Volkskrant AvondWoensdag 6 mei

Volkskrant Avond: Rutte laat de teugels vieren, op hoop van zegen | Nieuw ‘full face snorkelmasker’ in gebruik in drie Nederlandse ziekenhuizen

Redactie
De kapperszaken mogen binnenkort onder voorwaarden weer open. Beeld Hollandse Hoogte / Robin Utrecht
De kapperszaken mogen binnenkort onder voorwaarden weer open.Beeld Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Vandaag in het nieuws

Rutte laat de teugels vieren, op hoop van zegen: ‘Bij alles geldt een winstwaarschuwing’
Aarzelend en niet zonder twijfels laat het kabinet de teugels vieren in de bestrijding van het coronavirus. In verschillende mate profiteren de kappers, de verpleeghuizen, de horeca en de culturele sector. Maar premier Rutte houdt zijn voet bij de rem: als het virus te veel terrein wint, zullen de regels weer worden aangescherpt.

Liveblog coronavirus: Mondkapjes in het openbaar vervoer per 1 juni verplicht; maandag kappers weer open
Het kabinet gaat vandaag eerder dan gedacht zicht bieden op een verdere versoepeling van de coronamaatregelen. In Nederland zijn nu zeker 5.204 personen overleden door covid-19, wereldwijd ruim 250 duizend. Volg het laatste nieuws over de coronacrisis in dit liveblog.

Speciaal gezant: iedereen met klachten kan getest vanaf 1 juni
In juni kan iedereen die klachten aan de luchtwegen heeft, op corona getest worden. Dan kunnen dagelijks 30 duizend test worden verwerkt. Deze maand wordt eerst het aantal beroepen al sterk uitgebreid dat zich bij klachten kan laten testen.

Duitsers gaan weer voetballen: Bundesliga half mei hervat
De bal in de Bundesliga gaat weer rollen. Bondskanselier Angela Merkel heeft namens de Duitse regering toestemming gegeven voor de herstart van de voetbalcompetitie.

Vanavond op de televisie

De oogstrelende documentaires van Ruben Smit over de Nederlandse natuur zijn een groot succes, ook in de bioscoop. Voor het maken van Wad. Overleven op de grens van water en land schoten Smit en zijn team meer dan 500 uur aan beeldmateriaal, dat lang niet allemaal in de film paste. Daarom keert de documentairemaker in de vierdelige serie ‘Het Wad’ (NPO 1, 20.40 uur) opnieuw terug naar het Waddengebied. Meer tips vindt u hier.

Opinie

Ongekend slecht idee: talent van buiten weren
Daniel Gebler, chief technology ­officer van de Nederlandse online-supermarkt Picnic, studeerde in ­Nederland en bleef vervolgens hier. ASML zou zonder buitenlands talent een stuk minder succesvol zijn. En er zijn nóg meer redenen waarom het plan om buitenlandse studenten te weren, onverstandig is, betogen Roel Beetsma, Han van Dissel, Marc Salomon en Bas ter Weel.

André Hufman, rijschoolhouder in Hooglanderveen mag ook weer aan de slag. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
André Hufman, rijschoolhouder in Hooglanderveen mag ook weer aan de slag.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Aanraders van de redactie

Zij zijn klaar voor ‘het nieuwe normaal’, maar de stress is er niet minder om
Van het kabinet mogen bedrijven die letterlijk dicht op de klant zitten maandag weer open, als ze maatregelen nemen om besmettingen te voorkomen. Hoe pakken een caféhouder, kapster en rijschoolhouder dat aan?

Een snel vertrek als voorzitter van 50Plus? Geert Dales piekert er niet over: ‘Het is bespottelijk’
Na het vertrek van Henk Krol hoopt 50Plus zo snel mogelijk de rust te hervinden. Daarvoor moet voorzitter Geert Dales onmiddellijk weg, vinden de resterende prominenten, maar hij wil pas over twee maanden opstappen. Intussen betaalde hij wel het logo van Krols nieuwe partij. ‘Dat deed ik als de privépersoon Geert Dales.’

Nieuw ‘full face snorkelmasker’ in gebruik in drie Nederlandse ziekenhuizen
Drie Nederlandse ziekenhuizen hebben een nieuw ‘snorkelmasker’ van de TU Delft in gebruik genomen. Het masker gaat over je hele gezicht, levert geen striemen op, biedt meer ademruimte en kan worden hergebruikt.

Een samenleving die de privileges uitdeelt op basis van leeftijd zal ook andere grenzen overschrijden
Stephan Sanders vermoedt dat het met mondkapjes zal gaan als met de kale koppen: ze zullen in een paar weken opzienbarend toenemen in het openbare leven, omdat het sociale stigma ervan af gaat. ‘Het aanpassingsvermogen van de mens is adembenemend en tegelijkertijd afstotelijk. Is er dan geen grens die wij niet wensen over te steken?’

Tom Hanks als Fred Rogers in A Beautiful Day in the Neighborhood. Beeld
Tom Hanks als Fred Rogers in A Beautiful Day in the Neighborhood.

Met Groenteman in quarantaine #21: Eric Smit, journalist
Vanuit quarantaine, niet vanuit de Volkskrant archiefkast. Gijs Groenteman belt met mensen om te vragen hoe het met hen gaat in deze bizarre tijd. Eric Smit, hoofdredacteur van Follow the Money, vindt het zorgelijk dat de democratie ook in een lockdown zit, en ook de economische toekomst ziet hij somber in.

Hoe superster Tom Hanks samenvalt met de zielsgoede mannen die hij speelt
In zijn nieuwe film A Beautiful Day in the Neighborhood vertolkt hij de rol van Dr. Rogers, de geliefde held van de Amerikaanse kinder-tv.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden