NieuwsbriefAvond

Volkskrant Avond: Senaat laat blijken dat Baudet niet de dienst uitmaakt en behandelt Klimaatwet en Europa | Buurtbewoners in brand gestoken Bredase man weten wel wie de dader is

Redactie
Leden van de Eerste Kamer tijdens een stemming. Beeld Raymond Rutting
Leden van de Eerste Kamer tijdens een stemming.Beeld Raymond Rutting

Vandaag belangrijk

Senaat behandelt Klimaatwet en Europa nog voordat Forum voor Democratie intrede doet
De verkiezingsuitslag van 20 maart doet zich voelen in de Eerste Kamer: Europa en het klimaat zijn na de winst van Forum voor Democratie plots uiterst precaire dossiers. Maar een meerderheid van de senaat liet dinsdag toch blijken dat de partij van Baudet niet de dienst uitmaakt.

Bedreiger Baudet voor de rechter: ‘Dat páf was grappig bedoeld’
De Nijmeegse student die op 21 maart Thierry Baudet bedreigde tijdens een demonstratie, stelde dinsdag bij de rechtbank dat haar actie niet zo serieus bedoeld was. Al snapte ze vlak daarna ook wel dat het niet ‘supergrappig’ was.

China belooft op top met Europese Unie zijn leven als handelspartner te beteren
China heeft beloofd dat het een einde zal maken aan de praktijk dat Europese bedrijven die op de Chinese markt willen opereren gedwongen worden hun technologie te delen met een Chinees partnerbedrijf. Ook belooft China oneerlijke staatssubsidies aan te pakken waardoor buitenlandse bedrijven in het nadeel zijn. De Chinese premier Li Keqiang deed die toezeggingen dinsdag in een gezamenlijke verklaring na de jaarlijkse EU-China top in Brussel.

Trump dreigt prijs van kaas en fietsen in VS te verhogen
President Trump wil dat Nederlandse kaas, Franse wijn en Spaanse olijfolie duurder worden in de VS. Door importbelastingen te heffen op enkele honderden Europese exportproducten wil Trump de EU onder druk zetten om subsidies aan de Franse vliegtuigbouwer Airbus te beëindigen.

Video van de dag

Waarom is het computerspel Fortnite zo populair? Redacteur Niels Waarlo (zelf een waardeloze speler) pakt de virtuele wapens op en merkt hoe verslavend het spel is en waarom hij geld wil uitgeven aan pakjes en gekke dansjes.

Tv-tips

­­­ In het verpletterende drama Shame volgt de Britse kunstenaar en regisseur Steve McQueen (12 Years a Slave, Widows) een seksverslaafde reclameman in New York – een perfecte, schrijnende rol van Michael Fassbender (NPO 2 extra, 00.25 uur). In Beau Five Days Inside onderzoekt Beau van Erven Dorens of gevangenissen echt een soort hotel zijn (RTL 4, 20.30 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Uit de krant van morgen

Bredase buurtbewoners vermoeden wel wie erachter zit: ‘Iemand vastbinden en in brand steken – waarom zo gruwelijk?’
In de Bredase volkswijk Tuinzigt twijfelen ze er dinsdag niet aan. De dodelijke aanslag op de garagehouder uit hun buurt, die maandag in brand werd gestoken, daar moet wel zijn voormalige zakenpartner achter zitten.

Brandweermannen maandagavond aan het werk bij de garagebox in Breda waar de 49-jarige man in brand was gestoken. Beeld ANP
Brandweermannen maandagavond aan het werk bij de garagebox in Breda waar de 49-jarige man in brand was gestoken.Beeld ANP

In ruil voor reddingsplan wil Enschede FC Twente terug, naar ‘oale groond’
Voor de derde keer in korte tijd krijgt FC Twente gemeentesteun van Enschede. Aan de kwijtschelding van 5 miljoen euro schuld verbindt de gemeente wel een opvallende voorwaarde: het trainingscomplex, dat nu in Hengelo ligt, moet terugverhuizen naar Enschede. ‘Het is logisch dat we er wat voor terugkrijgen.’

Kort geding tegen de snorfietsmaatregel in Amsterdam overstemd met boe-geroep en gejoel
De maatregel die snorfietsers in Amsterdam verbant naar de rijbaan, kan bij een zitting over de kwestie op hevige reacties rekenen. Gedupeerden van de maatregel krijgen steun van vijf rijen dik joelende toeschouwers. ‘Ik laat me niet doodrijden door dat zooitje daaro!’

Wat betekent een Chinees verbod op het delven van bitcoins voor het voortbestaan van de cryptomunt?
Bitcoin-grootmacht China overweegt een verbod op het creëren van bitcoins en andere cryptovaluta. Het mijnen van digitale munten voldoet niet aan de Chinese regels, is onveilig, verspilt grondstoffen en vervuilt het milieu. Wat betekent dit voor het voortbestaan van de bitcoin?

Technici inspecteren bitcoinproducerende computers in Chinees Mongolië.  Beeld Bloomberg via Getty Images
Technici inspecteren bitcoinproducerende computers in Chinees Mongolië.Beeld Bloomberg via Getty Images

Werkt het Zweedse model wel? ‘Prostitutie verbieden is hetzelfde als kapitalisme verbieden’
Het burgerinitiatief dat pleit voor invoering van de Zweedse prostitutiewetgeving in Nederland, lokt verschillende reacties uit. De veertigduizend ondertekenaars van het plan zijn positief, maar de belangenvereniging voor sekswerkers is uiterst kritisch. Ook de wetenschap zet flinke kanttekeningen bij het zogeheten Nordic-model. ‘Het enige dat afneemt, is de zichtbaarheid.’

Een ouwe schnabbelartiest vind ik Madonna wel
Bij Aaf Brandt Corstius kan Madonna eigenlijk niet meer van haar voetstuk vallen. Ook niet nu ze voor 1 miljoen gaat optreden tijdens het Eurovisie Songfestival. Juíst daarom niet eigenlijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden