Volkskrant Avond: Probleemloos debat voor vintage Rutte | De last van de geheime nazi-schat

Goedenavond. Vandaag was het de beurt aan premier Rutte: hij verdedigt zijn nieuwe kabinet en het regeerakkoord in de Tweede Kamer. Als vanouds komt hij nauwelijks in de problemen. Verder in uw avondnieuwsbrief: een ongelooflijke ontdekking in de Grote Piramide en Spanje vraagt om een Europees arrestatiebevel voor de Catalaanse leider Puigdemont.

Redactie
Premier Mark Rutte en de bewindslieden van het kabinet Rutte III tijdens een plenair debat in de Tweede Kamer over de regeringsverklaring. Beeld anp
Premier Mark Rutte en de bewindslieden van het kabinet Rutte III tijdens een plenair debat in de Tweede Kamer over de regeringsverklaring.Beeld anp

Vandaag belangrijk

Rutte verdedigt zijn nieuwe kabinet: volg hier het debat in ons liveblog
De beurt was vandaag aan premier Rutte om zijn nieuwe kabinet en het regeerakkoord te verdedigen in de Tweede Kamer. Het linkerdeel van de oppositie viel hem aan op de inkomensverdeling en het klimaatbeleid, het rechterdeel op het immigratiebeleid. Slechts op één punt wist de voltallige oppositie het eens te worden: er mag niet worden bezuinigd op de wijkverpleging.

Misbruikzaak op kazerne wordt heikele kwestie voor bewindspersonen Defensie
Nog geen week na haar aantreden kampt VVD-staatssecretaris Barbara Visser van Defensie met een misbruikschandaal in de krijgsmacht dat haar komende maanden nog veel kopzorgen gaat bezorgen. Zowel coalitie- als oppositiepartijen willen opheldering over de heikele Defensiecultuur die militairen een onveilig gevoel geeft en die minister Hennis eerder dwong tot aftreden.

Regering van Sint Maarten gevallen: meerderheid parlement zegt vertrouwen in premier Marlin op
Op Sint Maarten is de regering van premier William Marlin ten val gebracht. Een meerderheid van acht leden in het parlement van het eiland heeft donderdag het vertrouwen opgezegd. Het achttal politici wil, in tegenstelling tot Marlin, volledig akkoord gaan met de Nederlandse eisen voor hulp bij de wederopbouw.

Dit is William Marlin, afgezette premier Sint Maarten. Beeld anp
Dit is William Marlin, afgezette premier Sint Maarten.Beeld anp

Spaanse aanklager vraagt rechter om arrestatiebevel Puigdemont, acht Catalaanse ex-ministers zitten vast
Een rechter in Madrid heeft donderdag volgens de krant La Vanguardia de arrestatie gelast van de afgezette Catalaanse leider Carles Puigdemont. Hij moest zich melden bij de rechtbank in Madrid, maar kwam niet opdagen.

Video van de dag

Trump heeft acht proefmuurtjes neergezet op de grens tussen de VS en Mexico. Onbewust krijgt de Mexican Wall zo een soort The Voice-achtig showelement, ziet fotodetective Hans Aarsman. Welke muur wint?

Vanavond op tv

Filemon Wesselink verblijft de komende weken op de Wallen (NPO3, 21.00 uur). Hoe staat de bekendste hoerenbuurt ter wereld er nu voor? En in Vieze film (NPO3, 22.00 uur) wagen drie filmmakers zich buiten hun comfortzone: ze regisseren hun eerste pornofilm. Hier raden we meer tv-programma's aan voor vanavond.

Morgen in de krant

Eindelijk te zien: honderden meesterwerken, ooit 'geroofd' door een nazi-handelaar
Het bestaan van de Gurlitt-collectie is wereldnieuws in 2013. Honderden meesterwerken 'geroofd' door een handelaar in nazi-dienst. Een deel van de collectie is nu te zien in Bonn en Bern. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

Spectaculaire vondst: nóg een verborgen ruimte in de Piramide van Cheops
Een ongelooflijke ontdekking in de Piramide van Cheops, ook wel Grote Piramide genoemd; verstopt boven de beroemde 'grote galerij' moet zich nóg een enorme, langwerpige holte bevinden. Drie universitaire onderzoeksteams hebben dat onafhankelijk van elkaar vastgesteld door te meten hoe bepaalde deeltjes door de piramide schieten.

Jerome Powell Beeld ap
Jerome PowellBeeld ap

Trump benoemt Jerome Powell tot voorzitter centrale bank
De machtigste persoon in de financiële wereld is binnenkort weer een man. Na een maandenlange selectieprocedure, die veel weg had van een castingshow op televisie, maakte president Donald Trump donderdag bekend dat Jerome Powell wordt benoemd tot de nieuwe voorzitter van de Federal Reserve.

Wat als scepsis leidt tot het beschimpen van misbruikslachtoffers?
Als wetenschapsjournalist is het Asha ten Broekes gewoonte om iets pas voor waar aan te nemen als er bewijs voor is. Maar deze week moest ze peinzen over scepsis en geloof. (+) Daar was ook alle aanleiding toe: Jelle Brandt Corstius had in Trouw geschreven dat hij als stagiair was verkracht.

Zangeres Dua Lipa: 'Als het slecht gaat met de wereld, gaat het goed met de popmuziek'
Een stem als een klok, inzicht in de machinaties van de pop en liedjes met een bodem van hartzeer, belegd met dance: zó word je dus een grote. (+)

Dua Lipa Beeld Valentina Vos
Dua LipaBeeld Valentina Vos

In elke relatie heb je een Bert en een Ernie
Aaf wist het nog niet, maar er blijken mensen te zijn die relaties bezien in termen van Sesamstraat. In termen van Bert en Ernie, om precies te zijn. 'In elke relatie', legde een vriendin Aaf een paar dagen geleden uit, 'heb je een Bert en een Ernie.' (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden