NieuwsbriefVolkskrant avond

Volkskrant Avond: Niemand lijkt zich nog te bekommeren om het Groningse dorp Oudeschip | Merkels bondgenoot volgt haar op als partijleider CDU

Vandaag in het nieuws

Merkels bondgenoot Annegret Kramp-Karrenbauer volgt haar op als partijleider van CDU
Annegret Kramp-Karrenbauer wordt de opvolger van Angela Merkel als partijleider van de christendemocratische CDU. Zij werd vrijdag in de tweede ronde door het congres van de CDU gekozen, nadat Merkel met een emotionele rede afscheid had genomen. Merkel, die 18 jaar aan het roer van de CDU stond, blijft wel aan als bondskanselier.

Annegret Kramp-Karrenbauer wordt de opvolger van Angela Merkel als partijleider van het christendemocratische partij (CDU). Beeld Getty Images
Annegret Kramp-Karrenbauer wordt de opvolger van Angela Merkel als partijleider van het christendemocratische partij (CDU).Beeld Getty Images

Geen uitkoopregeling voor bewoners van Noord-Groningse dorp Oudeschip
Er komt voorlopig geen uitkoopregeling voor huiseigenaren in Oudeschip. Het Noord-Groningse dorpje raakt steeds verder in de verdrukking door oprukkende industrie en windturbines. Woningen zijn er haast onverkoopbaar.

Van Baywatch naar de barricaden: ook Pamela Anderson steunt de gele hesjes
De gele hesjes in Frankrijk kunnen zich de afgelopen dagen gesterkt voelen door steun uit opmerkelijke hoek. Vanuit haar huidige woonplaats Marseille lanceerde voormalig Baywatch-actrice Pamela Anderson (51) een reeks tweets waarin ze de protestbeweging verdedigt.

Pamela Anderson. Beeld EPA
Pamela Anderson.Beeld EPA

Is de ring van Pontius Pilatus gevonden?
Berichten verspreiden zich razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: de ring van Pontius Pilatus is terecht.

Tv-tips

In aflevering drie van How to be gay bezoekt Margriet van der Linden het Russische stadje Vyborg, waar volgens de burgemeester geen homo’s wonen (NPO 2, 21.05 uur). Rick Nieman onderzoekt de emotionele lobby achter de donorwet en de aanstaande campagne voor het nieuwe registratiesysteem die daarmee gepaard gaat (NPO 2, 22.55 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Video van de dag

Het swingende collectief Jungle By Night kwam langs in onze kantoortuin voor een concert tussen het koffiezetapparaat en de printer. Kijk en luister mee!

Morgen in de krant

Dorpsbewoners Oudeschip vrezen dat gemeente en provincie de inwoners aan hun lot overlaten
Het duurde lang voordat de Eemshaven tot bloei kwam. Maar de voorspoed die de haven naar Noord-Groningen moest brengen, bereikte het aangrenzende Oudeschip nooit. De tragische geschiedenis van een dorp dat er allang niet meer had moeten zijn.

Terug van weggeweest: de vliegtaks!
De vliegbelasting maakt na twaalf jaar een comeback. Op vliegtickets van en naar luchthavens in Nederland moeten reizigers vanaf 2021 circa 7 euro belasting betalen. Het kabinet heeft dit vrijdagmiddag bekendgemaakt. Transferpassagiers, dus reizigers die alleen overstappen in Nederland, worden daarbij ontzien. De nieuwe vliegtaks gaat wel met waarschijnlijk een gedifferentieerd tarief gelden voor vrachtvervoerders.

Klimaatakkoord kan Rutte III maken of breken
De spanning rond het klimaatakkoord loopt op. Milieuclubs dreigen weg te lopen, de industrie verzet zich tegen heffingen, op het Binnenhof sluimert de angst voor een kiezersopstand en de vier coalitiepartijen drukken tegelijkertijd het rem- en gaspedaal in. Iedereen weet: het klimaatbeleid kan dit kabinet maken of breken.

Interview Ajax-trainer Erik ten Hag: ‘Ajax heeft de kleur op het smoelwerk terug’
Ajax-trainer Erik ten Hag kreeg het eerste halfjaar veel kritiek. Die is verstomd nu de club bij de beste zestien van de Champions League zit. ‘Het kost veel tijd om automatismen in het team te krijgen.’

coach Erik ten Hag of Ajax during a photoshoot on 4th of May in Amsterdam, The Netherlands Beeld Hollandse Hoogte / VI Images (2)
coach Erik ten Hag of Ajax during a photoshoot on 4th of May in Amsterdam, The NetherlandsBeeld Hollandse Hoogte / VI Images (2)

Waarom weert Nederland Huawei eigenlijk niet?
Er is iets vreemds aan de hand met Huawei. De VS, Nieuw-Zeeland en Australië blokkeren activiteiten van het Chinese bedrijf. De Belgen nemen Huawei onder de loep en in Canada staat de topvrouw van het bedrijf vrijdag voor de rechter. Ondertussen zet Nederland de deuren nog altijd wagenwijd open voor Huawei. Vijf vragen over de (on)gegronde angst voor Huawei.

Welja, doe maar vast een knieval, je kunt het volk maar beter voor zijn
De Nederlandse afdeling van de gele hesjes hadden zich zaterdagochtend verzameld op het Binnenhof: een man of dertig, maar volgens CDA-voorman Sybrand Buma toch maar beter heel serieus te nemen. ‘De gele hesjes moesten volgens hem invloed krijgen op het klimaatbeleid: ‘We moeten rekening houden met het draagvlak onder de bevolking. Betrek de mensen die straks de lasten dragen bij het overleg.’ En de Betrouwbare Mannetjes waren al zo somber.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden