Volkskrant AvondDinsdag 17 maart

Volkskrant Avond: Ongekend steunpakket voor economie om impact coronacrisis te verzachten | In Ruttes ‘muur’ van groepsimmuniteit zitten wat barstjes

Redactie
De ministers Eric Wiebes (Economische Zaken), Wopke Hoekstra (Financiën) en Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) tijdens een persconferentie op het ministerie van Justitie en Veiligheid over de steunmaatregelen voor bedrijven in coronacrisis. Beeld ANP
De ministers Eric Wiebes (Economische Zaken), Wopke Hoekstra (Financiën) en Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) tijdens een persconferentie op het ministerie van Justitie en Veiligheid over de steunmaatregelen voor bedrijven in coronacrisis.Beeld ANP

Vandaag belangrijk

Ongekend steunpakket voor economie om impact coronacrisis te verzachten
Met een ongekend steunpakket gaat het kabinet de economie stutten. Het gaat om een reeks maatregelen voor de komende drie maanden om bedrijven en werkenden te steunen nu de bedrijvigheid op veel plekken stilvalt door de coronacrisis.

Voetbalbonden en clubs eensgezind: EK in 2021
Nam de Uefa twee weken geleden het coronavirus nog met een korreltje zout, de Europese voetbalbond heeft nu rigoureuze besluiten genomen. Het belangrijkste: het EK wordt een jaar uitgesteld.

Aantal doden en aantal ziekenhuisopnames stijgt snel
Het coronavirus leidt nu in Nederland snel tot meer sterfgevallen en tot meer mensen die in het ziekenhuis moeten worden opgenomen. Het aantal mensen dat is overleden steeg van maandag op dinsdag met 19 tot 43, het aantal mensen dat in het ziekenhuis moest worden opgenomen steeg met 109 tot 314. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM.

In dit dossier leest u alles wat u moet weten over het coronavirus. De laatste ontwikkelingen worden bijgehouden in ons liveblog.

CVRM: hogere kapperstarieven voor vrouwen zijn discriminatie
Kapsalons die vrouwelijke klanten meer laten betalen voor hun knipbeurt dan mannen, maken zich schuldig aan discriminatie. Dat heeft het College voor de Rechten van de Mens dinsdag bepaald.

China zet grote groep Amerikaanse journalisten uit in ongekende maatregelen
China zet een grote groep Amerikaanse journalisten uit. De bureaus van de Washington Post, New York Times, Wall Street Journal, Voice of America en Time worden allemaal doorgelicht. Daarna moeten de correspondenten van Amerikaanse nationaliteit van de drie dagbladen binnen tien dagen het land verlaten.

Voor een nieuwe reeks van Krabbé zoekt... is Jeroen Krabbé in het leven gedoken van kunstenaar Marc Chagall, vanavond om 20.25u te zien op NPO2.  Beeld ANP Kippa
Voor een nieuwe reeks van Krabbé zoekt... is Jeroen Krabbé in het leven gedoken van kunstenaar Marc Chagall, vanavond om 20.25u te zien op NPO2.Beeld ANP Kippa

Vanavond op tv

De Duits-Franse cultuurzender Arte gaat een avondje over de Russische president (Arte, vanaf 20.15 uur), met documentaires over Poetin zelf, zijn vriendschappen en zijn informatieoorlog. Jeroen Krabbé begint vanaf vandaag zijn zoektocht naar Marc Chagall (NPO 2, 20.25 uur). En voor wat flauwekul is er Beverly Hills Cop (RTL 7, 20.30 uur) die de naam van stand-upkomiek Eddy Murphy als filmster definitief vestigde. Meer tips vindt u hier.

Opinie

Wuhan leert: los acuut medische tekorten op
Nederland heeft te lang gewacht met maatregelen tegen het coronavirus en moet nu als een haas de Chinese aanpak volgen, stellen activist Sylvia Borren en filosoof Frans Geraedts.

Aanraders van de redactie

In Ruttes ‘muur’ van groepsimmuniteit zitten wat barstjes
‘Een muur die je bouwt’ om kwetsbare ouderen en mensen met een zwakke gezondheid. Die kalmerende metafoor gebruikte Mark Rutte om te schetsen wat er gebeurt als er in Nederland ‘groepsimmuniteit’ ontstaat. Helaas is de praktijk complexer, blijkt als je de muur van Rutte wat beter inspecteert. Twee heikele punten.

Verwarring alom: mogen kinderen wel of niet samen buitenspelen? ‘Mensen moeten zelf nadenken’
Kinderen mogen door het coronavirus niet meer naar school, maar spelen nu vaak in groepen buiten. Ouders worstelen met die kwestie. ‘Ik vind het allemaal zo verwarrend.’

Uitstel EK voetbal is voor Nederland een zegen, voor de Belgen een domper
Het uitstel van het EK is voor het ene land een zegen (met Nederland voorop), voor het andere een domper. Vooral de Belgen zullen het betreuren. Hun beste generatie ooit is al aardig op leeftijd.

De stationshal van Rotterdam Centraal. Beeld Marcel van den Bergh
De stationshal van Rotterdam Centraal.Beeld Marcel van den Bergh

‘Je geeft niet per se een doodvonnis, maar voor die mensen voelt het wel zo’
Michiel van der Geest tekent dagelijks de ervaringen op van spoedeisendehulparts Susanne van Zoggel in Uden. Dinsdag 17 maart: ‘We trekken nu bij elke patiënt de isolatiekleding aan.’

Podcast: Met Groenteman in quarantaine #1: Johan Goossens, cabaretier
Niet vanuit de archiefkast, maar vanuit quarantaine. Gijs Groenteman belt de komende tijd mensen om te vragen hoe het ze vergaat in deze verwarrende tijd. Deze keer cabaretier Johan Goossens, die ziek moest afmelden voor de live bekendmaking van de Mol.

Hoe haalt u alles uit uw quarantaine, of juist niet?
Zelfs in een pandemie moeten we er nog het beste van maken, want zo behouden we onze illusie van controle. Ook als een virus keihard het tegendeel bewijst, schrijft filosoof en journalist Doortje Smithuijsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden