Volkskrant avondzondag 29 december

Volkskrant Avond: Rusland pocht over bezit hypersonische raket | Gouverneur New York noemt steekaanval op Joden ‘binnenlandse terreurdaad’

Een beeld uit een door het Kremlin verspreide animatie van de Avangard, het nieuwe hypersonische Russische wapen. Beeld EPA
Een beeld uit een door het Kremlin verspreide animatie van de Avangard, het nieuwe hypersonische Russische wapen.Beeld EPA

Vandaag belangrijk

Rusland pocht over bezit van hypersonische ‘onkwetsbare’ raket
Rusland heeft een hypersonische raket toegevoegd aan zijn wapenarsenaal. De Avangard, met een snelheid van 27 keer het geluid, is volgens de Russische president Vladimir Poetin ‘onkwetsbaar’. De raket, die kan worden uitgerust met een kernlading, ‘gaat op zijn doel af als een meteoriet, een vuurbal’.

Gouverneur New York noemt steekaanval op orthodoxe Joden ‘binnenlandse terreurdaad’
Opnieuw zijn dit weekend orthodoxe Joden aangevallen in de regio New York. Zaterdagavond drong een man in het dorpje Monsey het huis binnen van een rabbijn die met zijn familie Chanukkah aan het vieren was, en stak daar met een groot mes op de aanwezigen in. Vijf mensen raakten gewond, één is nog in kritieke toestand.

Europa wil rommel in de ruimte opruimen met nieuwe ‘ruimtetakelwagen’
Vanaf 2025 moet het gebeuren: dan begint ruimtetakelwagen ClearSpace-1 aan zijn missie om de wildgroei aan rommel in een baan om de aarde een halt toe te roepen.

Vrouwelijke Syriëganger met kind aangehouden op Schiphol
Een 28-jarige vrouwelijke Syriëganger is zaterdag op Schiphol aangehouden nadat ze Turkije was uitgezet. Haar meegereisde kind van vier is overgedragen aan de Raad voor de Kinderbescherming, meldt het Openbaar Ministerie.

Vanavond op de televisie

De NOS staat stil bij de mensen die in 2019 zijn overleden (Uit het leven 2019, NPO 1, 21.30 uur). En op Veronica is The Crow te zien, een visueel boeiende stripbewerking die mede beroemd werd omdat hoofdrolspeler Brandon Lee (zoon van legende Bruce) tijdens de opnamen om het leven kwam toen op de set een pistool afging dat curieus genoeg naast losse flodders één echte kogel bevatte (22.45 uur). Meer tips vindt u hier.

Opinie

Het is tijd voor een herinvoering van de wettelijke uitzendvergunning
Zelfregulering in de uitzendbranche werkt niet, betoogt Anne van Dijk, voormalig vakbondsbestuurder FNV Bonden. ‘Uitzendbureaus concurreren met elkaar ten koste van de arbeidsvoorwaarden van de uitzendkrachten.’

Aanraders van de redactie

Nadert een knalhard tijdperk zijn einde?
In de grootste vuurwerkwinkel van Den Bosch is het in het laatste weekeinde van het jaar druk als altijd. Toch zou het zomaar kunnen dat wat je hier ziet binnen niet al te lange tijd een historisch tafereel is: een ‘stille meerderheid’ van de Nederlanders wil een verbod op de vrije verkoop van Astronauten, Gangsters en Psychos en andere koopwaar uit China.

Klanten van Vuurwerk Orthen in Den Bosch. Beeld Marcel van den Bergh
Klanten van Vuurwerk Orthen in Den Bosch.Beeld Marcel van den Bergh

Hoe ver kan Polen gaan als dwarsligger in de Europese Unie?
Wat betreft het klimaatdossier en de rechterlijke macht weigert Polen zich te conformeren aan Europese afspraken. Het woord ‘Polexit’ is gevallen, al is zo’n breuk nog ver weg. Is het tijd voor harde Europese sancties? Of wordt in de EU gemeten met twee maten?

De jaren tien: De geboorte van MeToo met een tweet van Milano (2017)
Het zijn vaak toevallige gebeurtenissen die de loop van de geschiedenis bepalen. Wat waren cruciale momenten in de jaren tien, die binnenkort ten einde komen? Vandaag: actrice Milano zet met een tweet de MeToo-beweging in gang.

Breiers zijn de schaamte voorbij en komen uit de kast
Breien beleeft een revival. Het past in de duurzaamheidstrend, geeft contact met echte materialen (na weer een werkdag achter het computerscherm) én met de breiende medemens. ‘Ik was eenzaam, maar hier voel ik mij deel van een gemeenschap. We zijn verbonden door het draad.’

De Knitters of Amsterdam in de openbare bibliotheek van de hoofdstad. Beeld Guus Dubbelman
De Knitters of Amsterdam in de openbare bibliotheek van de hoofdstad.Beeld Guus Dubbelman

De Koto’s in het Klederdrachtmuseum zijn niet alleen een lust voor het oog, maar vertellen ook het verhaal van Suriname
De Surinaamse kledingstukken die in het Klederdrachtmuseum worden tentoongesteld, vertonen opvallende overeenkomsten met de Nederlandse klederdracht. En ze vertellen méér.

Deze dingen wil Sarah Sluimer wél meenemen naar het volgende decennium
Er mogen heel wat dingen in de jaren tien achterblijven, maar er zijn er, volgens Sarah Sluimer, ook een paar die we juist mee moeten nemen naar het nieuwe decennium. Zoals speciaalbiertjes, topless zonnen, maar ook grootmoedige burgers met ruimte in hun hart.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden