Volkskrant Avond: Terugblik op 208 bizarre formatiedagen | Het 'sleepnetreferendum' in 12 vragen en antwoorden

208 dagen van stilzwijgen om het 'vertrouwen in de toekomst' op papier te krijgen: het was een bizar formatieproces, concludeert politiekverslaggever Ariejan Korteweg in een terugblik op de afgelopen maanden. Verder in onze avondnieuwsbrief: er zijn genoeg handtekeningen opgehaald voor een referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Wij leggen aan de hand van 12 vragen en antwoorden uit wat er op het spel staat.

Redactie
Defensie zoekt mee naar de vermiste Anne Faber. Beeld anp
Defensie zoekt mee naar de vermiste Anne Faber.Beeld anp

Vandaag belangrijk

Unanieme steun voor Dijsselbloem om nog drie maanden Eurogroep voor te zitten
Jeroen Dijsselbloem blijft nog drie maanden voorzitter van de Eurogroep, het invloedrijke gezelschap van Europese ministers van Financiën. Hij kreeg maandag de unanieme steun van de eurocollega's om zijn mandaat tot 13 januari volgend jaar af te maken. Hij is dan vijf jaar Eurogroepvoorzitter geweest.

De 'sleepnetwet' uitgelegd in 12 heldere vragen en antwoorden
Hoe ver mogen de AIVD en de MIVD gaan om de veiligheid van Nederlanders te waarborgen? Dat is vanaf 1januari 2018 vastgelegd in een nieuwe wet. Dat die wet er komt is zeker, maar toch hebben vijf studenten een burgerinitiatief opgezet om een raadgevend referendum af te dwingen. En dat lijkt te lukken, want de benodigde 300 duizend handtekeningen zijn zo goed als binnen. Wat staat er nu precies in die wet, hoe zit het met dat 'sleepnet' en wat willen ze met een referendum? Twaalf vragen en antwoorden.

Veroordeelde zedendelinquent aangehouden in verband met vermissing Anne Faber
De politie heeft een verdachte opgepakt in verband met de vermissing van de 25-jarige Anne Faber. Het betreft een 27-jarige man, die verbleef in een forensisch psychiatrische afdeling van een kliniek in Den Dolder. De man was volgens de politie en het OM bezig 'geleidelijk' terug te keren in de samenleving. Hij zat een lange straf uit voor gewelds- en zedendelicten.

Na Pechtold en Segers blijft ook Buma fractievoorzitter in Tweede Kamer
In navolging van zijn mede-onderhandelaars Gert-Jan Segers en Alexander Pechtold blijft ook CDA-leider Buma de komende jaren fractievoorzitter in de Tweede Kamer. Dat heeft hij vanavond gezegd na het beraad van de CDA-fractie over het regeerakkoord. Als eerste van de vier gingen de christendemocraten vanavond in grote lijnen akkoord met het onderhandelingsresultaat, D66 volgde kort daarna. Het wachten is nog op de VVD en ChristenUnie.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3/week.

Video van de dag

Hoe gaan adverteerders, filmregisseurs en media om met de oudere man? Bahram Sadeghi wordt bijna 50 en ging op bezoek bij een castingbureau om uit te vinden welke rollen hij wel en juist niet kan krijgen met zijn uiterlijk. Zelf weet hij al welke rol op zijn lijf is geschreven: 'De keurige bommenlegger. Want ja, een terrorist gaat natuurlijk niet met een AK-47 en zó'n baard rondlopen.'

Vandaag op televisie

Om 21.00 uur ziet u 2Doc: Krijg nou tieten (NPO 2) over dragers van het borstkankergen BRCA. Zij hebben 60 tot 80 procent kans om borstkanker te krijgen. Dit stelt hen voor moeilijke keuzen. Bij RTL Late Night (22.30, RTL 4) schuiven de studenten aan die initiatief namen voor het sleepwetreferendum. Ze leggen uit waarom de wet aangepast moet worden. Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Stilte, onzichtbare onderhandelaars en alles afgetimmerd: het bizarre formatieproces
Alleen hun loopje over het Binnenhof bewees dat ze nog bestonden, verder waren de onderhandelaars de laatste tijd onzichtbaar. Nu ligt er een akkoord, mét een motto. (+)

Hoeveel is de Fransen de zekerheid van de ambtenarij waard?
Met zijn hervormingsplannen opent president Macron de aanval op de ambtenaren, bij uitstek het symbool voor het Franse sociale model. Zij pikken het niet meer en staken dinsdag in het hele land. Zo ook in het Normandische Évreux. 'Sommige departementen zijn een woestijn geworden.' (+)

Illegale drugshandel Roosendaal loopt spuigaten uit sinds sluiting coffeeshops
Het drugsbeleid is failliet en daarom wil het nieuwe kabinet experimenteren met aanvoer van wiet door de overheid zelf. In Roosendaal is gekozen voor een andere oplossing: sluiting van alle coffeeshops. Maar dit beleid heeft een keerzijde: lokale schoffies ontpoppen zich tot drugsdealers. (+)

null Beeld anp
Beeld anp

Waarom stoppen met antidepressiva zo moeilijk is
Zeker de helft van de gebruikers heeft moeite met het stoppen met antidepressiva en veel van hen lukt het niet. Na jarenlang uitstelgedrag is Emma Curvers met zelfgeknutselde pillen gestopt. Waarom is afbouwen zo lastig? (+)

Hoe de mens ervoor kan zorgen dat killerrobots niet op eigen houtje over leven en dood gaan beslissen
Dragen autonome wapens bij aan een schone, humane oorlogsvoering of openen we hiermee de doos van Pandora? Majoor Ilse Verdiesen onderzoekt hoe de mens 'in control' kan blijven. (+)

Sylvia is vandaag jarig en kreeg één tompouce van de Hema
Sylvia Witteman zag op haar 52ste verjaardag ballonnen in haar mailbox dansen. Van de Hema, zo bleek. 'Je bent jarig!' las ze. 'Daarom trakteren we jou als Hemaklant op een lekkere, verse, romige tompouce! Maak er een mooie dag van!' Ze schreef er deze column over. (+)

Een gewapende robot. Beeld afp
Een gewapende robot.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden