Avondnieuwsbrief19 juni 2018

Volkskrant Avond: Op zee opgepikte migranten moeten buiten Fort Europa blijven, zegt Tusk | Leven na de drank: uitgever Oscar van Gelderen over zijn verslaving

Een vrouw in een Congolees opvangkamp in Kalemie, in maart van dit jaar.Beeld AFP

Goedenavond. President Trump heeft het Pentagon opgedragen een zesde militaire tak op te richten: de Space Force. Deze ruimtemacht moet de buitenaardse belangen van Amerika gaan behartigen, aldus Trump. Wat betekent dit? Ook in uw avondnieuwsbrief: uitgever Oscar van Gelderen schrijft over hoe hij zijn drankverslaving de baas werd - en troost vond in de literatuur.

Vandaag belangrijk

EU-president Tusk kiest voor ‘Fort Europa’: breng op zee opgepikte migranten naar veilige zones buiten EU

Europa moet de komst van migranten ontmoedigen door degenen die in de Middellandse Zee worden opgepikt direct naar veilige zones buiten de EU te brengen. Daar vindt de afhandeling van hun eventuele asielaanvraag plaats. Dit idee legt EU-president Tusk volgende week voor aan de Europese regeringsleiders.

Recordaantal mensen was in 2017 op de vlucht voor geweld en onderdrukking

Het aantal mensen dat in de wereld op de vlucht is voor geweld en onderdrukking heeft in 2017 een nieuw record bereikt. Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr waren eind vorig jaar 68,5 miljoen mensen ontheemd, 16,2 miljoen meer dan het jaar ervoor. Dat komt erop neer dat vorig jaar om de seconde iemand op drift raakte.

Maximale straf geëist voor doden Savannah

Tegen de nu 17-jarige verdachte van de moord op de 14-jarige Savannah uit Bunschoten heeft het Openbaar Ministerie dinsdag de maximale straf geëist voor zijn leeftijdscategorie: twee jaar jeugddetentie en jeugd-tbs.

Drie Nederlanders aangehouden na dna-match op IS-wapens

De politie heeft drie mannen aangehouden van wie dna-sporen zijn gevonden op vuurwapens in een schuilplaats van IS in Argenteuil, een voorstad van Parijs. Het gaat om een Groninger (26), een 53-jarige man die vastzit in Zaanstad en een 30-jarige zonder vaste verblijfplaats.

Video van de dag

Foto's van werkelijk volmaakte kopjes espresso en andere coffee porn staan met duizenden op internet. Hoe bereik je die perfectie? De gelauwerde barista Lex Wenneker helpt een handje. Voor bij u thuis.

Vanavond op tv

Hagelbuien in Tokio, sneeuwstormen in New Delhi en tornado’s in Los Angeles: The Day After Tomorrow heeft het allemaal. En ja, daarmee overschrijdt de regisseur de grenzen van geloofwaardigheid misschien een beetje, maar de vormgeving en special effects van een zich snel voltrekkende klimaatramp zijn indrukwekkend (Veronica, 23.05 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

De verkiezingscampagne in Mexico was nog nooit zo bloedig: 'Als ze me willen vermoorden, doen ze het toch wel'

Aan de verkiezingen in Mexico gaat de bloedigste verkiezingscampagne ooit vooraf. De georganiseerde misdaad heeft zijn eigen agenda. 'Vermoorden is een stuk goedkoper dan omkopen.'

Begint Trump een wapenwedloop in de ruimte? En hoe ziet die eruit?

De Amerikaanse president Trump heeft het Pentagon opgedragen een zesde militaire tak op te richten: de Space Force. Deze ruimtemacht moet de buitenaardse belangen van Amerika gaan behartigen, aldus Trump. Wat betekent dit?

‘Ze denken dat we studenten zijn die de boel bij elkaar gaan zuipen’

Het verschilt per gemeente hoe er wordt omgesprongen met werkende volwassenen die een woning willen delen. Waar Amsterdam haar beleid heeft versoepeld, wacht Utrechtenaren een leefbaarheidstoets en een waslijst aan criteria.

Hoe uitgever Oscar van Gelderen zijn drankverslaving overwon en troost vond in de literatuur

Leslie Jamison schreef met Ontwenning een boek over haar alcoholisme, en doet dat met een zekere afstandelijkheid. En dat is precies de juiste toon, weet uitgever Oscar van Gelderen, ervaringsdeskundige.

Ook bij kleine gasvelden heerst angst voor aardbevingen

Door de aardbevingen in het Noorden groeit ook de onrust bij omwonenden van kleinere gasvelden in de rest van het land. Waalwijk, Woerden, Westerveld: overal klinkt protest. ‘Ik wil mijn laatste jaren niet in onzekerheid leven.’

De De Moeder De Vrouw-Discussie gaat alle kanten op, maar nooit naar de point

‘Als je aan de ene kant vindt dat alleen vrouwen boekjes over vrouwen en moeders mogen schrijven, en aan de andere kant boos bent dat vrouwen altijd geïdentificeerd worden met moeders, dan zit je jezelf toch ernstig tegen te spreken’, schrijft Aaf in haar column.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden