Volkskrant AvondDinsdag 14 januari

Volkskrant Avond: Staat Libië na het mislukte overleg opnieuw aan de rand van een burgeroorlog? | KPN houdt XS4ALL toch nog – een beetje – in leven

In de Libische hoofdstad Tripoli steken demonstranten autobanden in brand.Beeld AFP

Vandaag in het nieuws 

Staat Libië na het mislukte overleg opnieuw aan de rand van een burgeroorlog?
Pogingen van Rusland en Turkije om de strijdende partijen in Libië te bewegen de wapens neer te leggen zijn mislukt. Krijgsheer Khalifa Haftar vertrok dinsdag uit Moskou zonder zijn handtekening te zetten onder een akkoord over een bestand met de regering van de Libische premier Fayez al-Serraj. Wat staat Libië nu te wachten?

Benedictus krabbelt terug als co-auteur van celibaatboek
Emeritus paus Benedictus XVI wil niet langer dat zijn naam prijkt op het omstreden boek dat hij samen schreef met de conservatieve kardinaal Robert Sarah. Reden: ze schreven het boek helemaal niet samen.

KPN houdt XS4ALL toch nog – een beetje – in leven
Het is een onverwacht nieuw hoofdstuk in de al maanden durende soap rondom XS4ALL: de naam blijft toch bestaan. Oud-fans zijn niet te spreken: dit is nog slechter dan helemaal opheffen.

De dreigende opheffing van XS4ALL leidde tot woedende reacties onder klanten.Beeld ANP

Frankrijk, Duitsland en VK voeren druk op om nucleair akkoord met Iran te redden
Europese landen willen een poging doen Iran alsnog te houden aan het nucleaire akkoord dat in 2015 werd gesloten, maar waar de VS uit zijn gestapt. De landen hopen hiermee het conflict in de Perzische Golf te laten de-escaleren.

Popster Billie Eilish (18) verzorgt titelsong voor nieuwe Bondfilm
Popsensatie Billie Eilish neemt de titelsong van de nieuwe James Bond-film No time to die voor haar rekening. De 18-jarige zangeres uit Los Angeles is de jongste artiest ooit die haar naam aan het prestigieuze filmnummer verbindt.

Opinie 

Stop lofzang op ‘magie van de monarch’
Nieuwe inzichten over de monarchie zijn prima, maar mogen die feitelijk worden onderbouwd?

Vanavond op de televisie

Tom Hanks is een moderne Robinson Crusoe in Cast Away
Op RTL8 is Cast Away te zien (Robert Zemeckis, 2000). FedEx-manager Chuck Noland (Tom Hanks) is geobsedeerd door tijd en accuratesse. Maar wanneer hij op een onbewoond eiland belandt, wordt die levenswijze nutteloos. In deze charmante Robinson Crusoe-variant moet de moderne mens zichzelf na een vliegtuigcrash opnieuw uitvinden (RTL 8, 20.30 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Beeld Sophia Twigt

Aanraders van de redactie

Dit zijn de voor- en nadelen van 0 procent spaarrente
ABN Amro verlaagt als eerste grote bank de spaarrente naar 0 procent. Fijn voor huizenkopers, maar is het broekzak-vestzakwerk doordat tegelijk de huizenprijzen blijven stijgen? Vier pluspunten en dito nadelen bij de nullijn of zelfs negatieve rente. Pas op voor geldillusies!

Grootste Duitse defensieorder ooit naar Nederlandse scheepsbouwer
De Duitse marine heeft een miljardenorder geplaatst bij Damen, Nederlands grootste scheepsbouwer, voor het bouwen van vier oorlogsschepen. Het zou de grootste order zijn die de Duitse marine ooit heeft gedaan. Dat is een flinke opsteker voor het familiebedrijf, dat de afgelopen jaren reputatieschade en economische tegenspoed moest verwerken.

Liquidaties in Malmö? Wat is er in Zweden aan de hand?
Wat is er aan de hand in de ooit zo bejubelde modelstaat Zweden? In grote steden als Stockholm, Gotenburg en Malmö nemen drugsbendes de straten over. Bomaanslagen en liquidaties zijn aan de orde van de dag. Veel van dat geweld wordt toegeschreven aan migranten. ‘Het is niet meer leuk om hier te wonen.’

Overal in het straatbeeld van Malmö is politie te zien. De operatie Rimfrost moet het drugsgerelateerde geweld uitbannen.Beeld Julius Schrank / De Volkskrant

Mag het over iets anders gaan dan over de huidskleur van Werner Kolf?
Hij heeft een aversie tegen machogedrag en wil het niet steeds hebben over racisme, ‘omdat ik me dan gereduceerd voel tot mijn huidskleur’. Acteur Werner Kolf legt gevoeligheid in zijn rol als generaal Othello, waarmee hij binnenkort opnieuw gaat schitteren.

Opvoeden: ‘Mama weg!’ Wat als je kind zich op één ouder richt
Anna van den Breemer schrijft elke week over een alledaags opvoedkundig probleem waarvoor ze een oplossing zoekt. Deze week: wat te doen als je peuter in een mama- of papafase zit.

Dit wordt het jaar van de slome voornemens
Slome voornemens zijn in, zag Aaf. Het idee is om vooral niet te grote ambities te hebben: en daar is best iets voor te zeggen. ‘Als elders zevenduizend koala’s per dag sterven door de opwarming van de aarde, voelt het misplaatst om de hele tijd te roeptoeteren dat dít het jaar wordt waarin jij drie keer per week gaat spinnen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden