Volkskrant avondzondag 8 december

Volkskrant Avond: Opwarming aarde wordt al vijftig jaar goed voorspeld | Randstad-Oost? Daar voelen Arnhem en Nijmegen (nog) weinig voor

Vandaag belangrijk

Recordhitte afgelopen zomer. Beeld Rebecca Fertinel
Recordhitte afgelopen zomer.Beeld Rebecca Fertinel

Klimaatmodellen blijken al vijftig jaar goed te zitten
De computermodellen waarmee wetenschappers de opwarming van de aarde voorspellen, zijn accuraat. Klimaatsceptici zetten vaak vraagtekens bij deze modellen.

Man provoceert mede-kunstenaar en eet zijn werk – een banaan – op
De banaan die als kunst met tape aan een muur was geplakt, is zaterdag opgegeten door een bezoeker van de beurs in Miami. Het werk Comedian van Maurizio Cattelan werd onlangs meermaals verkocht voor 120.000 dollar.

Evangelist van 79 miljoen bekeerlingen overleden
Hij beloofde Afrika wonderen en wederopstandingen. De Duitse Pinkstergemeente-evangelist Reinhard Bonnke is zaterdag op 79-jarige leeftijd overleden. Bonnke bekeerde volgens zijn zendingsorganisatie Christ for All Nations maar liefst 79 miljoen mensen, vooral in Afrika.

Australië gaat gebukt onder hevige bosbranden en ruziet over de oorzaak
De brandweer heeft de felle branden in Australië nog altijd niet onder controle. Sydney werd donderdag omringd door diverse branden. Een deken van rook hangt rondom de miljoenenstad. In het land woedt een discussie over de rol die klimaatverandering speelt bij het onheil.

Vanavond op tv

Dertig jaar nadat abortus in Nederland werd gelegaliseerd lijkt de discussie rond het onderwerp toch weer op te laaien. Medialogica bekijkt hoe de voor- en tegenstanders in het debat (NPO 2, 21.15 uur). De documentaire Minding the Gap, over hoe de recessie het leven beïnvloedt van drie jonge skateboarders in de Amerikaanse Rust Belt, ziet u om 22.05 uur op Canvas. Hier vindt u onze complete tv-selectie.

Opinie

Het Nederlandse landschap is van niemand meer
De regie is zoek bij het ­Nederlandse landschap, waardoor de verrommeling niet te stuiten is, betoogt landschapsarchitect en planoloog Herman Weelink.

Morgen in de krant

Arnhem en Nijmegen willen van alles maar (nog) geen Randstad-Oost
Zullen Arnhem en Nijmegen ooit samen één (rand-)stad kunnen worden? Het zou logisch zijn, zegt een planoloog, maar twee steden en twee humeuren, een groengebied, en slechte ervaringen staan (voorlopig?) in de weg.

Zicht op Nijmegen vanuit tussenruimte Arnhem. Beeld Marcel van den Bergh
Zicht op Nijmegen vanuit tussenruimte Arnhem.Beeld Marcel van den Bergh

Nog steeds ellende in de chocoladewereld
‘Het wil maar niet vlotten met de arbeidsomstandigheden in de chocolade-industrie’, schrijft Teun van de Keuken. Hoe denken chocoladebedrijven dit probleem op te lossen. Projecten en training alleen zetten geen zoden aan de dijk, vindt Van de Keuken. Ook de overheid moet een steentje bijdragen, middels bijvoorbeeld strengere en duidelijkere wetten.

Waarom de ruzie tussen ggz-instelling Parnassia en VGZ de Zorgautoriteit ‘ernstige zorgen’ baart
Duizenden kwetsbare patiënten zijn de dupe van een ruzie over geld tussen ggz-instelling Parnassia, de grootste zorgorganisatie van Nederland, en zorgverzekeraar VGZ. Parnassia neemt voorlopig geen patiënten meer aan van VGZ. Dit jaar niet meer, maar vooralsnog ook niet in 2020. Vijf vragen over deze en andere patiëntenstops.

Oerhollandse lekkernij: ‘stroepwoffel’ maakt furore in Amerikaans profbasketbal
De oerhollandse stroopwafel doet zijn intrede in de Amerikaanse sportwereld. In de NBA, de nationale basketbalcompetitie, gebruiken spelers de lekkernij om hun energie op peil te houden – soms tijdens de wedstrijd.

NBA-speler Robert Covington eet een stroopwafel.  Beeld RV
NBA-speler Robert Covington eet een stroopwafel.Beeld RV

Kensington stapt in de Ziggo Dome uit de eigen hitschaduw met een verbluffend mooie show (★★★★☆)
Kensington in de Ziggo Dome is indrukwekkend. Een triomf voor Kensington, bijna halverwege de laatste show in alweer een uitverkochte reeks in de zaal. Bij het nummer All for Nothing valt zelfs de mond open.

Dag Gooische r en welkom millenial-l
Toen Aaf Brandt Corstius laatst de nieuwe documentaire van Lize Korpershoek keek, viel het haar op: de manier waarop Lize de letter l uitsprak. ‘Een hele dikke l, de l die een Amerikaan in het woord ‘hello’ zou gebruiken, of nog dikker: de l die je zou gebruiken als je iemand nadoet die aan het lallen is.’ En het was Aaf al eerder opgevallen, dus doopte ze het maar om tot een fenomeen: de millenial-l.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden