NieuwsbriefVolkskrant Avond

Volkskrant Avond: Plan Feyenoord City dreigt weer te mislukken | Oorlog of andere ramp? De Noren zijn vast voorbereid

Goedenavond. Feyenoord dreigt de bouw van het nieuwe voetbalstadion af te blazen als Rotterdam niet akkoord gaat met een jaarlijkse garantie van 25 miljoen euro voor de club. Maar de gemeente is niet van plan die eis te honoreren. Verder in de Volkskrant Avond: vrienden Johnny de Mol en Adil Izemrane herdefiniëren vluchtelingenhulp op Lesbos. We bezochten het kamp.

Redactie
Europese Vlaggen voor het Berlaymont gebouw in Brussel (het hoofdkantoor van de Europese Commissie). Beeld ANP
Europese Vlaggen voor het Berlaymont gebouw in Brussel (het hoofdkantoor van de Europese Commissie).Beeld ANP

Vandaag belangrijk

EU-Hof gelast Polen te stoppen met vervroegde pensionering rechters
Polen moet de gedwongen pensionering van rechters van het Hooggerechtshof onmiddellijk stoppen. Dat heeft het Europees Hof van Justitie bepaald na een klacht van de Europese Commissie, die meent dat de rechts-nationalistische regering in Warschau met deze maatregel de rechtsstaat bedreigt.

De Noren zijn vast voorbereid met overlevingspakketten bij eventuele crisis
Per persoon 9 liter water, twee pakjes knekkebrød (het Noorse knäckebröd) en een pak havermout. Een campinggasstel, kaarsen en een radio die op batterijen werkt. Dit zijn enkele van de meer dan twintig items die iedere Noor voortaan geacht wordt in huis te hebben om de eerste dagen te kunnen doorkomen bij een oorlog of andere grote ramp.

Patstelling rond Feyenoord City: Feyenoord eist jaarlijkse garantie, maar gemeente geeft niet toe
Feyenoord dreigt de bouw van het nieuwe voetbalstadion af te blazen als Rotterdam niet akkoord gaat met een jaarlijkse garantie van 25 miljoen euro voor de club. ‘Dan maar geen nieuw stadion’, aldus Jan de Jong, algemeen directeur van Feyenoord. Maar de gemeente is niet van plan die eis te honoreren. Dat zegt Adriaan Visser, als wethouder Financiën in het Rotterdamse college verantwoordelijk voor het project Feyenoord City, in een interview in de Volkskrant.

Audi-bende hoort straffen tot 12 jaar cel tegen zich eisen voor plofkraken
De vijf verdachten van plofkraken van de zogeheten Audi-bende hoorden vrijdagochtend in Lelystad straffen van drie tot twaalf jaar tegen zich eisen.

Video van de dag

Nederlands enige échte filmster blufte zich Hollywood in
Jetta Goudal werd geboren in een orthodox-joods gezin in Amsterdam, maar had geen zin in het streng gelovige leven dat haar ouders voor ogen hadden. Ze vluchtte in 1917 per boot naar de VS, deed zich voor als katholieke Française, blufte zich Hollywood binnen en schitterde in vele stomme films in de jaren 20. Ze is de enige Nederlandse met een ster op Hollywood Boulevard.

Vanavond op tv

Een jaar geleden werd Rutte III beëidigd. Vier politiek verslaggevers blikken bij Pauw (NPO 1, 23.00 uur) terug. Of zap om 22.10 uur naar NPO 3, voor misschien wel de mooiste van alle moderne vampierfilms: Let the Right One In. Alle andere tv-tips vindt u hier. Liever aan een nieuwe serie beginnen? Hier vind je nieuw bingemateriaal.

Morgen in de krant

Betutteling heeft ook zijn voordelen - denk maar aan het rookverbod in de horeca en de verplichte autogordel
Moeten burgers kunnen kiezen voor roken, drinken en vet eten, daarbij het risico van ziekte of een vroege dood bewust op de koop toenemend? Of mogen ze door de overheid ook verplicht worden zo lang mogelijk te leven, door fanatiek te sporten en gezond te eten? ‘Betutteling’ creëert soms nieuwe normen waar veel mensen achteraf blij mee zijn.

40 procent van de stemmen en toch niet besturen: het Belgisch cordon sanitaire is terug
Bij de Belgische gemeenteraadsverkiezingen boekte de rechts-populistische partij Vlaams Belang voor het eerst sinds jaren weer winst. Door de uitslag laait de discussie opnieuw op rond het cordon sanitaire waarmee de partij zich tot dusver mee geconfronteerd zag.

Peter Dinklage over Hollywood’s houding tegenover kleine acteurs: ‘In het begin kreeg ik voornamelijk rollen aangeboden als elf of kabouter’
De rollen die hij aan het begin van zijn carrière kreeg aangeboden waren voor de hand liggend: elfen, kabouters, fantasiefiguren. Principieel wees Peter Dinklage ze af. Inmiddels heeft hij de rollen voor het uitkiezen. ‘Ik heb als alternatief heel wat klotebaantjes gehad, maar dat was tenminste eerlijk werk.’

Peter Dinklage als Hervé Villechaize in de nieuwe film over diens leven My Dinner with Hervé. Beeld
Peter Dinklage als Hervé Villechaize in de nieuwe film over diens leven My Dinner with Hervé.

Gemeente Rotterdam en directie Feyenoord lijnrecht tegenover elkaar wat betreft Feyenoord City, maar waarom precies?
Een nieuw stadion is volgens de directie van Feyenoord noodzakelijk om in de pas te blijven bij PSV en Ajax. Maar komt Feyenoord City er wel in 2023? Feyenoord wil een jaarlijkse garantie van 25 miljoen euro in het nieuwe stadion, de gemeente Rotterdam weigert die eis te honoreren. Jan de Jong, algemeen directeur van Feyenoord, en Adriaan Visser, wethouder Financiën in Rotterdam, reageren op vier stellingen die de Volkskrant hen voorlegt.

Johnny de Mol en Adil Izemrane herdefiniëren vluchtelingenhulp op Lesbos: ‘Sluit je mensen op als beesten, dan worden sommigen beesten. Wij doen het helemaal anders’
Met hun nieuwe, ‘disruptieve’ manier van hulp aan vluchtelingen op Lesbos zijn de vrienden Johnny de Mol en Adil Izemrane sneller dan de VN. ‘Wie voor niets of niemand opkomt, is gewoon een flapdrol.’

Johnny de Mol en Adil Izemrane, medeoprichters van Movement on The Ground.  Beeld Ivo van der Bent
Johnny de Mol en Adil Izemrane, medeoprichters van Movement on The Ground.Beeld Ivo van der Bent

Nog één keer kijkt zijn zoon om naar mijn vader
Na het familiebezoek wordt Toine Heijmans uitgezwaaid door zijn vader, die alzheimer heeft. Of is het wel zwaaien? ‘Zwaaien gaat van links naar rechts. Dit is een andere beweging: van voor naar achter. Mijn vader zwaait niet, hij gebaart: kom terug, kom terug, kom terug.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden