Volkskrant AvondWoensdag 30 oktober

Volkskrant Avond: Onrustig Chili trekt stekker uit klimaattop | Ziekenhuizen dumpen keurmerken, tot verbijstering van patiëntenorganisaties

Redactie
Demonstranten clashen met politie tijdens protesten tegen de president. Beeld Getty Images
Demonstranten clashen met politie tijdens protesten tegen de president.Beeld Getty Images

Vandaag belangrijk

Chili trekt stekker uit twee internationale topconferenties vanwege onrust
Met een zelden vertoond gebaar heeft Chili woensdag op het laatste moment een streep gezet door twee historische topontmoetingen. Die hadden het Zuid-Amerikaanse land internationaal in de schijnwerpers moeten zetten. Door het massale volksprotest zit behalve de Aziatisch-Pacifische top ook de klimaatconferentie van de Verenigde Naties zonder gastheer.

Wereldvoetballer stept weg met miljoenencontract: Nederlandse speelgoedfabrikant sleept Messi voor de rechter
Tussen twee wedstrijden door (zaterdag tegen Levante in de Spaanse competitie, dinsdag thuis met Barcelona tegen Slavia Praag in de Champions League) wordt Lionel Messi bij de Catalaanse rechtbank verwacht. Daar moet de wereldvoetballer van het jaar op maandag 4 november getuigen in een rechtszaak tussen een Nederlands bedrijf in kinderspeelgoed en zijn management.

Turkije woedend om resolutie VS die genocide op Armeniërs erkent: ‘De grootste belediging’
Turkije heeft woensdag woedend gereageerd op het aannemen van twee resoluties in het Amerikaanse parlement, waarin onder andere de moord op duizenden Armeniërs wordt erkend als genocide. De Amerikaanse ambassadeur in Ankara werd ontboden en president Erdogan sprak van een ‘grote belediging’.

Regio mist honderden agenten door beveiliging advocaten, burgemeesters luiden noodklok
De politiesterkte in Nederland daalt. Agenten worden naar Amsterdam gehaald en daar ingezet voor het beveiligen van advocaten, rechters en juristen. Deze maatregelen zijn een oekaze van minister Grapperhaus, naar aanleiding van de moord op de advocaat Derk Wiersum. Burgemeesters kunnen dit niet bolwerken en uiten hun zorgen.

Kees Driehuis (1951-2019): negenentwintig jaar Per Seconde Wijzer, maar vooral ‘een beetje linksige’ journalist
Negenentwintig jaar en 794 afleveringen maar liefst presenteerde hij op geheel eigen wijze de onverwoestbare tv-quiz Per Seconde Wijzer, maar Kees Driehuis (1951-2019) was veel meer dan dat. In de eerste plaats was hij journalist; een goede, met een sociale inslag.

Kees Driehuis. Beeld ANP
Kees Driehuis.Beeld ANP

Golf van verontwaardiging om 2 ton voor sterrenkundige die zwart gat wil kieken
‘Bizar’, ‘schandalig’, ‘volstrekte willekeur’. Met die woorden reageren wetenschappers op sociale media op de bekendmaking dat de Nijmeegse sterrenkundige Heino Falcke alsnog een bescheiden bedrag (200 duizend euro) aan onderzoeksgeld krijgt voor zijn waarneemwerk van zwarte gaten.

Video van de dag

Formulieren die uit vertrouwelijke dossiers steken, bacteriën die met gemak de handen van de dokter bereiken (jakkie), en staat daar nou een doos tissues op de grond? Nee, het ziekenhuis waarin dit jongetje wordt onderzocht lijkt niet erg hygiënisch. Toch kan dat in dit geval weinig kwaad, ziet fotodetective Hans Aarsman. De vijand verspreidt zich alleen via de lucht.

Vanavond op televisie

Voorafgaand aan de nieuwe Terminator-film haalt RTL7 de klassieke beginfilm van de reeks van stal – met die beroemde ‘I’ll be back’-scène (20.30 uur). In Andere tijden een terugblik op de periode dat premier Boris Johnson EU-correspondent was voor The Daily Telegraph (NPO 2, 21.20 uur). Of kijk de visueel imponerende Zuid-Koreaanse horrorblockbuster Train to Busan, waarin een zombieplaag treinwagon na treinwagon besmet (Arte, 22.45 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Opinie

Het doorbreken van het verschoningsrecht is een inbreuk op het functioneren van de vrije pers
Hoe gruwelijk een moord ook is, de vrije pers en dito nieuwsgaring mag er niet voor worden opgeofferd, betoogt Maarten Pijnenburg.

Aanraders van de redactie

Ziekenhuizen moeten plots niets meer hebben van patiëntkeurmerken
In hoog tempo lozen ziekenhuizen de keurmerken van patiëntenorganisaties, van het roze lintje tot het spataderkeurmerk. Te duur en te veel onzinnige administratie, zeggen de ziekenhuizen. Tot verbijstering van de patiëntenorganisaties. ‘Met een pennenveeg wordt zorgvuldig opgebouwde kennis rücksichtslos van tafel geveegd.’

Kabinetsbelofte voor bouwsector is pleister op de wonde, maar geen oplossing
Bouwers houden niet zo van demonstreren, maar op het Haagse Malieveld laten ze duidelijk merken niet langer te willen wachten op maatregelen van het kabinet om het werk aan woningen en wegen aan de gang te houden. ‘Nu! Nu! Nu!’, reageerden ze op een belofte van minister Schouten dat de demonstranten voor hun gezin ‘het brood kunnen blijven verdienen’.

De bouwers op het Malieveld. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
De bouwers op het Malieveld.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Ridders met lang haar? Dacht het niet, dus voor The King moesten de krullen van Timothée Chalamet eraf|
The King, gebaseerd op de toneelstukken van Shakespeare, is een peperduur waagstuk. Wie dat tegenwoordig nog aandurft? Netflix natuurlijk. Vanaf vrijdag te zien.

Studie Nederlands loopt leeg. Tijd voor een reddingsplan
Het aantal studenten Nederlands loopt zo snel terug, dat de VU in Amsterdam al is gestopt met de studie. Prominente neerlandici presenteren vandaag een reddingsplan. ‘Of het nut heeft om de werken van Vondel te bestuderen?’

De rotonde is in trek: bedrijven en politieke partijen verkondigen er maar wat graag hun boodschap
Het adopteren van een rotonde is gewild: driekwart ervan wordt tegenwoordig door hoveniers onderhouden. Bedrijven en politieke partijen ‘adopteren’ ook maar wat graag een rotonde om hun boodschap te verkondigen, al gaat dat niet altijd zonder slag of stoot.

Kunstwerk of berg schroot? Over deze rotonde in Panningen zijn de meningen verdeeld. Beeld Rebecca Fertinel
Kunstwerk of berg schroot? Over deze rotonde in Panningen zijn de meningen verdeeld.Beeld Rebecca Fertinel

De friet kleurde sprookjesachtig oranje, de gloed verwarmde mijn hart
‘Het internet bestaat 50 jaar. Dat wil zeggen, de eerste 25 jaar stond het alleen ter beschikking aan bleke jongens met vet haar en zonder vriendin, die onderling nulletjes en eentjes uitwisselden’, schrijft Sylvia Witteman. Inmiddels is het internet een stuk verder, zo heeft Witteman zelfs internet in de auto. Daarmee kan ze ook monitoren wat haar kinderen uitspoken: hoe hard ze rijden, waar ze rijden enzovoort (te hard en vaak in de buurt van een McDonald’s).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden