NieuwsbriefAvond

Volkskrant Avond: Run op meningokokkenvaccin door bezorgde ouders | Te nat, krap en vies: wc in de trein blijft heikel punt

Redactie

Goedenavond. Het aantal vaccins tegen meningokokken W dat mensen eigenhandig bij de apotheek bestellen, is deze maand explosief gestegen. In september werden ruim zesduizend vaccins verkocht, dertig keer zo veel als tot drie maanden geleden. Verder in deze avondnieuwsbrief: Te krap, te nat, te stinkend - de wc en de spoorwegen, het blijft een heikel punt. En Hanya Yanagihara, de auteur van Een klein leven, was in Amsterdam, waar ze haar bestseller tot leven zag komen op toneel in regie van Ivo van Hove. ‘Het was een hoogst ongemakkelijke ervaring.’

Hanya Yanagihara Beeld Hollandse Hoogte
Hanya YanagiharaBeeld Hollandse Hoogte

Vandaag belangrijk

Run op meningokokkenvaccin door bezorgde ouders
Het aantal vaccins tegen meningokokken W dat mensen eigenhandig bij de apotheek bestellen, is deze maand explosief gestegen. In september werden ruim zesduizend vaccins verkocht. Dat is dertig keer zo veel als tot drie maanden geleden.

Grafisch ontwerper Anthon Beeke (1940-2018) maakte zijn werk veelal intuïtief, met ‘echte’ mensen voor de camera
De beroemde Nederlandse ontwerper Anthon Beeke is dinsdagmiddag op 78-jarige leeftijd in het ziekenhuis in Amsterdam gestorven, nadat hij plots onwel was geworden.

Anthon Beeke Beeld Robin De Puy
Anthon BeekeBeeld Robin De Puy

Saoedi’s zetten Nederland onder druk om Jemen-resolutie
Saoedi-Arabië oefent zware druk uit op Nederland om een VN-resolutie over Jemen af te zwakken of in te trekken. De Saoedi’s willen dat de groep internationale experts die oorlogsmisdrijven in Jemen onderzoekt, haar werk staakt. Nederland pleit er in de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties juist voor het mandaat van de groep met een jaar te verlengen.

Trump prijst Kim Jong-un in toespraak voor de VN
President Trump heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un bedankt voor zijn ‘moed’ en de stappen die hij heeft genomen om de spanningen tussen de VS en Noord-Korea te verminderen. In een toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties zei Trump dat zijn ontmoeting met Kim Jong-un in juni ‘uiterst productief’ was.

President Trump tijdens zijn toespraak  voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties Beeld AFP
President Trump tijdens zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde NatiesBeeld AFP

Video van de dag

‘Vorig jaar ging ik plotseling even dood.’ Volkskrant-journalist Fokke Obbema kreeg ‘s nachts een hartstilstand en kwam er als een van de weinigen zonder kleerscheuren vanaf. In deze video vertelt Fokke, als aftrap van de serie ‘Zin van ons leven’, over zijn bijna dood-ervaring.

Vanavond op tv

In het fascinerende Green Zone leidt Matt Damon een legereenheid die in 2003 in en rond Bagdad speurt naar de massavernietigingswapens die de Amerikaanse inval in Irak zouden moeten rechtvaardigen (SBS 9, 23.05 uur). Voor een fijn pulpwerkje met Arnold Schwarzenegger in een glitterhansop kijkt u The Running Man (RTL 7, 20.30 uur). En in De monitor trekken mantelzorgers aan de bel over ouderen die thuis wonen maar vergeten te eten en drinken (NPO 2, 21.25 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Van Gronings gas af? Dat wordt haastwerk
De 170 grootste gebruikers van Gronings gas moeten overstappen op een andere energiebron. Het enthousiasme varieert van ‘ik vind het prima om ermee te stoppen’ tot ‘het Rijk moet betalen’. Het wordt sowieso een hele klus.

Nog een paar jaar, en de kartonfabrikant Solidus Solutions, een van de grootste in Europa, is af van het Gronings gas. Beeld Harry Cock / de Volkskrant
Nog een paar jaar, en de kartonfabrikant Solidus Solutions, een van de grootste in Europa, is af van het Gronings gas.Beeld Harry Cock / de Volkskrant

Hanya Yanagihara zag Een klein leven: ‘Het was ontregelend’
Hanya Yanagihara, de auteur van Een klein leven, was in Amsterdam, waar ze haar bestseller tot leven zag komen op toneel in regie van Ivo van Hove. ‘Het was een hoogst ongemakkelijke ervaring.’

Op het plein waar Nietzsche gek werd, wordt een spirituele zoektocht afgerond
Cabaretier Tim Fransen zoekt in de filosofie antwoorden op levensvragen en reist daarvoor zijn helden achterna. Zijn vondsten tekent hij op in brieven aan zijn vriend Koos, die morgen verschijnen. Nu alvast: het plein waar Nietzsche gek werd.

Tim Fransen Beeld Astrid Anna van Rooij
Tim FransenBeeld Astrid Anna van Rooij

Te krap, te nat, te stinkend: de wc en de spoorwegen, het blijft een heikel punt
De OV-ombudsman wil dat alle treinen en stations voorzien worden van toiletten, ook de kleintjes. De NS hebben de afgelopen jaren gewerkt om de toiletten talrijker en beter te maken, maar voor reizigers blijven trein en wc een combinatie van wisselend succes.

Theatervoorstelling moet harde kanten politiewerk bespreekbaar maken
Theatervoorstelling Rauw is speciaal ontwikkeld om de moeilijke kanten van het harde politiewerk bespreekbaar te maken. Praten over emoties of elkaar aanspreken op fouten, is bij veel politiemensen namelijk nog een brug te ver.

Acteurs van Productiehuis Plezant spelen het theaterstuk 'Rauw' over dilemma's bij de politie Beeld Guus Dubbelman
Acteurs van Productiehuis Plezant spelen het theaterstuk 'Rauw' over dilemma's bij de politieBeeld Guus Dubbelman

‘Dankzij Nederlandse rap heb ik een nieuw gevonden liefde voor dikke konten’
Aaf Brandt Corstius luisterde, dankzij haar kinderen, de hele zomervakantie naar Nederlandse rap. En dat leverde haar vijf voordelen op. ‘Ik heb een nieuw gevonden liefde voor dikke konten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden