Nieuwsbrief Avond

Volkskrant Avond: Nemr (9) brengt Binnenhof in verlegenheid, maar niet in actie | Frenkie de Jong, de nuchtere jongen uit Arkel die toevallig erg goed voetbalt

Goedenavond. Een documentaire over het uitzetten van asielkinderen doet de coalitie ineenkrimpen. Een ruimhartiger kinderpardon komt er vooralsnog niet, maar niemand is ongevoelig voor de publicitaire druk. Verder in deze nieuwsbrief: Een nuchtere jongen van 21, nooit een grote mond, die toevallig erg goed kan voetballen. Ja, dat is Frenkie de Jong uit Arkel. En grofweg 6.700 euro trekt de Rijksoverheid jaarlijks uit voor elke basisschoolleerling. Dat geld komt niet allemaal in de klas terecht. Waar blijft het dan?

Vandaag belangrijk

Nemr brengt het Binnenhof in verlegenheid, maar voorlopig niet in beweging
Een documentaire over het uitzetten van asielkinderen doet de coalitie ineenkrimpen. Een ruimhartiger kinderpardon komt er vooralsnog niet, maar niemand is ongevoelig voor de publicitaire druk.

Strafeis tegen Catalaanse politici: tot 25 jaar cel
Het Openbaar Ministerie in Spanje eist tussen de 16 en 25 jaar tegen de Catalaanse politici en activisten die vorig jaar de onafhankelijkheid probeerden uit te roepen. Volgens het OM is er sprake geweest van rebellie: het gebruik van geweld met als doel de regio van Spanje af te scheiden.

Chaotische situatie rondom patiënten MC Slotervaart. ‘Het komt erop neer dat je alles zelf moet regelen’
Ruim een week na het faillissement van het MC Slotervaart wordt steeds duidelijker hoe groot het spoor van chaos is dat het omgevallen ziekenhuis heeft getrokken. Van de ‘warme overdracht’ die de patiënten beloofd werd, is in veel gevallen weinig terechtgekomen. ‘Als huisarts weet ik niet precies welke chemo een patiënt krijgt.’

Wil Roode, patiënt Slotervaartziekenhuis, heeft nu geen plek voor haar behandeling Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Onderzoekscollectief Bellingcat komt naar Nederland
Het Britse onderzoekscollectief Bellingcat wordt actief in Nederland. In Nederlandse steden gaat het teams opzetten die lokale kwesties gaan onderzoeken volgens de ‘Bellingcat-methode’. Dat wil zeggen: door openbare internetbronnen als Youtube, sociale media en Google Earth grondig door te spitten. Daarnaast is het van plan een permanent kantoor te openen in Den Haag.

Video van de dag

Lelijkheid is vaak interessanter dan schoonheid, ontdekte V-vlogger Lisa, en geen ander die dat beter in beeld kon brengen dan Leonardo da Vinci. Ze bezocht de tentoonstelling van de grootmeester in het Teylers Museum te Haarlem.

Tv-tips

Vanavond gaat het nieuwe seizoen van The Voice of Holland van start, met een nieuw jurylid: rapper Lil’ Kleine komt, nadat singer-songwriter Sanne Hans is gegaan (RTL 4, 20.30 uur). In De kijk van Koolhoven bespreekt de filmconnaisseur teneergeslagen detectives, corrupte agenten en femme fatales: alles wat eigen is aan de film noir (NPO 3, 21.20 uur). Meer televisietips vindt u hier.

Uit de krant van morgen

Misschien kan het toch: teruggaan in de tijd
Reizen naar het verleden pure sciencefiction? Er zijn natuurkundigen die daar anders over denken. De drie meest veelbelovende manieren om de klok een tikje terug te kunnen draaien.

Obama voert een ongekend harde campagne tegen president Trump
Pas twee jaar geleden trok hij de deuren van het Witte huis achter zich dicht, maar nu al voert voormalig president Obama snoeihard campagne voor zijn partijgenoten, vooral in Georgia en Florida. Heeft hij iets goed te maken? 

Het wapen van Arkel!
Een nuchtere jongen van 21, nooit een grote mond, die toevallig erg goed kan voetballen. Ja, dat is Frenkie de Jong uit Arkel. Zijn lievelingseten? De gehaktballen van z’n oma.

Frenkie de Jong in actie tijdens de wedstrijd Ajax - Feyenoord (3-0) Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

‘Met Donald Trump hebben we het conservatisme gekregen waarop de Republikeinen al die jaren hebben gewacht’
De dag nadat Donald Trump de verkiezingen had gewonnen stapte hij uit de Republikeinse partij. Max Boot noemt zich een politieke dakloze en waarschuwt tegen het Trumpiaanse conservatisme.

Hoeveel kost een basisschoolleerling?
Grofweg 6.700 euro trekt de Rijksoverheid jaarlijks uit voor elke basisschoolleerling. Dat geld komt niet allemaal in de klas terecht. Waar blijft het dan?

Hoe meer Berbers ik leerde kennen, hoe meer gescheiden feestjes ik bezocht
Een echt meisjesmeisje, was Ibtihal Jadib vroeger. Maar kwam dat misschien omdat hartsvriendinnetjes een veiligere keuze waren dan jongensvrienden?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden