Volkskrant AvondMaandag 14 oktober

Volkskrant Avond: Provincies zwichten voor boeren: ‘Overijssel is gevallen’ | Is de vegan maaltijdsalade een beetje duurzaam? En lekker?

 Boeren hebben de deur van het provinciehuis met een tractor eruit geduwd en zijn het gebouw binnengegaan tijdens de protestactie.  Beeld ANP
Boeren hebben de deur van het provinciehuis met een tractor eruit geduwd en zijn het gebouw binnengegaan tijdens de protestactie.Beeld ANP

Vandaag belangrijk

Boze boeren dringen provinciehuis Groningen binnen om stikstofbesluit

Boze boeren hebben maandag in diverse provinciehoofdsteden actie gevoerd tegen de overheidsplannen om de stikstofuitstoot in te perken. In Groningen drongen boeren met gebruikmaking van een tractor het provinciehuis binnen.

Coalitie diep verdeeld over IS-strijders: ‘Het kabinet moet kunnen handelen. De tijd tikt’

De ontwikkelingen op het Syrische slagveld leiden tot nieuwe tweespalt in het kabinet. Het gaat niet alleen om de vraag wat te doen met Nederlandse uitreizigers, maar ook om de acute dreiging van grote aantallen IS-strijders die mogelijk vrijkomen uit Koerdische gevangenschap. Voor D66 komt opnieuw de optie van het in Nederland berechten van IS-strijders om de hoek kijken, maar voor VVD en CDA blijft die optie taboe.

Jawed S. krijgt 27 jaar cel en moet slachtoffer 3 miljoen euro betalen

De Amsterdamse strafrechter heeft een recordbedrag van bijna 3 miljoen euro aan schadevergoedingen toegekend aan een van de slachtoffers van Jawed S.. De Afghaanse vluchteling stak op 31 augustus 2018 twee willekeurige Amerikaanse toeristen neer op Amsterdam Centraal. Een van hen zal de rest van zijn leven in een rolstoel zitten, kampt met chronische pijn en zal nooit meer werken. Daarnaast veroordeelde de rechtbank Jawed S. tot de maximumstraf van bijna 27 jaar.

Komeet uit ander planetenstelsel is verrassend ‘gewoontjes’

Hij komt uit een ander planetenstelsel, maar dat zou je niet zeggen. Komeet Borisov, die momenteel met hoge snelheid het zonnestelsel doorkruist, ziet er verrassend vertrouwd uit, blijkt uit deze week gepubliceerd onderzoek. Normale grootte, onopvallende kleur, een mooi staartje van kleine stofdeeltjes – als je niet beter wist, zou je denken dat het een komeet uit ons eigen zonnestelsel is.

Nepvideo van moordende Trump is vertoond in zijn resort in Miami

Er is veel ophef ontstaan over een nepfilmpje dat tijdens een pro-Trump conferentie in zijn resort in Miami is vertoond. Daarin rekent de president op bloedige wijze af met de media, critici en politieke rivalen. Volgens het Witte Huis heeft Trump zelf het filmpje nog niet gezien.

Video van de dag

Wat doet deze ridder op een taxistandplaats? Als cosplayers een camera zien, nemen ze onmiddellijk de pose aan die bij hun rol past. Zo niet deze ridder in New York, ziet fotodetective Hans Aarsman.Of bestaat er soms een film met een chagrijnige ridder in de hoofdrol?

Vanavond op televisie

Richard de Mos wordt verdacht van corruptie. Bij Pauw (23.00 uur, NPO 1) doet hij zijn verhaal samen met zijn advocaat, Peter Plasman. Of kijk naar Mission: Impossible Ghost Protocol (RTL 7, 20.30 uur), fijne actiefilm met een klimpartij van Tom Cruise op de Burj Khalifa. Hier vindt u onze complete tv-selectie.

Opinie

Nederland huilt krokodillentranen om Noord-Syrië

De Nederlandse politiek verschuilt zich achter een volkenrechtelijk mandaat om de Koerden in noordoost-Syrië niet te helpen, betogen Afshin Ellian en Gelijn Molier.

Vrouwen en kinderen bij de Turks-Syrische grens in Şanlıurfa, Turkije, 13 oktober 2019.  Beeld EPA
Vrouwen en kinderen bij de Turks-Syrische grens in Şanlıurfa, Turkije, 13 oktober 2019.Beeld EPA

Morgen in de krant

‘Overijssel is gevallen’, gaat het gerucht. Doorzetten nu

In het hele land trokken boeren naar provinciehuizen om stikstofmaatregelen van tafel te krijgen. In Arnhem greep één boer maandag de macht. ‘Ik zag al gebeuren dat het een politieke uitkomst ging worden.’

Protest maandag bij het provinciehuis in Arnhem. Beeld Marcel van den Bergh
Protest maandag bij het provinciehuis in Arnhem.Beeld Marcel van den Bergh

Nobelprijs voor Economie naar no-nonsense armoedebestrijders

Ze is na tachtig mannen de tweede vrouw die de Nobelprijs voor Economie krijgt én de jongste winnaar ooit.Maandag onderscheidde de jury de 46-jarige Esther Duflo, samen met Abhijit Banerjee en Michael Kremer, voor hun baanbrekende ‘experimentele aanpak van het verlichten van wereldwijde armoede’.

Vegan maaltijdsalades zijn best duurzaam en zelfs voor vleeseters lekker

Kant en klare maaltijdsalades waren er allang in de supermarkt. Maar nu vind je ze ook opeens ‘vegan’. Lekker? Duurzamer?

Goed gevulde pensioenpot stelt werkenden gerust

ABP heeft alle werkenden getoond hoeveel geld er voor ze is gereserveerd. Dat viel goed bij de deelnemers. Maar roept ook vragen op nu het fonds de pensioenen volgend jaar dreigt te moeten verlagen.

Confrontatie-tv is (al jaren) mateloos populair: wat is het geheim?

Er zijn jaren lopende succesnummers en er is nu een semi-parodische metaversie: verhaalhaal-tv is volwassen. De cowboys met draaiende camera’s vertellen over de kunst van de confrontatie.

Tim Hofman, presentator van #Boos, krijgt klappen van de zoon van vastgoedmagnaat Ton Hendriks. Het eindigde in een gebroken kaak en een hersenkneuzing voor Hofman. Beeld Youtube / BOOS
Tim Hofman, presentator van #Boos, krijgt klappen van de zoon van vastgoedmagnaat Ton Hendriks. Het eindigde in een gebroken kaak en een hersenkneuzing voor Hofman.Beeld Youtube / BOOS

Dat ze twee jaar eerder met een ander een love lock aan de brug had gehangen, leek hem niet te deren

Op de Judith Leysterbrug zag Sylvia Witteman een jong koppel uit Sarajevo stuntelen met de camera. Sylvia besloot ze te helpen en ontdekte zo dat het stel een slotje aan de brug had gehangen als representatie van hun oneindige liefde. Alleen had dit tafereel zich twee jaar eerder ook voor gedaan toen de samenstelling nog iets anders was.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden