Volkskrant AvondWoensdag 20 november

Volkskrant Avond: Nieuwe arrestatie in onderzoek naar moord op Derk Wiersum | Hoe de reis van de verstekelingen eindigde in Vlaardingen

Mensen leggen bloemen bij het kantoor van de doodgeschoten advocaat Derk Wiersum. De raadsman van kroongetuige Nabil B. werd op straat in Amsterdam-Buitenveldert geliquideerd. Beeld ANP
Mensen leggen bloemen bij het kantoor van de doodgeschoten advocaat Derk Wiersum. De raadsman van kroongetuige Nabil B. werd op straat in Amsterdam-Buitenveldert geliquideerd.Beeld ANP

Vandaag belangrijk

Nieuwe arrestatie in onderzoek naar moord op Derk Wiersum, het zou gaan om neef van Ridouan T.
In de nacht van dinsdag op woensdag heeft de Amsterdamse politie een vierde verdachte aangehouden in het moordonderzoek rond de geliquideerde advocaat Derk Wiersum. Volgens Het Parool en de NOS gaat het om een neef van Ridouan T., de meest gezochte crimineel van dit moment.

Prins Andrew legt koninklijke taken voorlopig neer na tenenkrommend interview over Epstein
De Britse prins Andrew legt zijn koninklijke taken ‘voor de nabije toekomst’ neer. Hij zal voorlopig geen publieke functies meer vervullen, meldt Buckingham Palace.

Verpleegkundigen staken voor meer geld en waardering, maar óók voor meer collega’s
Honderden verpleegkundigen en andere ziekenhuismedewerkers staan woensdag op het Jaarbeursplein in Utrecht. Ook het personeel van het Zuyderland Medisch Centrum Sittard-Geleen staakt. Maar op de Eerste Hart Hulp is het een dag als zovele: druk en onderbezet. ‘Dit is waarom we actievoeren.’

Gevonden explosief stadhuis Haarlem vermoedelijk handgranaat
De politie van Haarlem heeft bij het stadhuis een explosief gevonden. Het gaat waarschijnlijk om een handgranaat, aldus de politie. Het voorwerp is inmiddels door de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) verwijderd van de trap van het stadhuis en meegenomen voor onderzoek. Het gebied waar de mogelijke granaat lag blijft afgesloten voor onderzoek.

Twee vrouwelijke Syriëgangers zijn terug in Nederland - Wie zijn ze en wat wordt ze ten laste gelegd?
Turkije heeft dinsdag twee vrouwelijke Syriëgangers uitgezet naar Nederland. Bij aankomst op Schiphol zijn ze gearresteerd. Wie zijn deze vrouwen en wat wordt hun ten laste gelegd?

Een IS-vrouw en haar kind in het deportatie kamp al Hol. Beeld AFP
Een IS-vrouw en haar kind in het deportatie kamp al Hol.Beeld AFP

Martine Bijl wint NS Publieksprijs met haar bundel Rinkeldekink
De NS Publieksprijs 2019 is ­gewonnen door de bundel Rinkeldekink van de in mei overleden schrijver, actrice en presentatrice Martine Bijl, zo werd woensdagavond bekendgemaakt in tv-programma De wereld draait door.

Vanavond op televisie

Op de avond dat documentairefestival Idfa van start gaat, presenteert Nadia Moussaid de talkshow Dit is Idfa (NPO 2, 20.25 uur). Later op de avond wordt Don’t Be a Dick about It (NPO 2, 22.55 uur) uitgezonden, vorig jaar de publieksfavoriet. Zin in fictie? Kijk dan Transformers (RTL 7, 20.30 uur), de gelikte en oorverdovende film waarin auto’s in reusachtige gevechtsrobots veranderen. Bekijk hier de rest van onze tv-tips.

Video van de dag

Het moest een duivels dilemma zijn geweest voor deze Pegida-leden. Ze waren niet officieel aan het demonstreren, maar hoe moesten wij dan weten hoe zij over Zwarte Piet denken? Dan maar het vertrouwde recept: een arrestatie uitlokken.

Opinie

‘Verwarde mens’ is niet hetzelfde als psychiatrisch patiënt
De komst van de nieuwe Wet verplichte ggz gaat gepaard met vele misverstanden en valse hoop, betogen drie psychiaters.

Aanraders van de redactie

Hoe de reis van de verstekelingen eindigde in Vlaardingen
Dinsdagavond werden in Vlaardingen 25 verstekelingen in benarde toestand uit een koeltrailer gehaald. Het aantal ‘inklimmers’ richting Engeland neemt flink toe. ‘We kennen allemaal de beelden van de migrantenjungle van Calais, maar dit gebeurt overal in Europa.’

Is het varken van de toekomst een scharrelaar of een gigastalbewoner?
Hoe ziet de toekomst van de varkenshouderij in Nederland eruit? In een serie verhalen onderzoekt de Volkskrant Nederland varkensland. Af­levering 5: wat voor varken ligt er 2040 op ons bord? Een scharrelvarken? Of eten we over twintig jaar vlees uit een gigastal? Vier scenario’s.

Wijnaldum: ‘De mensen die racistisch zijn, begrijpen echt niet hoe wij bij Oranje met elkaar omgaan’
Gelegenheidsaanvoerder, topschutter van Oranje tijdens de EK-kwalificatiereeks en actievoerder tegen racisme. Met drie doelpunten tegen Estland besloot Georginio Wijnaldum (29) een gedenkwaardige week. ‘Niemand vraagt om het feest stop te zetten. Alleen Zwarte Piet moet je veranderen.’

Georginio Wijnaldum en Frenkie de Jong maken een statement na de 1-0. Beeld BSR Agency
Georginio Wijnaldum en Frenkie de Jong maken een statement na de 1-0.Beeld BSR Agency

Schrijver en coregisseur Jennifer Lee: ‘We wisten wel dat Frozen een succes was, maar niet dat het zo lang zou aanhouden’
Frozen is geen film maar een (feministisch) fenomeen. Hoe is dat zo gekomen? En hoe maak je er dan een geslaagd vervolg op?

Loretta van der Horst filmde in de ‘moordhoofdstad’ van Honduras: ‘Gewenning is het gevaarlijkst’
Documentairemaker Loretta van der Horst draaide Behind the Blood in San Pedro Sula (Honduras), een van de gevaarlijkste steden ter wereld. De film gaat op het Idfa in première.

Trek jullie neusje maar voor me op, Parisiènnes. Dan bén ik maar een lompe Hollandse boerenkooltrut
Tevreden liep Sylvia Witteman door Parijs, op haar gympies, terwijl er iets opmerkelijks tot haar doordrong: er vielen nauwelijks meer hoge hakken in de Franse hoofdstad te bekennen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden