Volkskrant AvondDinsdag 18 september

Volkskrant Avond: Rutte III zoekt toenadering, maar oppositie blijft terughoudend | Arnhemse villamoord mogelijk grootste gerechtelijke dwaling uit de Nederlandse geschiedenis

Goedenavond. De boodschap van deze Prinsjesdag? Iedereen gaat erop vooruit. ‘Mensen moeten concreet merken dat het goed gaat. Thuis, op het werk en in de wijk’, zei koning Willem-Alexander in zijn Troonrede. Verder in uw avondnieuwsbrief: hoe met valse bekentenissen de beruchte Arnhemse villamoord werd ‘opgelost’.

Minister Wopke Hoekstra van Financiën en premier Mark Rutte na het aanbieden van het koffertje met de Rijksbegroting en de Miljoenennota. Beeld Foto ANP - Bart Maat
Minister Wopke Hoekstra van Financiën en premier Mark Rutte na het aanbieden van het koffertje met de Rijksbegroting en de Miljoenennota.Beeld Foto ANP - Bart Maat

Vandaag belangrijk

Rutte III reikt oppositie nadrukkelijk de hand
Onder een onzeker politiek gesternte begint het derde kabinet-Rutte aan z’n tweede jaar. Het reikte dinsdag in de Troonrede de oppositie nadrukkelijk de hand, maar die liet nauwelijks ruimte voor toenadering zolang de afschaffing van de dividendbelasting niet van tafel verdwijnt. Daarmee is de toon gezet voor de Algemene Politieke Beschouwingen die woensdagochtend beginnen.

Omstreden baas van de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst Hans-Georg Maassen wordt vervangen
De omstreden baas van de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst, Hans-Georg Maassen, krijgt een andere functie op het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dit is de uitkomst dinsdag van hoog politiek overleg van bondskanselier Merkel met de coalitiepartners. Maassen twijfelde aan de echtheid van video’s van rechts geweld in Chemnitz.

Bondskanselier Merkel met inlichtingenbaas Hans-Georg Maassen. Beeld Thomson Reuters
Bondskanselier Merkel met inlichtingenbaas Hans-Georg Maassen.Beeld Thomson Reuters

Advocaat Jos B.: OM heeft ‘geen zaak’, slechts ‘zwak bewijs’
Het Openbaar Ministerie heeft ‘geen zaak’ tegen Jos B., die verdacht wordt van betrokkenheid bij de moord op Nicky Verstappen. Dat zegt zijn advocaat Gerald Roethof tegen RTL Nieuws.

Nederlander die na Brexit in VK wil wonen, krijgt zelfde behandeling als andere immigranten
Nederlanders, Duitsers of Ieren die na de Brexit in het Verenigd Koninkrijk willen wonen en werken, zullen hetzelfde worden behandeld als immigranten uit Nepal, Panama of Botswana. Dat is de strekking van een vandaag gepresenteerd advies aan de Britse regering. Wat het Migration Advisory Committee betreft, zullen Europese burgers niet langer speciale rechten hebben. Het voorstel komt in wezen neer op het tegenhouden van laaggeschoolde migranten.

Vanavond op tv

Steeds meer kinderen kregen de afgelopen jaren een vrijstelling van de leerplicht. In de Monitor wordt er vanavond gekeken naar de vraag: komen scholen hun zorgplicht wel na? (NPO 2, 21.25 uur) Bij RTL Late Night gaan politieke tegenpolen Thierry Baudet en Jesse Klaver in debat over Prinsjesdag. (RTL 4, 22.30 uur) Meer tv-tips vindt u hier.

Video van de dag

Vaccinatie: de truc die levens redt
Voor iedereen die het even vergeten is of niet meer weet hoe het precies zit: bekijk hier hoe vaccineren ons beschermt tegen gevaarlijke ziektes als polio, rode hond en tyfus.

Morgen in de krant

De belangrijkste kabinetsplannen op een rij: iedereen gaat erop vooruit
Iedereen gaat erop vooruit. Dat is de boodschap van de Miljoenennota die de regering dinsdag heeft gepresenteerd. ‘Mensen moeten concreet merken dat het goed gaat. Thuis, op het werk en in de wijk’, zei koning Willem-Alexander in zijn Troonrede. Dit zijn de belangrijkste kabinetsplannen op een rij.

Minister Wopke Hoekstra van Financiën zet op Prinsjesdag zijn handtekening onder de Rijksbegroting en de Miljoenennota. Beeld ANP
Minister Wopke Hoekstra van Financiën zet op Prinsjesdag zijn handtekening onder de Rijksbegroting en de Miljoenennota.Beeld ANP

De druk werd almaar opgevoerd, totdat Ömer zei wat de politie wilde horen
De Arnhemse villamoord is mogelijk de grootste gerechtelijke dwaling uit de Nederlandse rechtsgeschiedenis: negen mannen zouden ten onrechte zijn veroordeeld voor een roofmoord uit 1998. Tot die conclusie komt de Acas, de adviescommissie van de Hoge Raad, na vier jaar onderzoek. Het belangrijkste bewijs is volgens die commissie 'vals'.

Justitie, advocaten en verdachten van de Villamoord worden in 1999 rondgeleid langs de plaats van het delict aan de Apeldoornseweg. Beeld Marc Pluim
Justitie, advocaten en verdachten van de Villamoord worden in 1999 rondgeleid langs de plaats van het delict aan de Apeldoornseweg.Beeld Marc Pluim

Joji Fukunaga over zijn nieuwe serie Maniac: ‘Ik ben erachter gekomen dat ik niet echt in staat ben om een licht en leuk verhaal te maken’
In de Netflix-serie Maniac beleven de hoofdrolspelers droomavonturen om hun trauma’s te verwerken. Regisseur Cary Joji Fukunaga (41) gooit alle remmen los. Want normaal zijn, dat moeten we niet willen.

De trein van de toekomst: zwevende capsules die voorbijrazen met een snelheid van 1.100 km per uur
Een magnetische zweeftrein, die de reiziger in een uur van Amsterdam naar Frankfurt schiet. Een Delftse start-up werkt aan deze droom. Is het toekomstmuziek of een reëel plan?

Hoedjesparade Prinsjesdag: een heleboel vlees noch vis
Tijdens Prinsjesdag wordt elk jaar uitgekeken naar de hoedjesparade op het Binnenhof. Moderedacteur Cécile Narinx bespreekt de opvallendste creaties.

De ‘vegan’ vleesjurk van Marianne Thieme. Beeld
De ‘vegan’ vleesjurk van Marianne Thieme.

Nico Dijkshoorn: Ik wil een duidelijk gesprek tussen Yvon Jaspers en die geile boer
Nico Dijkshoorn is boos. Het mooiste aan boeren is als ze als onherkenbaar blauw veegje op een tractor langs de horizon rijden, door het land ploegen en dan terugzwaaien als je je hand uitsteekt. Maar wat hij helemaal niet wil weten, is dat boeren geil kunnen zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden