Volkskrant Avond Dinsdag 30 oktober

Volkskrant Avond: Piet Hein Donner: laat nieuwe partijen zo snel mogelijk regeren | Franse leraren zijn het geweld van leerlingen zat

Goedenavond. Hij was een politieke laatbloeier maar werd alsnog informateur, meervoudig minister en vicepresident van de Raad van State. CDA-coryfee Piet Hein Donner (70) blikt bij zijn pensionering nog één keer terug - en geeft nog één laatste advies. Ook in deze avondnieuwsbrief: een verhaal over de Democraat (!) die Texas moet verlossen van het imago van conservatief blank bolwerk. We waren bij een campagnebijeenkomst. En die letters I Amsterdam, u dacht dat ze alleen in Amsterdam stonden? Nou nee.

CDA-Coryfee Piet Hein Donner. Beeld Jiri Büller

Vandaag belangrijk

Advies Piet Hein Donner: ‘succesvolle nieuwe partijen zo snel mogelijk in het kabinet’
Nieuwe politieke partijen die veel zetels winnen met de belofte dat zij alles anders gaan doen, moeten zo snel mogelijk het kabinet in. Dat is het advies van CDA-coryfee en oud-informateur Piet Hein Donner aan de politiek bij zijn vertrek van het Binnenhof. ‘Verantwoordelijkheid geven, dat is de methode om te laten zien: kun je het waarmaken of niet?’

Politie arresteert Syriër die opdook in debatcentrum Amsterdam op verdenking van betrokkenheid terroristische organisatie
De politie heeft dinsdag in Amsterdam een 32-jarige Syriër aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij terroristische organisatie Jabat al-Nusra. De man zou in Syrië gevechtshandelingen hebben verricht en mogelijk aanslagen hebben gepleegd. Het gaat om de man die vorig jaar een interview gaf aan de Volkskrant en Nieuwsuurna te zijn herkend bij evenement in debatcentrum de Balie.

Hoe een verkapte coup Sri Lanka in een diepe politieke crisis heeft gestort
Sri Lanka verkeert in een diepe politieke crisis. President Sirisena ruilde de premier in voor een rivaal en schortte het parlement op. Duizenden mensen demonstreerden dinsdag tegen de verkapte coup. Vijf vragen over het conflict, dat mede het gevolg is van de rivaliteit tussen regionale grootmachten India en China.

De weggestuurde premier van Sri Lanka, Ranil Wickremesinghe, (derde van links, met wit overhemd en zwarte broek) zwaait naar betogende sympathisanten in de straten van de Srilankaanse hoofdstad Colombo. Beeld AP

Job Gosschalk wordt verhoord over zedendelict
Voormalig castingdirecteur Job Gosschalk wordt binnenkort verhoord door de politie. Er is aangifte tegen hem gedaan over een zedendelict. Naar aanleiding daarvan is het Openbaar Ministerie (OM) een onderzoek begonnen.

Video van de dag

Deze peperdure bril brengt je in een leuke wereld
De augmented-realitybril van Magic Leap is een van de meest gehypte gadgets in jaren. Nu hij eindelijk is uitgebracht, overheerst de teleurstelling. Terecht? Tech-redacteur Laurens Verhagen testte de in Nederland nog niet verkochte bril.

Vanavond op televisie

Een klassieker met een hoofdletter K, vanavond op SBS 9 (22.15 uur). Daar is The Shining te zien, de meesterlijke verfilming van het boek van Stephen King door Stanley Kubrick. Lees even onze televisietips voordat u gaat kijken, over waarom de film zoveel aanknopingspunten biedt voor mensen die er allerlei verborgen boodschappen in zien. op RTL 4 (21.30) is Het Rotterdam Project te zien, waarin Beau van Erven Dorens aan de slag gaat in Rotterdam, na eerst in Amsterdam een aantal daklozen te hebben bijgestaan. Meer tips voor een avond voor de buis staan hier.

Morgen in de krant

Piet Hein Donner neemt afscheid van Den Haag: ‘Nieuwe partijen die het allemaal anders willen, moeten zo snel mogelijk regeren’
Hij was een politieke laatbloeier maar werd alsnog informateur, meervoudig minister en vicepresident van de Raad van State. CDA-coryfee Piet Hein Donner (70) speelde een vooraanstaande rol op enkele bepalende politieke momenten van de afgelopen twintig jaar. Bij zijn pensionering blikt hij nog één keer terug. 

‘Beto’ is de man die Texas moet verlossen van het imago van conservatief, blank bolwerk
Een jaar geleden kende nog niemand Robert ‘Beto’ O’Rourke. Maar de Democratische kandidaat voor de Senaat heeft zoveel enthousiasme in Texas losgemaakt, dat er inmiddels paniek is uitgebroken in het Republikeinse kamp. Kan O’Rourke Senator Ted Cruz verslaan? ‘Dat zou een enorme coup zijn.’

Stond u vast in de file? Vijf dingen die u voortaan moet weten
Filemaand november is nog niet van start gegaan, of de filerecords sneuvelen al. Dinsdagochtend was met 970 kilometer file volgens de ANWB de drukste spits van het jaar. De avondspits belooft niet veel beters. Dit moet u weten voor u aansluit in de file.

Van Roermond tot Odessa, de I Amsterdam-letters zijn echt óveral
De Amsterdamse gemeenteraad wilde de letters helemaal de stad uit hebben, maar dat plan is nu van de baan. De I Amsterdam-letters blijven, alleen niet op het Museumplein. Zoals fotoredacteur Frank Schallmaier ontdekte, is het concept in de hele wereld aangeslagen en schaamteloos geïmiteerd, van Barawe tot Odessa en van Roermond tot het Westland.

De I Amsterdam-letters in Astana.

Mexico zit in zijn maag met nieuwe karavaan migranten die koers zet naar de VS
Al bijna twee weken zit Mexico in zijn maag met een karavaan migranten die volgens president Trump op weg is om de Amerikaanse grens te ‘bestormen’. Terwijl het Pentagon in opdracht van Trump ruim vijfduizend militairen naar de grens stuurt, doemt in het zuiden van Mexico een nieuw probleem op: een tweede karavaan is vanuit Guatemala de grens met Mexico overgestoken.

#pasdevagues: Franse leraren zijn geweld van leerlingen zat, maar staan er alleen voor
Honderden Franse leraren zijn in opstand gekomen tegen de bedreigingen door leerlingen die ze op school meemaken. Ze gaan niet de straat op in een regenjack van de vakbond, maar deelden de afgelopen dagen hun verhalen op Twitter. De ervaringen lopen uiteen: de een is bespuugd, de ander kreeg een stoel naar het hoofd geslingerd.

Leerling trekt neppistool op Franse school. Beeld Youtube
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden