NieuwsbriefAvond

Volkskrant Avond: Nieuwe cao in basisonderwijs, maar acties niet uitgesloten | Horrorfilms kunnen ook gruwelijk mooi zijn

Redactie
Een leraar blaast op een toeter tijdens een demonstratieve mars van zo'n 20.000 leerkrachten van het Waterlooplein naar het Museumplein tegen de lage salarissen en te hoge werkdruk, eerder dit jaar. Beeld ANP
Een leraar blaast op een toeter tijdens een demonstratieve mars van zo'n 20.000 leerkrachten van het Waterlooplein naar het Museumplein tegen de lage salarissen en te hoge werkdruk, eerder dit jaar.Beeld ANP

Goedenavond. Het basisonderwijs heeft een nieuwe cao, en de basisschoolleraren gaan er flink op vooruit. Maar dat wil niet zeggen dat de geplande acties van de baan zijn. Verder in deze nieuwsbrief: waarom Rob Oudkerk een gooi doet naar het burgemeesterschap van Amsterdam, en de gruwelijke schoonheid van horrorfilms.

Vandaag belangrijk

Orkanen worden steeds trager en gevaarlijker: overlast door zware regenval neemt toe

Orkanen worden trager en daardoor potentieel gevaarlijker. De snelheid waarmee tropische stormen zich voortbewegen over het aardoppervlak is de afgelopen zeventig jaar wereldwijd met 10 procent afgenomen. Dat schrijft een onderzoeker van het Amerikaanse klimaatbureau Noaa in het tijdschrift Nature.

Linkse lente in Spanje: veel vrouwen en astronaut in nieuwe kabinet

Het is een linkse lente op z'n Spaans. Met een kabinet vol vrouwen én een bekende astronaut wil Pedro Sánchez een frisse wind laten waaien door Spanje. De nieuwe ministers worden donderdag beëdigd in aanwezigheid van de koning.

Nieuwe cao voor basisonderwijs: lerarensalarissen stijgen, maar nieuwe stakingen zijn niet uitgesloten

Ja, het basisonderwijs heeft een nieuwe cao, waarbij leraren er flink op vooruit gaan. Maar dat wil niet zeggen dat de acties voorbij zijn. ‘De salariskloof met het voortgezet onderwijs is nog altijd immens.’

Rob Oudkerk doet ‘ondanks angst en schaamte’ een gooi naar Amsterdamse burgemeestersstoel

De PvdA’er moest in 2004 aftreden als wethouder in Amsterdam toen bleek dat hij een illegale tippelzone bezocht. Nu wil hij Eberhard van der Laan opvolgen.

Rob Oudkerk (links) in Groningen met Tofik Dibi van GroenLinks na de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2017. Beeld HH
Rob Oudkerk (links) in Groningen met Tofik Dibi van GroenLinks na de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2017.Beeld HH

Video van de dag

Onze fotodetective Hans Aarsman richt zijn blik vandaag op Trix, die inmiddels zetelt in Parijs. Indrukwekkend, dat zorgvuldig in elkaar gezette skelet, maar van wie is dat standbeeld achterin eigenlijk? En is de fotograaf die Trix vastlegt nou blind?

Vanavond op televisie

Die Hard is bijna een genre binnen het actiefilmgenre. Vanavond is op Veronica het ijzersterke derde deel With a Vengeance te zien (vanaf 20.30 uur). Op Canvas begint om 22.05 uur de documentaire The Lost Tapes, over de rellen die in het voorjaar van 1992 in Los Angeles uitbraken. Meer tips voor een avond op de bank (waaronder een film met een dagenlange zombie-achtervolging) zijn hier te lezen.

Morgen in de krant

Zwaargewond slachtoffer van Malek F. vindt het onbegrijpelijk dat F.’s daad niet wordt aangemerkt als terrorisme

Hij dronk op Bevrijdingsdag wat met een vriend op het terras, in de buurt van de Haagse Hogeschool, toen Malek F. op hem instak. De 21-jarige Zoetermeerder werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, maar overleefde. Net als de twee andere slachtoffers. Een gesprek met zijn advocaat.

De politie arresteert Malek F., die verdacht wordt van het neersteken van drie mensen in Den Haag op Bevrijdingsdag. Beeld ANP
De politie arresteert Malek F., die verdacht wordt van het neersteken van drie mensen in Den Haag op Bevrijdingsdag.Beeld ANP

Gemoederen lopen hoog op bij informatiebijeenkomst Chroom-6-schandaal: ‘Defensie scheept ons af met een flutregeling’

Boosheid en verdriet overheersen woensdag in Roermond, waar het ministerie van Defensie een bijeenkomst houdt over de schaderegeling in het chroom-6-schandaal. Veel ziekten waaraan de aanwezigen lijden staan niet op de compensatielijst. ‘Die lijst is bullshit.’

De schoonheid van horror

Horror wordt vaak geassocieerd met misselijkmakend gedoe: veel ingewanden en slurpende zombies, u weet wel. Maar wie goed kijkt, ziet ook schoonheid. Want esthetiek en angst horen bij elkaar. En dat is niet zomaar.

Is het te vroeg om een horrorfilm van het Weinsteinverhaal te maken?

Regisseur Brian De Palma gaat een horrorfilm over Harvey Weinstein maken. Maar waarom, vraagt filmcolumnist Floortje Smit zich af, moet nou net weer een man zich hierop storten?

Met Pechtold op kunstroute over het Binnenhof: ‘Alle parlementen pogen de eigen roemruchte geschiedenis neer te zetten’

Uit de tocht die verslaggever Ariejan Korteweg met Alexander Pechtold langs de kunstroute over het Binnenhof maakte, blijkt dat de persoonlijke smaak van Pechtold en Thierry Baudet niet per se haaks op elkaar staan. Wel heeft D66’er Pechtold een dynamischer kijk op kunst.

Het nieuwe Ethiopië: liberalisering en vrede met Eritrea

De regering van Ethiopië gaat in opvallend tempo door met politieke concessies en economische hervormingen om de onvrede onder het volk weg te nemen. Bovendien moeten de tegemoetkomingen het geostrategisch belangrijke land in de Hoorn van Afrika een vriendelijker gezicht te geven.

Een soldaat bemant een observatiepunt op de grens tussen Eritrea en Ethiopië. Beeld AFP
Een soldaat bemant een observatiepunt op de grens tussen Eritrea en Ethiopië.Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden