Volkskrant Avond: Poetin wint Russische verkiezingen met enorme voorsprong | Tina Trucker, de koningin van het truckerslied

Goedenavond. Het gat met de concurrentie is reusachtig: Vladimir Poetin lijkt zijn vierde presidentstermijn te hebben behaald met de grootste verkiezingszege uit zijn loopbaan. Onze correspondent volgde de verkiezingsdag vanuit een stembureau in Moskou. Verder in deze nieuwsbrief: Tina Trucker, de koningin van het truckerslied, en hoe kandidaat-raadslid Ugbaad Kilincci bij haar PvdA-campagne met gescheld werd ontvangen.

null Beeld epa
Beeld epa

Vandaag belangrijk

Afrin gevallen - Turkse tanks rijden door Koerdische stad

Het Turkse leger en Syrische rebellen hebben zondag de Syrische stad Afrin goeddeels in handen gekregen na een langdurig offensief tegen Koerdische strijders. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zei dat het stadscentrum 'volledig onder controle' staat van de overwinnaars.

VO-Raad vindt predicaat 'excellente school' verwarrend en wil ervan af

Het predicaat 'excellent' dat de onderwijsinspectie aan scholen kan toekennen, schept verwarring bij de ouders van schoolgaande kinderen en kan dus beter worden afgeschaft. Dat zei Paul Rosenmöller, voorzitter van de VO Raad, zaterdag in het consumentenprogramma Kassa.

NY Times: Aan Trump gelieerd bedrijf probeerde stemgedrag te beïnvloeden met gegevens 50 miljoen Facebookgebruikers

Een Amerikaans bedrijf dat nauw samenwerkte met het campagneteam van Donald Trump heeft gegevens verzameld over zo'n vijftig miljoen Facebook-gebruikers in de VS. Cambridge Analytica heeft geprobeerd hun stemgedrag te beïnvloeden. De onderneming zou ook bemoeienis hebben gehad met de Brexit-campagne.

Grootste verkiezingszege voor Poetin tot nu toe; waarnemers melden honderden ongeregeldheden bij stembureaus

Vladimir Poetin lijkt zijn vierde presidentstermijn te hebben behaald met de grootste verkiezingszege uit zijn loopbaan. De eerste tellingen laten zien dat Poetin zondag meer dan 72 procent van de stemmen kreeg.

Video van de dag

Bent u een ijzersterk debater die een ander moeiteloos van uw standpunt weet te overtuigen? Ja? Geweldig, maar u bent een van de weinigen - mensen houden vaak hardnekkig vast aan hun standpunten. Voor wie het lastig vindt om een ander te overtuigen, heeft debatexpert Lars Duursma een paar tips. Begin op tijd, bijvoorbeeld, voordat de ander zich heeft vast gegraven in een standpunt.

Vanavond op tv

Om 20.15 uur is op NPO 2 Over de rug van de Andes begonnen, de documentaireserie van Stef Biemans over en uit midden-Amerika. In Tegenlicht (NPO 2, 21.05) trekken de makers langs mensen die naar manieren zoeken om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Meer zin in een film? Kijk bijvoorbeeld naar Brooklyn, op BBC 1. Meer tv-tips staan hier.

En op deze pagina bespreken we welke series de moeite waard zijn.

Morgen in de krant

Slowakije neemt geen genoegen met opstappen premier Fico: 65 duizend Slowaken protesteren tegen zijn partij

Ze joelen, ze fluiten, ze rinkelen met sleutelbossen. De menigte op het Bevrijdingsplein in Bratislava is een niet te temmen beest. 'We zijn met meer dan vorig week!', jubelt een dame vanaf het podium. Zo'n 65 duizend Slowaken antwoorden met groot gejuich. Aan de slogans is te merken dat niemand op het plein genoegen neemt met het opstappen van premier Robert Fico, 24 uur eerder. 'Fico naar de gevangenis!' 'Algehele staking!' 'Schaamte, schaamte!' (+)

Goed nieuws voor het nationale rugbyteam: ook in Nederland is de sport geen spelletje meer

Rugby wordt steeds populairder in Nederland en daardoor wordt ook het aanwezige talent beter zichtbaar. In de sterke buitenlandse competities wordt het verder ontwikkeld. Goed nieuws voor het nationale team. (+)

Demonstranten in Slowakije rammelen als protest met sleutelbossen Beeld afp
Demonstranten in Slowakije rammelen als protest met sleutelbossenBeeld afp

Hoe kandidaat-raadslid Ugbaad Kilincci bij haar PvdA-campagne met gescheld werd ontvangen

Op de basisschool scholden ze haar uit voor 'zwarte aap', 'tjakkazoeloe' en 'zwarte piet'. Kandidaat-raadslid Ugbaad Kilincci (PvdA) is wel wat gewend. Toch kwam het hard aan toen ze tijdens het flyeren in Emmen uitgescholden werd. Waarom? Net deze zaterdagmiddag zou ze de maandelijkse bijeenkomst 'Nieuwe ontmoetingen' weer leiden, die ze samen met een inburgeringscursus organiseert. Margriet Oostveen sprak Ugbaad Kilincci over haar jeugd, haar hoofddoek en haar vrijheid. (+)

Geluk is een truck, weet Tina Trucker, de koningin van het truckerslied

Het betere truckerslied kent niet vele vormen, wel vele liefhebbers. Tina Trucker is hun koningin. Langs de A2 legt ze precies uit hoe zo'n song werkt en stelt ze zichzelf en passant voor. (+)

Tina Trucker is de koningin van het truckerslied. Beeld Renate Beense
Tina Trucker is de koningin van het truckerslied.Beeld Renate Beense

Vermaard wetenschapper én fantast: deze archeoloog verzon zijn spectaculaire 'vondsten' zelf

Hij was een gevierd archeoloog, maar blijkt nu (ook) een fantast. Spectaculaire 'vondsten' van James Mellaart, kenner van vroege boerennederzettingen in Turkije, zijn nep: verzonnen en getekend door Mellaart zelf. (+)

Bed & Breakfast is het beste programma op de Nederlandse televisie

Het programma Bed & Breakfast móet wel gemaakt zijn door hetzelfde team genieën als Ik vertrek, denkt Aaf Brandt Corstius. 'Dezelfde combinatie van diepe ironie en toch ook liefde voor de mens, en de makers hebben een extreem goed oog voor interacties die zo genant zijn dat ze bijna fysiek pijn doen en voor slechte huis-inrichting.' (+)

'Plus'-teken achter aan artikel

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €2,50/week.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden