Volkskrant avond7 september 2018

Volkskrant Avond: Politie vindt 18 vluchtelingen in container in haven Rotterdam | Hoe politici zelf de deur naar hun privéleven op een kier zetten

Goedenavond. Van sommige van uw vrienden en familie weet u mogelijk minder dan over het liefdesleven van D66-leider Alexander Pechtold, na deze week. Onze verslaggever Ariejan Korteweg constateert:de vroegere stilzwijgende afspraak dat er over het privéleven van politici niet werd bericht, bestaat bijna niet meer. Dat is overigens ook te danken aan politici zélf. Verder in deze nieuwsbrief: de politie in Rotterdam vond vanavond 18 vluchtelingen in een container in de Waalhaven. En we zijn in Volendam, waar al wordt geëxperimenteerd met het opnemen van amatateurvoetbalwedstrijden. Talpa en de KNVB willen dat met tienduizend wedstrijden in heel Nederland doen

Hulpdiensten helpen de vluchtelingen die vastzaten in een container in Rotterdam.Beeld Arie Kievit

Vandaag belangrijk

Hulpdiensten vinden 18 vluchtelingen in zeecontainer Rotterdamse haven
De hulpdiensten hebben vrijdagavond in de Rotterdamse Waalhaven 18 vluchtelingen uit een zeecontainer gehaald. 1 vluchteling is bewusteloos naar het ziekenhuis vervoerd. 17 anderen werden lopend naar een gebouw van de havendouane gebracht. In het gebouw, dat is ingericht als crisiscentrum, worden ze medisch onderzocht.

China boos om Britse ‘provocatie’ met route oorlogsschip langs eilanden in de Zuid-Chinese Zee
China heeft het Verenigd Koninkrijk beschuldigd van provocaties. De aanleiding is de route van een Brits oorlogsschip dat eind vorige maand vlak langs de Paracel-eilanden in de Zuid-Chinese Zee is gevaren.

Het bewuste oorlogsschip, HMS Albion.Beeld EPA

ECB eist actie tegen witwassen van crimineel geld door banken
De ECB doet een indringend beroep op de EU-landen en de Europese Commissie om maatregelen te nemen tegen het witwassen van crimineel geld door banken. Recente witwasschandalen als bij ING en Danske Bank ondermijnen volgens de ECB het vertrouwen in de Europese banken én in de ECB als toezichthouder. Europees Commissaris Pierre Moscovici (Economische Zaken) belooft eind dit jaar voorstellen op tafel te leggen.

Duitse inlichtingenchef ziet geen bewijs voor klopjachten op migranten in Chemnitz
De Duitse binnenlandse veiligheidsdienst BfV betwijfelt of er vorige maand ‘klopjachten’ waren op migranten in Chemnitz. Volgens het hoofd van de dienst, Hans-Georg Maassen, zijn er ‘goede redenen’ om aan te nemen dat berichten hierover ‘desinformatie’ zijn om de aandacht af te leiden van de moord op een Duitse man.

Video van de dag

Zo kijken amateurs straks hun eigen wedstrijd terug
Automatische camera’s langs de amateurvoetbalvelden gaan op grote schaal wedstrijden filmen en online uitzenden, dat is het plan achter VoetbalTV van de KNVB en Talpa. Zo wordt een droomgoal op de zaterdagochtend meer dan een sterk verhaal, maar kan je ‘m ook delen met je vrienden. Over drie jaar moeten per seizoen zo’n 80 duizend amateur- en jeugdwedstrijden gefilmd worden. In Volendam experimenteren ze er al mee.

Vanavond op tv

U moet er even voor wakker blijven nog, maar het is de moeite waard: Op NPO 2 is om 23.20 uur de film I, Daniel Blake te zien, de Gouden Palmwinnaar van Ken Loach. Louis Theroux verblijft in Louis & The Brothel (NPO 3, 21.15 uur) een paar weken in bordeel Wild Horse in Reno, Nevada. Meer tips voor een avond voor de buis staan hier.

Morgen in de krant

Het Binnenhof legt de mantel der liefde af: hoe politici zelf de deur naar hun privéleven op een kier zetten
Dankzij Story en Privé is over het liefdesleven van D66-leider Alexander Pechtold sinds deze week meer bekend dan mensen soms weten over dat van hun vrienden of familie. Zijn politici vanaf nu vogelvrij?

Waarom de vrijwel niet-bestaande risico’s van hoogspanningslijnen en mobiele netwerken toch tot onrust leiden
Overal zoemen de elektromagnetische velden die ontstaan door hoogspanningslijnen, wifi of mobiele telefonie. Schadelijk zijn ze waarschijnlijk niet, maar honderd procent zeker is de Gezondheidsraad ook niet. De dilemma’s van een onzichtbaar risico. 

Zelfs Zweden valt voor extreem-rechts: Rechts-populistische Jimmie Åkesson opweg naar verkiezingszege
Zweden is allang niet meer het politiek correcte voorbeeldland waarvoor velen het hielden. De rechts-populistische Jimmie Åkesson stevent af op een grote verkiezingszege met zijn Zweden Democraten. Hoe is zijn succes te verklaren? 

Mensen demonstreren tegen de Sweden Democrats.Beeld AFP

De nieuwe generatie ‘hulpjes’ in de Mocro War heeft schijt aan alles, behalve aan de eigen groep
De generatie criminelen die deelneemt aan de zogeheten Mocro War is extreem in alle opzichten. En het nieuwe reservoir ‘hulpjes’ dat zonder enige ervaring liquidaties uitvoert, lijkt onuitputtelijk. Waar komt die nietsontziende gewelddadigheid vandaan?

In de voetsporen van de onopvallende aanslagpleger van CS Amsterdam, Jawed S.: ‘Er is nul perspectief voor Afghanen’
De Afghaan Jawed S. arriveerde in 2015 in het Duitse Piesport. Drie jaar later steekt hij op CS Amsterdam twee Amerikaanse toeristen neer. Hoe het zo ver heeft kunnen komen? ‘Er zijn heel veel mensen die onder precies dezelfde omstandigheden heel andere keuzes maken.’

Hoe verging het Twan Huys in zijn eerste week RTL Late Night?
De eerste week RTL Late Night onder leiding van Twan Huys. Grote vraag was of hij de sfeer er een beetje in zou krijgen en, niet onbelangrijk, of de kijker hem zou weten te vinden op de late avond. Haro Kraak maakt de balans op. Hoe verging het Twan Huys in zijn eerste week RTL Late Night?

Stormy Daniels bij Twan Huys
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden