Volkskrant AvondDinsdag 11 juni

Volkskrant Avond: Patagonië heeft genoeg van buitenlandse grootgrondbezitters (zoals Máxima) | Oranje een eind op weg naar achtste finales

Redactie
Jill Roord viert haar doelpunt in de slotfase van New Zeeland –  Nederland.  Beeld AP
Jill Roord viert haar doelpunt in de slotfase van New Zeeland – Nederland.Beeld AP

Invaller Jill Roord verlost angstig Oranje in blessuretijd
Nederland is het WK begonnen met een zeer matige vertoning tegen Nieuw-Zeeland, maar is door een late zege al een eind op weg naar de achtste finales.

Russische politie laat onderzoeksjournalist Ivan Goloenov vrij na massaal protest
De Russische politie heeft onderzoeksjournalist Ivan Goloenov vrijgelaten na massaal protest tegen zijn arrestatie. De vrijlating is een ongekende overwinning voor de Russische persvrijheid.

Minister Dekker wil betere enkelbanden om saboteren te voorkomen
Minister voor rechtsbescherming Sander Dekker wil in 2020 stevigere enkelbanden aanschaffen met een ‘stabielere netwerkverbinding’. Daarmee hoopt hij zo veel mogelijk te voorkomen dat de dragers hun enkelbanden kunnen saboteren en dat ze tijdens softwarestoringen uit het zicht van de monitoringsdiensten raken. Dat liet Dekker de Tweede Kamer dinsdag weten.

Een Amerikaanse versie van het F-35-toestel.  Beeld EPA
Een Amerikaanse versie van het F-35-toestel.Beeld EPA

Geen technische problemen bij Japanse JSF die zich in zee boorde, oorzaak waarschijnlijk desoriëntatie piloot
De JSF van de Japanse luchtmacht die in april verongelukte, stortte naar alle waarschijnlijkheid in zee omdat de piloot gedesoriënteerd raakte. Dat blijkt uit een voorlopig onderzoek. Dat er geen technisch probleem was, is een geruststelling voor Nederland en andere landen die met het stealth-toestel vliegen.

Mobiel internet in 2022 drie keer sneller dankzij 5G, maar volledige dekking wordt een flinke klus
Mobiel internet moet in 2022 gemiddeld drie keer sneller zijn dan nu. Dat is een voorwaarde die Staatssecretaris Mona Keijzer stelt aan de netwerkproviders die 5G gaan aanbieden. Dinsdag presenteerde ze een nota waarin de plannen rond 5G staan uitgestippeld.

Een Pegida-betoging eind mei moest door de politie worden beëindigd toen tegendemonstranten rellen veroorzaakten in Eindhoven. Beeld Hollandse Hoogte / Rob Engelaar
Een Pegida-betoging eind mei moest door de politie worden beëindigd toen tegendemonstranten rellen veroorzaakten in Eindhoven.Beeld Hollandse Hoogte / Rob Engelaar

Pegida mag toch weer demonstreren in Eindhoven, maar niet bij de moskee
De anti-islambeweging Pegida heeft, na enkele demonstratieverboden, toch weer goedkeuring gekregen van burgemeester John Jorritsma om in Eindhoven te demonstreren. Dat mag nu op woensdagavond 19 juni, maar niet bij de Al Fourqaan-moskee, wel op het Stadhuisplein.

Tv-tips

Het cynische meesterwerk Boogie Nights betekende de doorbraak van de toen 27-jarige Paul Thomas Anderson. Mark Wahlberg speelt de schuchtere Eddie Adams, die eind jaren zeventig in de Amerikaanse porno-industrie naam maakt als Dirk Diggler. Burt Reynolds is de beminnelijke regisseur die zich over hem ontfermt. Langzaamaan kruipt de tragiek naar boven (SBS 9, 20.30 uur). In Govert naar de grenzen van het heelal richt wetenschapsjournalist Schilling zich op de oerknal, zo’n 13,8 miljard jaar geleden (NPO 2, 21.10 uur). Meer tips voor een tv-avond vindt u hier.

Opinie

‘De herziening omtrent het geschiedenisonderwijs is een kans voor een echte verschuiving van het perspectief’
Wat moet een kind leren over de geschiedenis en op welke manier? Vlak nadat onderwijsminister Ingrid van Engelshoven een nieuwe historisch Canon aankondigde, kwamen The Black Archives met een voorzet. Miguel Heilbron, een van de makers: ‘Als je kinderen iets wilt leren over hun geschiedenis kun je Nederland niet los zien van de wereld.’

Aanraders van de redactie

Patagonië heeft genoeg van buitenlandse grootgrondbezitters (zoals Máxima)
Schapenboer Carlos Sfeir is de buurman van koningin Máxima – in Zuid-Argentinië. Hij kent de verhalen dat de koningin nauwelijks belasting betaalde over haar landgoed. Veel buitenlandse grondbezitters kennen dergelijke privileges. De onrust daarover groeit in het noodlijdende Argentinië.

Carlos Sfeir en zijn vrouw Neculman zijn de buren van koningin Máxima. Beeld Rechtenvrij
Carlos Sfeir en zijn vrouw Neculman zijn de buren van koningin Máxima.Beeld Rechtenvrij

Staat de cartoon echt zo onder druk? ‘Ik denk niet dat onze media daarvoor zwichten’
The New York Times stopt met dagelijkse politieke cartoons in de internationale editie, nadat ophef was ontstaan over een spotprent van de Israëlische premier Netanyahu, die antisemitisch zou zijn. Cartoonisten over de ophef die hun werk teweeg kan brengen.

Fleetwood Mac brengt minder hoogtepunten dan je mag verwachten van een Pinkpop-afsluiter ★★★☆☆
Zo veel hits, die zo karig over de set verspreid leken. Het was Stevie Nicks die het concert glans gaf.

Fleetwood Mac op de 50ste editie van Pinkpop Beeld Ben Houdijk
Fleetwood Mac op de 50ste editie van PinkpopBeeld Ben Houdijk

Broer Syriëganger: ‘Nederland speelt een spelletje met kinderlevens’
Vanwege de ‘erbarmelijke omstandigheden’ waarin ze verkeerden, haalde Nederland dit weekeinde twee IS-weeskinderen terug uit Noord-Syrië. Familieleden van andere kinderen in het gebied vragen nu: waarom komt het ene kind wel in aanmerking voor repatriëring en het andere niet?

Naturalis herbergt een toren vol verhalen: ‘Hier zie je de gevolgen van menselijk ingrijpen in de natuur’
In tv-serie De Toren is wetenschap een avontuur. De makers tonen de fascinerende collectie van museum Naturalis: een duister labyrint vol tijgers, stier Herman, een dodo en meer uitgestorven soorten.

Even voor de duidelijkheid: het probleem met winkelen, dat ben ik
Op kruistocht naar een spijkerbroek liep Jarl van der Ploeg met zijn vriendin door Rome, maar erg van harte ging het niet. ‘Ik word droevig van winkelen omdat er nu eenmaal geen plek ter wereld bestaat die een man meer confronteert met de tragiek van zijn eigen nutteloosheid dan de vrouwenafdeling van de Mango.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden