Volkskrant avondWoensdag 12 februari

Volkskrant Avond: Salvini mag vervolgd worden voor vasthouden van migranten | Het coronavirus laat weinig bedrijven onberoerd

Redactie
Matteo Salvini houdt een toespraak tijdens een debat over het Gregoretti kustwachtschip, waarbij hij weigerde om migranten toe te laten in de Italiaanse haven. Beeld EPA
Matteo Salvini houdt een toespraak tijdens een debat over het Gregoretti kustwachtschip, waarbij hij weigerde om migranten toe te laten in de Italiaanse haven.Beeld EPA

Vandaag in het nieuws

Salvini mag vervolgd worden voor vasthouden van migranten
Matteo Salvini, de rechts-nationalistische oud-minister van Binnenlandse Zaken van Italië kan mogelijk veroordeeld worden tot vijftien jaar cel voor machtsmisbruik en illegale detentie. De Italiaanse Senaat besloot woensdag zijn onschendbaarheid in te trekken zodat hij juridisch kan worden vervolgd.

Kinderpardon: van de 1.100 opnieuw beoordeelde asielkinderen mag de helft blijven
Ruim de helft van de asielkinderen die een laatste beroep hebben gedaan op het kinderpardon mag alsnog in Nederland blijven. Het gaat om 569 kinderen, schrijft staatssecretaris Broekers-Knol woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Ook 502 volwassen familieleden krijgen een verblijfsvergunning.

Raadsdebat over Amsterdamse rol tijdens slavernij verloopt grimmig
Met twee snelle bewegingen verscheurt het Amsterdamse gemeenteraadslid Sylvana Simons het motievoorstel van haar VVD-collega Marianne Poot en legt de repen papier ongelezen naast zich neer. ‘Vuur bestrijd je met vuur’ voegt de Bij1-politica daar later haast onhoorbaar aan toe.

Het slavernijmonument in het Oosterpark in Amsterdam. Beeld ANP
Het slavernijmonument in het Oosterpark in Amsterdam.Beeld ANP

Pakistan veroordeelt brein achter Mumbai-aanslagen tot elf jaar gevangenisstraf
Een Pakistaanse rechtbank heeft een gevangenisstraf van 11 jaar opgelegd aan de haatprediker Hafiz Saeed vanwege het financieren van terroristische activiteiten. Saeed zat volgens India en de Verenigde Staten achter de bloedige aanslagen in Mumbai in 2008.

Politie: afzender bombrieven eist bitcoins
De verzender van de bombrieven vandaag en begin januari wil de getroffen bedrijven afpersen. Volgens de politie heeft de afperser bitcoins geëist van alle bedrijven die waarschuwings- dan wel bombrieven ontvingen. Over de hoogte van het bedrag is nog niets bekend.

Vanavond op televisie

2Doc: Bellingcat (NPO 2, 22.55 uur)
Nu onderzoeksjournalistiek op veel plaatsen wordt wegbezuinigd, komen de speurneuzen van Bellingcat regelmatig in het nieuws. In het internationale netwerk werken amateur-onderzoeksjournalisten en computervirtuozen samen om ‘de waarheid’ te achterhalen, onder andere in de zaak-MH17. Maar wie staat garant voor de kwaliteit van hun conclusies? In Bellingcat – Truth in a Post-Truth World duikt regisseur Hans Pool in de wereld van deze burgerjournalisten. Meer tips voor een geweldige televisieavond zijn hier te vinden.

Opinie

Als fraudebestrijding zich steeds meer richt op de kwetsbaarsten, verlies je de democratie
Een sociaal contract functioneert als burgers kunnen vertrouwen op de mensen en organisaties aan wie zij hun macht hebben overgedragen. Fouten zijn menselijk, stelt jurist en publicist Roxane van Iperen in haar Machiavelli-lezing, maar als fouten stelselmatig niet worden onderkend leiden ze tot cynisme en achterdocht.

null Beeld Screenshot uit De Wereld Draait Door
Beeld Screenshot uit De Wereld Draait Door

Aanraders van de redactie

Waarom gaat Van Nieuwkerk (nog) niet naar een commerciële omroep? En andere prangende vragen
‘De wereld draait door’ verdwijnt van de televisie, de presentator is er klaar mee. Wat zit daarachter, en wat gaat hij doen?

Het Amerikaanse verkiezingscircus is begonnen
Met de caucus in Iowa en de primary in New Hampshire is verkiezingsjaar 2020 nu echt van start gegaan. Wat staat de Amerikaanse kiezers de komende maanden te wachten? Welke Democraat gaat proberen Trump van een tweede termijn af te houden? U leest het hier.

Column: Stephan Sanders
Weten de Democraten nog wat het enige, echt belangrijke doel is van al die voorverkiezingen, vraagt Stephan Sanders zich af. Hij weet het wel: Trump verslaan. ‘Het vooruitzicht dat het belangrijkste land ter wereld nog eens vier jaar lang het boegbeeld is van leugen en bedrog: onverteerbaar.’

Een werknemer met een masker in een fabriek in Taiwan. Beeld EPA
Een werknemer met een masker in een fabriek in Taiwan.Beeld EPA

Paardenfokkers, paukenfabrieken en techreuzen: het coronavirus laat weinig bedrijven onberoerd
Terwijl het coronavirus inmiddels de tragische mijlpaal van duizend doden heeft bereikt, loopt ook de economische schade snel op. Van techgiganten en luchtvaartmaatschappijen tot de paukenfabrikant en paardenfokker om de hoek: vrijwel elk bedrijf wordt geraakt door de virusuitbraak.

Atlantique is sterk spookverhaal en sensationeel debuut ineen ★★★★☆
Atlantique begint als een realistisch romantisch drama in modern Dakar, maar ontwikkeld zich tot een ontroerend relaas over afwezigheid, vanuit de perspectief van de achterblijvers. Regisseur Diop bewijst zich met de film bovendien als een formidabel regietalent.

Les misérables werd een eeuw geleden geschreven, maar in de Parijse banlieue is het nog altijd miserabel
Honderd jaar na Victor Hugo laat regisseur en banlieuebewoner Ladj Ly met zíjn Les misérables zien dat erbarmelijke omstandigheden in Frankrijk nog steeds voor explosieve situaties zorgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden