Volkskrant Avond: Rutte is trots op AIVD en wil doorpakken met 'sleepwet' | Nederlandse exporttomaat razend populair

Goedenavond. Premier Rutte grijpt het nieuws over het Nederlandse spionagesucces in Rusland aan om de nieuwe inlichtingenwet te promoten. Die 'sleepwet' is omstreden, want ze geeft de geheime diensten ruimere bevoegdheden. Verder in deze avondnieuwsbrief: een opmerkelijke bericht van verkeersonderzoeksinstituut SWOV en de TU Delft. Zij onderzochten of smartphonegebruik op de fiets tot meer ongevallen leidt. En wat blijkt? Appende fietsers maken nauwelijks meer brokken.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Vandaag belangrijk

Rutte zwijgt over Russische hacks, maar wil wel 'doorpakken met inlichtingenwet'
Het kabinet waarschuwt al langer voor het gevaar van buitenlandse hacks, maar premier Mark Rutte houdt de kaken stijf op elkaar nu blijkt dat de AIVD de Amerikanen succesvol tipte over Russische hacks. Wel houdt hij een warm pleidooi voor een nieuwe inlichtingenwet, met daarin meer bevoegdheden voor de spionagediensten.

Voorzichtigheid of puur geluk? Appende fietsers lijken minder brokken te maken
Wie zich al append op de fiets in het verkeer begeeft, is levensgevaarlijk bezig, is het idee. Maar appende fietsers lijken nauwelijks meer brokken te maken. Deze opmerkelijke bevinding doen onderzoekers van verkeersonderzoeksinstituut SWOV en de TU Delft.

Erdogan zet in op verjagen Syrisch-Koerdische strijders en riskeert daarmee confrontatie met Amerikanen
Het Turkse leger zal de Syrisch-Koerdische strijders verjagen uit de gehele grensstrook in het noorden van Syrië, tot aan de Iraakse grens. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft dat vrijdag gezegd in een toespraak voor partijgenoten in Ankara.

Trump roept wereldleiders en zakenleven in Davos op: investeer in VS en profiteer mee van economische groei

Geen donderpreek, geen dreigementen met een handelsoorlog, maar een ronkend verkooppraatje voor de Amerikaanse economie. Dat was de geruststellende uitkomst van het optreden van president Trump op het World Economic Forum in Davos. Trump nodigde de wereld uit mee te profiteren van de economische groei in zijn land, maar waarschuwde tegelijkertijd dat de Verenigde Staten oneerlijke handelspraktijken niet langer zullen tolereren.

President Erdogan tijdens zijn toespraak voor leden van de AK Partij. Beeld afp
President Erdogan tijdens zijn toespraak voor leden van de AK Partij.Beeld afp

Video van de dag

Als je op je sterfbed ligt denk je (als het goed is) niet: 'yes, ik heb een goed leven gehad want ik had in 2011 de nieuwste telefoon'. Je negatieve impact op de wereld beperken, begint met spullen, ontdekt Lisa Koetsenruijter in de nieuwe V-Vlog. Bepaalde dingen kun je beter laten, maar je krijgt er wel iets voor terug.

Vanavond op televisie

The Voice of Holland nadert zijn ontknoping (RTL 4, 20.30 uur). Vorige maand verbaasde coach Anouk de kijker door tijdens de battles niet één zangeres naar huis te sturen, maar twee. Ze vond dat beiden onderpresteerden.

In 3Doc: Living to the Max (NPO 3, 21.30 uur) de ervaringen van mensen die met gevaar voor eigen leven halsbrekende toeren uit halen. Zoals freediver Janine, die zonder zuurstofflessen diepzeeduikt, basejumper Jarno die van rotsen springt en BMX'er Daniel die vrijwel al zijn botten al eens brak. Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Rusland is cybervijand nummer één - toch werken we met hen samen(+)
Hoe het komt dat de Nederlandse politie met de Russische veiligheidsdienst digitale criminaliteit bestrijdt, terwijl de AIVD en MIVD Russische hackers bespioneren.

Nederlandse exporttomaat populairder dan ooit (+)
Na de ellende met de Wasserbombe en de Ehec-bacterie gaat het de tomatenteelt voor de wind. 2017 was een topjaar voor de export. Een kilo tomatenzaad is inmiddels duurder dan een kilo goud.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

Ga je minder lachen als je ouder wordt? (+)
Zowel Google als Groen noemen getallen: kinderen zouden honderden keren per dag lachen, volwassenen passeren de twintig niet. De herkomst van deze, vaak herhaalde, getallen is onduidelijk. Zou het echt, verliezen we de lach met het verstrijken van de tijd?

Van zero tolerance tot het reguleren van de verkoop: 4 manieren waarop overheden met de bitcoin omgaan (+)
Op het Economic Forum in Davos, waar de mondiale elite zich deze week verzamelde, klonk het ene na het andere pleidooi voor maatregelen tegen cryptomunten. Maar een zero tolerance-beleid tegen onder meer de bitcoin lijkt door het grenzeloze karakter van cryptovaluta weinig kansrijk.

Ga je minder lachen als je ouder wordt? Beeld Daantje Bons / de Volkskrant
Ga je minder lachen als je ouder wordt?Beeld Daantje Bons / de Volkskrant

Van slaapmaskers tot meditatie-apps: wat helpt tegen slapeloosheid? (+)
Ilonka Leenheer lijdt haar hele leven aan insomnia, dus als er iemand in slaaptips grossiert, is zij het wel. 'Slaap je niet dan rust je toch, hoorde ik mijn hele jeugd en dat is een van de grootste leugens die me ooit verteld zijn.'

Moeten studenten meer met de hand schrijven of langzamer typen?(+)
'De huidige generatie studenten kan zo snel typen dat ze bijna letterlijk overschrijven wat gezegd wordt. Maar zo gaat informatie het ene oor in en er via je tien vingers weer uit. Je hersenen verwerken het niet', stelt een hoogleraar onderwijspsychologie aan de Open Universiteit. Dat vindt columnist Esther Gerritsen wel amusant. 'Kunnen die studenten van nu eens een keer iets beter dan wij, hebben ze er mooi geen profijt van.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden