Nieuwsbrief Avond

Volkskrant Avond: Premierschap Rutte heeft twee keer gewankeld tijdens eurocrisis, aldus Dijsselbloem | Slik minder pillen, adviseert deze dokter

Goedenavond. Het premierschap van Mark Rutte heeft tijdens de eurocrisis tot twee keer toe gewankeld. Eerst dreigde de PvdA zijn kabinet ten val te brengen, de tweede keer muitte de VVD-fractie tegen de eigen partijleider. Dat schrijft voormalig PvdA-minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem in zijn nieuwe boek dat zaterdag verschijnt. We spraken hem over de zware crisis die hij met zijn Europese collega’s het hoofd moest bieden. Verder in deze avondnieuwsbrief: FNV-baas Han Busker over de AOW-leeftijd, het teruglopend aantal leden en het onvermogen om de lonen te laten stijgen. En oud-huisarts en epidemioloog Dick Bijl adviseert: slik minder pillen.

Twee maal kwam het premierschap van Rutte in gevaar tijdens de eurocrisis, aldus toenmalig minister van financiën Dijsselbloem in zijn nieuwe boek. Beeld ANP

Vandaag belangrijk

Jeroen Dijsselbloem: Rutte twee keer langs afgrond tijdens eurocrisis
Het premierschap van Mark Rutte heeft tijdens de eurocrisis tot twee keer toe gewankeld. Eerst dreigde de PvdA zijn kabinet ten val te brengen, de tweede keer muitte de VVD-fractie tegen de eigen partijleider. Dat schrijft voormalig PvdA-minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem in zijn boek De Eurocrisis. Het verhaal van binnenuit dat zaterdag verschijnt.

Roy de Ruiter benoemd tot oorlogsheld wegens het redden van Nederlandse militairen in Afghanistan
Apache-piloot Roy de Ruiter (37) is benoemd tot oorlogsheld wegens het meermaals redden van Nederlandse militairen in Afghanistan. Hij deed dat met gevaar voor zijn eigen leven, terwijl hij in zijn helikopter langdurig werd beschoten door Talibanstrijders. De Ruiter toonde ook ‘uitzonderlijke moed’ bij het verlenen van vuursteun aan militairen die gewonde collega’s probeerden af te voeren.

Beeld ANP

Rebellenleider Zachartsjenko in Donetsk opgeblazen
Aleksandr Zachartsjenko, de leider van de pro-Russische rebellenrepubliek in het oosten van Oekraïne, is vrijdag opgeblazen in een café in Donetsk. Zachartsjenko was de sterke man in de ‘Volksrepubliek Donetsk’ (DNR) die in 2014 door de rebellen met steun van Moskou was uitgeroepen.

Afgelopen jaar welgeteld nul extra topvrouwen: ‘Beschamend en diep teleurstellend’
Er zijn vorig jaar per saldo nul topvrouwen bijgekomen in het beursgenoteerde bedrijfsleven. Zowel het percentage vrouwelijke bestuurders (6 procent) als vrouwelijke commissarissen (25 procent) nam niet toe. Daarmee blijft het ‘wettelijk streefcijfer’ van 30 procent vrouwen in de top nog steeds ver uit zicht. Het vrouwenquotum in 2020 komt daardoor steeds dichterbij.

Video van de dag

Plastic vervuilt de oceanen en bedreigt de gezondheid van dier en mens. Goed idee dus: leven met zo min mogelijk plastic afval. Hoe pak je dat aan? V-vlogger Lisa Koetsenruijter deed een week haar best.

Tv-tips

Ruzies, zwangerschappen, liefdes en jaloezie maken Les ogres een film die vele kanten op vliegt, balancerend tussen soap en intiem drama (NPO 2, 23.40 uur). Of zap naar de lekker kijkende samenzweringsthriller Snake Eyes, waarin de onvermijdelijke Nicolas Cage een aan lager wal geraakte politieagent speelt die een moord op een minister in een boksstadion op moet zien te lossen (SBS 9, 20.30 uur). Meer tips vindt u hier.

Uit de krant van morgen

‘Vroeger zei ik dat de kiezer altijd gelijk heeft, maar de kiezer heeft niet altijd gelijk’
Hij was nog maar net minister van Financiën of Jeroen Dijsselbloem werd al voorzitter van de Eurogroep. In zijn boek kijkt hij terug op de zware crisis die hij met zijn Europese collega’s het hoofd moest bieden.

Beeld Jiri Buller

Jeroen Wollaars: ‘Het ergste van gepest worden is het gevoel jarenlang verdrukt te zijn’
De opvolger van Twan Huys bij Nieuwsuur is Jeroen Wollaars, tot voor kort Duitslandcorrespondent van het NOS Journaal. Wie is deze man die als jochie een nerd was - en nu eigenlijk nog steeds?

Pakistaanse ambassadeur: gezond verstand heeft gezegevierd in kwestie-Wilders
Het bericht dat Geert Wilders zijn plan afblies om een wedstrijd voor Mohammed-cartoons te organiseren, kwam niets te vroeg. Als de kwestie was geëscaleerd waren er doden gevallen, zegt Shujjat Ali Rathore, ambassadeur van Pakistan in Nederland. ‘Massa’s zijn in Pakistan moeilijk in de hand te houden.’

Deze dokter adviseert: slik minder pillen
Als hoofdredacteur van het Geneesmiddelenbulletin nam Dick Bijl 25 duizend onderzoeken naar medicijnen onder de loep en hij schrok van wat hij las. Zo veel slordig onderzoek, gebrekkige statistiek, vertekende uitkomsten. Bijl schreef zijn bevindingen op in ‘Het pillenprobleem’.

FNV-voorman Han Busker: ‘Bedrijven moeten niet zo klagen’
Vakbond FNV worstelt op drie fronten: met de veranderende arbeidsmarkt, de rechtse politiek en het eigen dalende ledental. Voorman Han Busker moet het tij keren. ‘Onze agenda is zo logisch als de pest.’

Het meisje, huilend op een bankje, zal over twintig weken bevallen van een kind om wie niemand heeft gevraagd
Ze is definitief bij haar vriendje vertrokken, bij haar moeder is ze niet meer welkom. Abortus wil ze niet, want dat staat haar geloof niet toe, en anticonceptie is haram. Dan dood je de kinderen van God. Ze hoopt dat columnist Ibtihal Jadib voor anticonceptie toestemming heeft gekregen van haar man, ‘dan zal het je worden vergeven’. ‘Ik moet even slikken.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden