Volkskrant AvondDinsdag 17 oktober

Volkskrant Avond: Prinsjesdag 2019: feestbegroting draait Zalmnorm na 25 jaar de nek om| Onze stijlredacteur keurt de outfits, met glansrollen voor de koninklijke barbarossa & kiekeboob

Redactie
Minister Wopke Hoekstra van Financiën (CDA) met het koffertje tijdens Prinsjesdag. Beeld
Minister Wopke Hoekstra van Financiën (CDA) met het koffertje tijdens Prinsjesdag.

Vandaag belangrijk

Feestbegroting draait Zalmnorm na 25 jaar de nek om
In zijn tweede Miljoenennota springt minister Wopke Hoekstra van Financiën hardhandig om met de erfenis van zijn voorganger Gerrit Zalm. Hoekstra zet diens fameuze ‘Zalmnorm’, al 25 jaar lang de belangrijkste pijler onder het Nederlandse begrotingsbeleid, bij het grofvuil.

Meer Prinsjesdagnieuws:

Hoekstra: investeringsfonds om Nederland klaar te maken voor een toekomst met minder groei
Nederland moet zich voorbereiden op ‘een fase van gematigde groei’, ook al zijn de economische vooruitzichten voor het komend jaar positief. Om het land klaar te maken voor een toekomst waarin ‘ons verdienmodel op de lange termijn onder druk staat’, gaat het kabinet vanaf volgend jaar tegen lage rente miljarden euro’s lenen om te investeren in ‘duurzame economische groei’.

Centraal Planbureau: forse koopkrachtstijging volgend jaar, maar niet voor gepensioneerden
In 2020 moet het echt gaan gebeuren. Na jaren van zuur en tegenvallend zoet, moet iedereen er volgend jaar op vooruitgaan: met gemiddeld 2,1 procent. Dat zou neerkomen op een van de hoogste koopkrachtstijgingen van deze eeuw. Dit verwacht het Centraal Planbureau na doorrekening van de begroting van het kabinet voor 2020.

Dit heeft het kabinet voor u in petto
Minister Wopke Hoekstra van Financiën presenteerde dinsdag zijn Miljoenennota aan de Tweede Kamer. Dit zijn de belangrijkste kabinetsplannen voor 2020.

Koning Willem-Alexander leest, met aan zijn zijde koningin Maxima, de troonrede voor op Prinsjesdag aan leden van de Eerste en Tweede Kamer in de Ridderzaal. Beeld ANP
Koning Willem-Alexander leest, met aan zijn zijde koningin Maxima, de troonrede voor op Prinsjesdag aan leden van de Eerste en Tweede Kamer in de Ridderzaal.Beeld ANP

Wat hadden de dames en heren aan op Prinsjesdag? En wat vindt onze stijlredacteur ervan?
Traditiegetrouw hadden het koninklijk paar en de politici-met-partners veel werk gemaakt van hun verschijning. Met glansrollen voor de koninklijke barbarossa, de monoboob van Hiddema’s chaperonne en de kiekeboob van de koningin.

Hoeveel verandert jouw koopkracht?
Volgend jaar gaan we er gemiddeld flink in koopkracht op vooruit. Maar lang niet alle huishoudens profiteren evenveel.Bekijk in deze tool wat je kunt verwachten voor jouw inkomensgroep.

Vanavond op televisie

Geholpen door oude beelden en nieuwe technieken presenteert Herman van der Zandt de komende tien dagen het nieuws van 75 jaar geleden, toen op 17 september 1944 Operatie Market Garden begon (NPO1, 20.25 uur). En Louis Theroux onderzoekt het groeiende aantal geweldsdelicten in Milwaukee, waar twaalf keer zoveel moorden worden gepleegd dan het landelijk gemiddelde (Canvas, 21.20 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Opinie

De Britse parlementariërs kunnen nog wel wat leren van ons parlement
In tegenstelling tot het verbale en hilarische spektakel in het Britse Lagerhuis zal het er in de Tweede Kamer bij de Algemene Politieke Beschouwingen (APB) weer behoorlijk saai aan toe gaan. Gelukkig maar, politici willen hier nog samen besluiten nemen, betoogt Roderik van Grieken.

Aanraders van de redactie

‘Wat is erger: een uurtje reizen naar een andere rechtbank, of een jaar wachten op je uitspraak?’
Rechters moeten flexibeler inzetbaar zijn, zaken sneller behandelen en de achterstanden binnen drie jaar wegwerken. Daarom krijgen ze jaarlijks bijna 100 miljoen extra, en ook meer zeggenschap bij de benoeming van hun bestuurders. Een interview hierover met minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) en Henk Naves van de Raad voor de rechtspraak.

Mariette Romme bekijkt samen met haar partner de kwaliteit van de Soja bonen op hun veld in Zeewolde.  Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Mariette Romme bekijkt samen met haar partner de kwaliteit van de Soja bonen op hun veld in Zeewolde.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

‘Nedersoja’ groeit gestaag, maar kan (nog lang) niet op tegen overvloed aan import uit de Amerika’s
Soja is in Nederland bezig een opmars, in sojamelk, als vleesvervangers of vers als Edamame. ‘Heel spannend, om te zien of het goed genoeg is voor de verkoop.’

Rust zacht, onbekende: schrijver Joris van Casteren neemt afscheid van de excentrieke meneer B.
Zijn tanden poetste hij met wasbenzine, aan mensen had hij een hekel. Schrijver Joris van Casteren dook in het leven van de eigenzinnige meneer B., en bezorgde hem een waardig afscheid.

Vreemden in huis: Tini woonde samen met Duitsers, een jodin en Britten
In het huis van het gezin-Plompen in Valkenswaard zaten tijdens de oorlog Duitsers ingekwartierd: Hans en Karl. In hetzelfde huis zat later een Joodse vrouw ondergedoken. En zij was niet de laatste gast.

Stap terug in je carrière? Dat is geen afgang
We hebben in ons hoofd dat we ons continu omhoog moeten bewegen op de maatschappelijke ladder. Doen we dat niet, dan voelt dat als falen. ‘Vreemd, want hoe realistisch is het om bij een loopbaan van veertig, vijftig jaar alleen maar successen te stapelen? Dat gaat gewoon niet.’

Een worst en prima ondergoed dat moet je in de Hema aantreffen, maar ik trof twee tegengestelde tendensen
Aaf Brandt Corstius is al heel lang een bestudeerder van de Hema. Vandaar dat haar twee dingen zijn opgevallen: in de eerste plaats dat de kwaliteit achteruit gaat, maar ook dat de hema ineens ‘alarmerend leuke’ kleding verkoopt. Vooral de tweede verandering wil Aaf tot op de bodem uitzoeken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden