Volkskrant avondvrijdag 24 januari

Volkskrant Avond: Onderzoeker: cocaïne legaliseren opent een nieuwe doos van Pandora | Kennen Facebook en Google je beter dan je eigen partner?

Redactie
Bij de legalisering van cocaïne raken meer mensen verslaafd, waarschuwt de Amerikaanse drugsonderzoeker Jon Caulkins. Beeld Hollandse Hoogte / Patricia Rehe
Bij de legalisering van cocaïne raken meer mensen verslaafd, waarschuwt de Amerikaanse drugsonderzoeker Jon Caulkins.Beeld Hollandse Hoogte / Patricia Rehe

Vandaag belangrijk

Onderzoeker: cocaïne legaliseren opent nieuwe doos van Pandora
Een medicijn komt nooit zonder bijsluiter op de markt, maar D66 presenteerde deze week een remedie voor een maatschappelijke kwaal zonder een woord vuil te maken aan de mogelijke bijwerkingen. Manifest voor een realistisch drugsbeleid heet het vlugschrift waarin D66 een lans breekt voor de legalisering van harddrugs.

WHO: quarantaine Wuhan waarschijnlijk niet genoeg om coronavirus te stoppen
Met het afsluiten van miljoenenstad Wuhan hoopt China de verspreiding van het nieuwe coronavirus te stuiten. De maatregelen zijn ongekend, maar zullen de opmars van de longziekte hooguit vertragen, verwacht de Wereldgezondheidsorganisatie.

Erik Akerboom, korpschef Nationale Politie, beoogde nieuwe baas AIVD
Erik Akerboom (59), korpschef van de Nationale Politie, is het beoogde nieuwe hoofd van inlichtingendienst AIVD. Hij is de enige kandidaat over wie de ministerraad vandaag stemt, melden ingewijden aan de Volkskrant.

Geen extra opvang tijdens de lerarenstaking bij eenderde van de kinderopvang
Het personeelstekort in de kinderopvang is zo groot, dat eenderde van de organisaties geen extra opvang kan bieden tijdens de lerarenstaking volgende week.

Vanavond op tv

Je ziet aan alles dat Tim Robbins en Benicio Del Toro het naar hun zin hebben als hun personages in het komische oorlogsdrama A Perfect Day (Canvas, 21.20 uur). Hulpverleners spelen ze, een tikje vet aangezet, in een niet al te scherp gedefinieerd, naoorlogs voormalig Joegoslavië. Meer tips voor een geslaagde televisieavond zijn hier te lezen.

Opinie

Mijn hart huilt om de dikke mensen die zo veel pijn lijden
‘Achter elk nieuw dieet en wondermiddel gaat een ongemakkelijke waarheid schuil: dikke mensen worden zelden dun,’ schrijft Asha ten Broeke. Toch onderwerpen mensen met overgewicht zich aan allerlei nare methodes om af te vallen. En dus huilt het hart van Asha ten Broeke om de dikke mensen die bereid zijn pijn te lijden om dun te worden.

Aanraders van de redactie

Kennen Google en Facebook je beter dan je eigen partner?
Techreuzen als Google en Facebook zouden hun gebruikers zo goed kennen dat ze zelfs kunnen voorspellen wat iemand wil eten. We zochten uit in hoeverre dat klopt, met behulp van het Facebookspoor van een geliefde.

null Beeld Marthe van de Grift
Beeld Marthe van de Grift

Het mooiste van het International Film Festival Rotterdam
Het 49ste International Film Festival Rotterdam vindt plaats van woensdag 22 januari tot zondag 2 februari. Hier vindt u onze mooiste verhalen over het mekka voor iedere filmliefhebber.

Frans Vera kan niet langer zwijgen over ‘zijn’ Oostvaardersplassen: ‘Schande dat de politiek is gezwicht’
Na ernstige bedreigingen trok Frans Vera zich terug uit het debat over ‘zijn’ Oostvaardersplassen. Nu het beleid radicaal is omgegooid, kan hij niet langer zwijgen. ‘Hoezo massale sterfte? Dat is totale framing door activisten. En de politiek gaat erin mee.’

Podcast Het Volkskrantgeluid: Waarom houden we lichaam en geest gescheiden in de gezondheidszorg?
Steeds vaker blijken er medische dwarsverbanden te bestaan tussen lichaam en geest. Maar de fysieke en geestelijke gezondheidszorg houden we nog van elkaar gescheiden. Wetenschapsjournalist Margreet Vermeulen kreeg een hoop reacties op haar stuk over het verband tussen auto-immuunziekten en psychische aandoeningen. In deze aflevering van het Volkskrantgeluid praat ze met Gijs Groenteman door over waarom het belangrijk, maar ook moeilijk is om deze tweedeling op te heffen.

Een Insta-museum zonder werk van kunstenaars, heeft dat nog iets met kunst te maken?
De ‘artistieke speeltuinen’ voor volwassenen zijn nauwelijks van elkaar te onderscheiden, en, opvallender, ook het verschil met ‘echte kunst’ wordt kleiner.

Wondr, 'de artistieke speeltuin voor volwassenen'.  Beeld Annabel Miedema
Wondr, 'de artistieke speeltuin voor volwassenen'.Beeld Annabel Miedema

In de geboortestad van Egan Bernal spat de trots van de muurschilderingen af
In de bergen rond zijn Colombiaanse woonplaats Zipaquirá traint Egan Bernal hard om aankomende zomer de Tour de France voor de tweede keer te winnen. Rob Gollin probeerde hem bij te houden en sprak met de mensen die het jochie met de reusachtige flaporen zagen uitgroeien tot de beste ronderenner ter wereld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden