Volkskrant AvondDonderdag 2 juli

Volkskrant Avond: Politie kon wekenlang meelezen met geheime berichten van duizenden zware criminelen | Zal de coronacrisis tot betaalbare huizen leiden?

Redactie
John Lucas (hoofdofficier van justitie Landelijk Parket) en Jannine van den Berg (politiechef Landelijke Eenheid) tijdens een persconferentie op het kantoor van Eurojust.
 Beeld ANP
John Lucas (hoofdofficier van justitie Landelijk Parket) en Jannine van den Berg (politiechef Landelijke Eenheid) tijdens een persconferentie op het kantoor van Eurojust.Beeld ANP

Vandaag in het nieuws

Politie kon wekenlang meelezen met geheime berichten van duizenden zware criminelen
Dankzij het hacken van cryptofoonaanbieder EncroChat kon de politie vanaf april meelezen met geheime chatberichten van duizenden zware criminelen. ‘Dit levert zo veel bewijs op, daar hadden we anders jarenlang onderzoek voor moeten verrichten.’

Minstens 160 doden na aardverschuiving in jademijn Myanmar
Zeker 160 mensen zijn donderdag omgekomen toen ze werden bedolven onder een moddergolf in een jademijn in het noorden van Myanmar. Het dodental kan oplopen, want er worden nog tientallen mensen vermist.

China woest op de Britten om Hongkong, dreigt met represailles
China dreigt met represailles tegen het Verenigd Koninkrijk. Hiermee reageert Peking op de Britse plannen om de grenzen te openen voor drie miljoen inwoners van Hongkong. Volgens de Britten houden de Chinezen zich niet aan de ‘één land, twee systemen’-afspraak die 23 jaar geleden is gemaakt bij de overdracht van de Britse kolonie. Op haar beurt verwijt de Chinese regering de Britten dat zich mengen in binnenlandse aangelegenheden.

Rechterhand van Epstein, die lange tijd spoorloos was, aangehouden in New Hampshire
De FBI heeft de vertrouweling en rechterhand van de overleden Amerikaanse zedendelinquent en multimiljonair Jeffrey Epstein opgepakt. Ghislaine Maxwell was lange tijd spoorloos, maar is aangehouden in New Hampshire en wordt later op de dag voorgeleid.

Liveblog coronavirus: Mondkapje moet óók over de neus, dus: ‘deodorantverbod’ in Berlijnse metro
Terwijl het aantal nieuwe besmettingen in de VS en Latijns-Amerika zorgwekkend hoog blijft, gaat Europa langzaam weer open. In Nederland zijn deze week flink wat coronamaatregelen versoepeld. Volg het belangrijkste nieuws over de pandemie in dit liveblog.

Vanavond op de televisie

Afghanistan is ’s werelds grootste opiumproducent en ook de productie van crystal meth neemt er een hoge vlucht. In Gebroken Kabul (NPO 2, 22.10 uur) onderzoekt Sinan Can de gevolgen van al die drugs in de Afghaanse hoofdstad. Matangi/Maya/M.I.A. (Canvas, 23.45 uur) graaft in de jeugd en afkomst van singer-songwriter M.I.A., die toestemming gaf voor de film in de veronderstelling dat haar muziek de hoofdrol zou spelen; dat bleek niet zo te zijn. Meer tv-tips zijn hier te vinden.

Een besmeurd (en inmiddels verwijderd) beeld van de voormalige Belgische vorst Leopold II in Gent. Onder zijn bewind werden miljoenen Congolezen uitgebuit en gedood. Beeld Belga
Een besmeurd (en inmiddels verwijderd) beeld van de voormalige Belgische vorst Leopold II in Gent. Onder zijn bewind werden miljoenen Congolezen uitgebuit en gedood.Beeld Belga

Opinie

Congo en koning lijken eindelijk klaar voor dialoog
De brief van de Belgische koning Filip mag van schrijver en Congo-kenner David Van Reybrouck historisch heten. Maar de echte uitdaging is nu voor de Congolezen en andere minderheden.

Aanraders van de redactie

Hoe de politie ‘onkraakbare’ berichten van criminelen kon lezen
De politie las wekenlang mee met criminelen die een versleutelde chatdienst gebruikten, en dus ongezien dachten te communiceren. Hoe kan de politie berichten lezen die onkraakbaar moesten zijn? En waarom gebruiken criminelen EncroChat, en niet het eveneens versleutelde WhatsApp?

Zal de coronacrisis tot betaalbare huizen leiden?
De coronacrisis heeft de economie lamgeslagen, maar wat doet dit met de huizenmarkt? In eerdere crises bleek de Amsterdamse huizenmarkt een voorspeller voor de rest van het land. Een analyse rond de vraag of woningen weer betaalbaarder worden en of nu (ver)kopen verstandig is.

Sophie Kraanen en haar vriend Daan van der Velden besloten, ondanks de coronacrisis, te blijven zoeken naar een nieuwe koopwoning. Beeld Sabine Van Wechem
Sophie Kraanen en haar vriend Daan van der Velden besloten, ondanks de coronacrisis, te blijven zoeken naar een nieuwe koopwoning.Beeld Sabine Van Wechem

Een praatclub over slavernij, gaat dat wat helpen?
Een commissie met boegbeelden als Edgar Davids en Typhoon gaat het debat aanzwengelen over het slavernijverleden en hoe dat nog altijd doorwerkt.

Trump in lastig parket door informatie over Russische premies voor aanslagen op VS-militairen
President Trump doet het allemaal af als een ‘nieuw Rusland-verzinsel’, maar toch zit het Witte Huis lelijk in zijn maag met de vraag waarom hij niets heeft gedaan met de informatie dat de Russische militaire inlichtingendienst premies uitkeerde aan de Taliban voor aanslagen op Amerikaanse troepen in Afghanistan.

Hoofd Geschiedenis van het Rijksmuseum: ‘Op kritiek moet je eerst kauwen, je moet het niet direct doorslikken’
Het Rijksmuseum in Amsterdam wil ‘meerstemmig’ worden. Het nieuwe hoofd Geschiedenis Valika Smeulders legt uit hoe het museum dat gaat aanpakken.

Valika Smeulders. Beeld Judith Jockel
Valika Smeulders.Beeld Judith Jockel

Aaf leest sterren: Ali B. is vanaf nu goeroe en Bassie is niet meer te onderscheiden van Adriaan
Het laatste celebritynieuws van Aaf Brandt Corstius: Nederland heeft er een nieuwe goeroe bij, te weten Ali B. Vanaf 37 euro per maand geeft hij advies aan mensen die ‘gewoon vastlopen in zelfontwikkeling’. Zoals bij elke goeroe is zijn advies regelmatig een tikje onbegrijpelijk. In ander nieuws: de coronakilo’s zorgen ervoor dat Adriaan niet meer te onderscheiden is van Bassie, wat uw sterrenkijker shockerde.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden