Volkskrant AvondVrijdag 10 juli

Volkskrant Avond: RIVM: ‘Drie keer zoenen? Die gewoonte gaan we niet meer terugzien’ | Gaat het boerenprotest het redden zonder de sympathie van de burgers?

Redactie
Een pro-Russische separatist bij het neergestorte toestel MH17. Beeld REUTERS
Een pro-Russische separatist bij het neergestorte toestel MH17.Beeld REUTERS

Vandaag belangrijk

Nederland daagt Rusland voor Europees Hof vanwege MH17
Nederland daagt Rusland voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) vanwege de rol bij het neerschieten van passagiersvliegtuig MH17 in 2014, waarbij 298 inzittenden om het leven kwamen.

Turkse kathedraal Hagia Sophia mag weer moskee worden, tot woede van christelijke wereld
De oorspronkelijk Byzantijnse kathedraal in Istanbul, de Hagia Sophia, mag weer worden veranderd in een moskee. Dat heeft de Turkse Hoge Raad vrijdag besloten. De al jaren slepende affaire leidde tot grote internationale verontwaardiging en verontrusting.

Caribische landen krijgen meer tijd om te voldoen aan voorwaarden voor financiële steun
Curaçao en Sint Maarten zijn vrijdag niet akkoord gegaan met de voorwaarden die Nederland stelt aan een derde ronde leningen om de ingestorte economie van de eilanden er bovenop te helpen. Ook hebben zij nog niet voldaan aan alle eisen die aan het vorige steunpakket werden gesteld. Daarvoor hebben zij nu nog tot 15 juli de tijd.

Compromis over coronahulpgeld voor ontwikkelingslanden
Na wekenlang geruzie binnen de coalitie is een akkoord bereikt over extra geld voor ontwikkelingssamenwerking. Door uitgaven naar voren te halen en een extra injectie van 350 miljoen blijft het budget dit jaar en komend jaar nagenoeg gelijk. Van de 1 miljard die adviesorgaan AIV wilde voor de mondiale bestrijding van corona-effecten, is nog 150 miljoen over.

Dropping van voedsel en noodhulp door het World Food Programme in Ayod, Zuid-Soedan. Na wekenlang geruzie binnen de coalitie is een akkoord bereikt over extra geld voor ontwikkelingssamenwerking. Beeld Hollandse Hoogte / AFP
Dropping van voedsel en noodhulp door het World Food Programme in Ayod, Zuid-Soedan. Na wekenlang geruzie binnen de coalitie is een akkoord bereikt over extra geld voor ontwikkelingssamenwerking.Beeld Hollandse Hoogte / AFP

Vanavond op tv

Nu te zien (NPO 2, 21.15 uur)
Het schilderij Whistlejacket is een levensgroot portret van een racepaard, gemaakt door George Stubbs in 1762. Het is een van de topstukken uit de National Gallery in Londen. Dit jaar is het doek voor het eerst op het Europese vasteland, waar het momenteel kan worden bekeken in het Mauritshuis in Den Haag. Whistlejacket is er het pronkstuk van de tentoonstelling George Stubbs – De man, het paard, de obsessie met dertien schilderijen en diverse anatomische tekeningen. Bart Rutten neemt in Nu te zien een kijkje op de expositie, die loopt tot eind augustus. Meer tv-tips vindt u hier.

Opinie

Het harde oordeel over Dutchbat in Srebrenica is slechts deels terecht
Srebrenica was een tragedie van goede bedoelingen en verkeerde beslissingen.

Aanraders van de redactie

RIVM: ‘Drie keer zoenen? Die gewoonte gaan we niet meer terugzien’
Anderhalve meter afstand houden, handen wassen, thuisblijven bij de eerste snotneus. Vraagje aan sociaal-psychologen Reint Jan Renes en Els van Schie van de ‘Corona Gedragsunit’ van het RIVM: hoe gaan we dat volhouden, nu het zonnetje schijnt en het virus zo goed als weg is?

Gaat het boerenprotest het redden zonder de sympathie van de burgers?
Door de nieuwe voermaatregel zijn de boeren nog bozer en zijn hun acties nog radicaler en ongerichter. Verspelen ze daarmee niet de good­will die ze eerst hadden? ‘Uiteindelijk blijven alleen nog radicalen over.’

Boeren blokkeren vrijdag het distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle uit protest tegen de aangekondigde veevoermaatregel om de stikstofuitstoot te verminderen.  Beeld Marcel van den Bergh / De Volkskrant
Boeren blokkeren vrijdag het distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle uit protest tegen de aangekondigde veevoermaatregel om de stikstofuitstoot te verminderen.Beeld Marcel van den Bergh / De Volkskrant

Corona wil maar niet wijken in de VS en piekt nu vooral in het zuiden
In het zuiden van de Verenigde Staten woekert de corona-epidemie zonder al te veel beperkingen door. President Trump probeert zoveel mogelijk te doen alsof er niets aan de hand is.

‘De thrillerscene is nog steeds een mannenbolwerk’
Wat lezen schrijvers deze zomer, nu ze niet meer hoeven werken aan hun eigen boek? En waar gaat dat eigen boek trouwens over? Deze week Saskia Noort (53), van wie net Bonuskind is verschenen.

De Nederlandsche Bank gooit de poorten open
De burcht aan het Amsterdamse Frederiksplein wordt radicaal verbouwd en moet een open, levendige en populaire plek worden.

Het racismedebat klinkt heel anders in mijn omgeving
‘De mensen in mijn omgeving zien op tv, sociale media en in de kranten een heel andere invulling van het racismedebat dan in hun realiteit. In die werkelijkheid wordt het moeilijke gesprek over racisme al lang gevoerd’, schrijft Nadia Ezzeroili.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden