Nieuwsbrief Avond

Volkskrant Avond: Steeds meer studenten kampen met psychische problemen | Met deze windmolen is wél iedereen blij

Goedenavond. Het aantal studenten met psychische problemen groeit, blijkt uit een rondgang van de Volkskrant langs studentenhuisartsen aan Nederlandse universiteiten. Artsen zeggen dat zij steeds vaker studenten op hun spreekuur krijgen die kampen met vermoeidheidsklachten, concentratieproblemen en angstaanvallen. Verder in deze nieuwsbrief: Windmolens roepen weerstand op van omwonenden, tenzij die omwonenden de windmolen bezitten. In Limburg staat het lichtend voorbeeld. ‘Niemand wil zo’n molen in zijn achtertuin, maar als er iets tegenover staat, dan is het een ander verhaal.’

Het aantal studenten met psychische problemen groeit. Beeld ANP

Vandaag belangrijk

Studenten bezwijken psychisch onder prestatiedruk: ‘De psychologen zijn niet aan te slepen’
Het aantal studenten met psychische problemen groeit. Dat blijkt uit een rondgang van de Volkskrant langs studentenhuisartsen aan Nederlandse universiteiten. Artsen zeggen dat zij steeds vaker studenten op hun spreekuur krijgen die kampen met vermoeidheidsklachten, concentratieproblemen en angstaanvallen. Soms gaat dat gepaard met verslaving aan alcohol, drugs, of internet (excessief gamen of porno).

Schokkende beelden van marteling gevangene dwingen Russische autoriteiten tot ingrijpen
Acht Russische gevangenisbewaarders moeten voor de rechter verschijnen wegens het martelen van een gedetineerde in een strafkamp in Jaroslavl. De acht maakten deel uit van een groep cipiers die een gedetineerde minutenlang aftuigde nadat hij een van hen had uitgescholden. De zaak kwam naar buiten doordat activisten de hand wisten te leggen op video-opnamen die een van de cipiers van de martelsessie had gemaakt.

Houdt China 1 miljoen Oeigoeren vast in Xinjiang? China zegt van niet
Beweringen dat China meer dan één miljoen etnische Oeigoeren zonder reden vasthoudt in interneringskampen in de westelijke provincie Xinjiang, zijn onjuist. China treedt in het onrustige gewest slechts op tegen extremisten en terroristen, geheel conform de Chinese wet. Dat hebben Chinese diplomaten maandag in Genève verklaard.

‘Funding secured’: Saoedi’s moeten beursvertrek Tesla mogelijk maken
Elon Musk, de baas van autofabrikant Tesla, stelt maandag in een verklaring dat hij blijft bij zijn Twitterbericht van vorige week waarin hij zegt te overwegen Tesla van de beurs te halen. Het staatsinvesteringsbureau van Saoedi-Arabië is geïnteresseerd in een deal met Tesla. 

Video van de dag

Een samenspel van wortel en ananas uit blik. Toegegeven, het klinkt niet heel smakelijk. Maar vergis je niet: de Sunshine Bombe is een frisse, en bovendien koninklijke, smaakexplosie met veel vers fruit.

TV-tips

Een butler moet altijd op de juiste plek staan, maar niemand mag zijn aanwezigheid opmerken. Dat is de les die Cecil Gaines (Forest Whitaker) leert wanneer hij zich opwerkt tot butler in het Witte Huis in The Butler, een interessant lesje Amerikaanse geschiedenis (RTL 8, 20.30 uur). In Bollywood: The World’s Biggest Film Industry reist presentator Anita Rani af naar Mumbai, waar ze wordt toegelaten tot de filmset van een van de grootste Indiase filmsterren (BBC 2, 22.00 uur). Meer tv-tips vindt u hier. 

Uit de krant van morgen

Huisarts ziet aantal studenten met psychische problemen stijgen: ‘De nood is hoog’
Steeds meer studenten kampen met psychische problemen. Volgens studentenhuisarts Cees Jansen en praktijkondersteuner Saskia Schipper is een opeenstapeling van stressfactoren de oorzaak. Vermoeidheidsklachten, angstaanvallen en verslavingsproblemen zijn het gevolg. De nood, zegt Jansen, is hoog. 

Alle seinen op rood: leidt de val van de Turkse lira tot een nieuwe financiële crisis?
De val van de Turkse lira betekent voor toeristen een goedkope vakantie in het land van Erdogan, maar de financiële wereld houdt gespannen de adem in. Als de Turkse economie in elkaar klapt, kan dat de opmaat zijn naar een nieuwe wereldwijde financiële crisis.

Simpsons-bedenker wil met nieuwe serie zijn ‘humor laten gelden in een geheel nieuwe arena’
De vader van The Simpsons, Matt Groening, lanceert binnenkort op Netflix zijn nieuwe serie Disenchantment. Wat wil hij met deze middeleeuwse sprookjesreeks vertellen?

Still uit Disenchantment Beeld Netflix

All-inclusive in eigen land: ‘In 2030 is het hier net zo warm als aan de Côte d'Azur’
De toerisme-industrie ligt onder vuur en dan valt een advertentie met de kop ‘Costa Amsterdam!’ op. ‘Een grapje’, zegt Corendon-oprichter Atilay Uslu, maar ondertussen stroomt zijn nieuwe megahotel in Badhoevedorp vol. Verslaggever Marcel van Lieshout probeerde die ‘Village’ eens uit. 

‘Niemand wil zo’n molen in zijn achtertuin. Maar als er iets tegenover staat, is het een ander verhaal’
Windmolens roepen weerstand op van omwonenden, tenzij die omwonenden de windmolen bezitten. Dat coöperatieve model met meerdere eigenaren is de toekomst, is in het Klimaatakkoord te lezen. In Limburg staat het lichtend voorbeeld.  

In de boekenkast van haar ouders vond Gidi Heesakkers de oranje Wat & Hoe-taalgids Spaans, die ze als 15-jarige kocht toen ze voor het laatst met hen op vakantie ging.
Het hoofdstuk 'iemand versieren' leerde ze destijds uit haar hoofd. ‘Ik heb van je gedroomd’, ‘Ik moet de hele dag aan je denken’, ‘Je lacht zo lief’, ‘Je hebt zulke mooie ogen’; allemaal teksten waarvan de Wat & Hoe-samenstellers vermoeden dat je ze uit je bek krijgt zodra je beet hebt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.