Volkskrant AvondDonderdag 20 februari

Volkskrant Avond: Roger Stone tot ruim drie jaar cel veroordeeld voor leugens in Rusland-onderzoek | Rijksrecherche onderzoekt optreden politie rond fatale steekpartij Wageningen

Roger Stone (midden) komt donderdag aan bij de rechtbank in Washington. Beeld AFP
Roger Stone (midden) komt donderdag aan bij de rechtbank in Washington.Beeld AFP

Vandaag in het nieuws

Roger Stone tot ruim drie jaar cel veroordeeld voor leugens in Rusland-onderzoek
Roger Stone, de politieke ritselaar die in 2016 als intermediair probeerde te fungeren tussen de Trump-campagne en Wikileaks en daarover loog, is woensdag veroordeeld tot drie jaar en vier maanden gevangenisstraf. Dat is beduidend lager dan de eis van zeven tot negen jaar.

Rijksrecherche onderzoekt optreden politie rond fatale steekpartij Wageningen
De rijksrecherche onderzoekt het optreden van de politie rond de fatale steekpartij die woensdagavond in een begeleid wonen instelling in Wageningen plaatsvond. Volgens buurtgenoten had de politie geen auto’s beschikbaar. Pas na drie keer bellen met het alarmnummer 112, en 25 minuten wachten, zou de eerste politieauto zijn gearriveerd.

‘Aanslag in het Duitse Hanau doet denken aan die van Halle vorig jaar’
Duitsland is geschokt nadat een 43-jarige man gisteren in Hanau negen mensen doodschoot, onder wie zijn moeder. Duitsland-correspondent Sterre Lindhout is onderweg naar de stad. Aan de telefoon vertelt ze over de laatste ontwikkelingen.

Brits-Europees vrijhandelsakkoord? Eerst ons erfgoed terug, zeggen de Grieken
Al jaren vormen ze een heikel punt in de Brits-Griekse betrekkingen, maar nu dreigen de Elgin Marbles ook een hindernis te worden bij een handelsakkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU.

Een deel van de Elgin Marbles in het British Museum in Londen. Beeld EPA
Een deel van de Elgin Marbles in het British Museum in Londen.Beeld EPA

Vanavond op de televisie

Floortje terug naar het einde van de wereld
Van vliegschaamte is nog geen sprake bij BNNVara: de omroep stuurt Floortje Dessing en haar filmploeg opnieuw de wereld rond. Dessing gaat op bezoek bij mensen die geportretteerd werden in eerdere seizoenen van haar reisprogramma Floortje naar het einde van de wereld. Vandaag keert ze terug naar Nepal, waar Maggie een weeshuis runt. Er is veel gebeurd in de vier jaar sinds het programma bij Maggie op bezoek was. (NPO 1, 21.25 uur). Meer tips voor een geweldige televisieavond zijn hier te vinden.

Opinie

‘Met zijn nieuwe boek komt Piketty uit de kast als politicus’
De vertaling van Kapitaal en ideologie, ­Thomas Piketty’s nieuwe kolos, is uit. Collega-economen reageren sceptisch. ‘Ik vind ook dat rijken meer belasting moeten betalen, maar deze plannen zijn onzinnig.’

Aanraders van de redactie

Heeft Duitsland wel greep op extreem-rechts geweld?
Voor de derde keer binnen een jaar hebben rechts-extremisten in Duitsland dodelijk geweld gebruikt. De aanslagen van woensdagavond in Hanau, bij Frankfurt, zijn de bloedigste, met in totaal elf doden. Heeft het land wel greep op extreem-rechts geweld en andere vragen over extreem-rechts in Duitsland.

Justitie eist 3,5 jaar gevangenisstraf tegen oud-Vestia bestuurder Erik Staal
Erik Staal kwam donderdag voor vanwege zijn diefstal uit een kas die bedoeld was voor kansarme Zuid-Afrikanen. Justitie eiste 3,5 jaar celstraf en een bestuursverbod van vijf jaar. Staal had het zichtbaar zwaar, maar leek niet iedereen van zijn spijt te kunnen overtuigen.

Emoties lopen weer hoog op tijdens stikstofdag op het Binnenhof
Een agressief debat over de stikstofcrisis werd donderdag gevolgd door een presentatie van onderzoek dat de RIVM-berekeningen in twijfel trekt. Dat de onderzoekers van de belangenorganisatie een cruciale rekenfout hebben gemaakt, maakt de boeren niet uit.

Een van de drie wisenten die zijn uitgezet nabij het Zeeuwse Sint Philipsland. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Een van de drie wisenten die zijn uitgezet nabij het Zeeuwse Sint Philipsland.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Wisenten nu ook in Zeeland, maar is iedereen daar ook blij mee?
Wisenten, of Europese bizons, hebben zo’n positief effect op de biodiversiteit dat nu ook Zeeland ze gaat inzetten in natuurgebieden. Maar wat doet zo’n kolos wat andere grote grazers niet kunnen?

Alanis Morissette: ‘Mensen zongen vrolijk mee met een nummer over wat in zekere zin verkrachting was’
Wie zich met de kennis van nu verdiept in oudere songteksten, hoort met terugwerkende kracht de pijn die vrouwelijke singer-songwriters – zoals Alanis Morissette – afgelopen decennia met hun publiek probeerden te delen.

Column: ‘Beste Boekenvriend’, schreef ik, ‘dank voor de zending. Helaas zijn de boeken zo krom als een hoepel’
Er is vrij weinig wat Peter Buwalda erger vindt dan een scheefgelezen boek, waarbij de kaft zo krom als een hoepel is. Een tweedehandsje kopen gaat dan ook gepaard met militaire instructies. ‘Sinds de handel zich via internet voltrekt, moet je de lui die vroeger met terminale weltschmerz achter hun toonder de betweter uithingen, alles heel precies uitleggen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden