekt Lisa Koetsenruijter het prijswinnende Museum Boerhaave in Leiden, dat op kunstzinnige wijze en met behulp van de laatste technologie de wetenschap toont.

Vanavond op tv

In de laatste aflevering van dit seizoen De vloer op (NPO 3, 22.45 uur) speelt Romana Vrede een non en Yannick van de Velde vertolkt de rol van Jezus. Zin in een film? Kijk dan Her (Canvas, 21.30 uur), een kleine, gevoelige film, die een toekomst schetst die zeer voorstelbaar is. Met Joaquin Phoenix en Scarlett Johansson. Meer tips vindt u hier.

Beeld Nathalie Lees

Opinie

Laten we het gesprek aangaan over seks en instemming
Onvrijwillige seks strafbaar stellen lost het probleem niet op, maar geeft wel ruimte om te praten over instemming,betoogt Jennie Barbier.

Aanraders van de redactie

Wat doet de overheid achter de schermen om Nederlandse gijzelaars vrij te krijgen?
Nederland staat erop niet met terroristen te onderhandelen en geen losgeld te betalen, maar in de praktijk is er heel wat mogelijk om een positief resultaat te behalen. Bij Ewold Horn, die zeven jaar lang op de Filipijnen werd gegijzeld, waren ‘alle mogelijke inspanningen’ niet genoeg. 

De affaire-Özdil toont aan dat in Den Haag fractiediscipline boven dwarsdenkers gaat
Publicist en columnist Zihni Özdil heeft het niet gered als Kamerlid voor GroenLinks. Is er op het Binnenhof nog plaats voor eigenzinnige politici van buiten? ‘Partijen zijn bemoeizuchtig en bureaucratisch.’

De rechtbank in Bagdad, waar een Franse vrouw haar verklaring moet afleggen. Beeld LightRocket via Getty Images

Irak pioniert met processen tegen buitenlandse IS-strijders, rechter legt doodstraf op
Kun je buitenlandse IS-gangers in Irak veroordelen, terwijl ze hun misdaden in Syrië hebben begaan? In Bagdad doen ze niet zo moeilijk. Na een proces van een uur wordt het oordeel uitgesproken. En is de IS-ganger schuldig, dan volgt de doodstraf.

Iva Bicanic over seksueel misbruik: ‘Vertel je dat je bent aangerand dan krijg je een spervuur aan kritische vragen’
Iva Bicanic praat al jaren in haar spreekruimte met jongeren over misbruik. Sinds kort doet ze dat ook in tv-studio’s. ‘We moeten mensen helpen hun kompas te herstellen.’

De Betrouwbare Mannetjes staan ook op de mailinglist van Jesse Klaver
Jesse Klaver wil nog één keer duidelijk maken waarom Özdil de fractie verliet. En eigenlijk wil hij ook vertellen waarom hij daar niet zo over moest uitweidenToevallig staan de Betrouwbare Mannetjes op de mailinglijst.

Wat zijn de trends in thrillerland en wie gaan we bingelezen?
Wat zoeken zij in een thriller, wat zijn de trends en welke schrijvers gaan we bingelezen? Rob van Scheers vraagt het drie uitgevers (zodat u ook weer op de hoogte bent nu vandaag de Spannende Boeken Weken beginnen). 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden