Volkskrant Avond: Nederlandse veestapel moet fors krimpen om klimaatdoelen te halen | 12 lessen van een e-bikeforens

De Nederlandse advocaat Alex van der Z. is veroordeeld tot dertig dagen celstraf vanwege liegen tegen justitie. Hij is de eerste die in het Rusland-onderzoek een straf krijgt opgelegd. Verder in de Volkskrant Avond: De Nederlandse veestapel zal de komende jaren fors moeten krimpen om de klimaatdoelen van Parijs te halen. En scherpe opinie op de dinsdagavond: Zorgt OM wel goed voor leven van zijn burgers als het accepteert dat familie van kroongetuige geen bescherming wil?

Melkkoeien in een stal in Dearsum. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Vandaag belangrijk

Nederlandse veestapel moet fors krimpen om klimaatdoelen Parijs te halen, adviseert Raad
De Nederlandse veestapel zal de komende jaren fors moeten krimpen om de klimaatdoelen van Parijs te halen. Het kabinet moet zo snel mogelijk maatregelen nemen om die reductie tot stand te brengen, bij voorkeur door de invoering van een CO2-plafond. Ook consumenten moeten een bijdrage leveren door minder vlees en zuivel te eten. De overheid moet dit stimuleren door de btw op deze producten te verhogen naar 21 procent.

Politie pakt eerste verdachte (14) op voor mishandeling homoseksuele mannen in Dordrecht
Een 14-jarige jongen is als eerste verdachte opgepakt voor de mishandeling en bedreiging van twee homoseksuele mannen in Dordrecht. Beiden werden afgelopen weekend door een gewelddadige groep afzonderlijk van elkaar in de val gelokt via datingapp Grindr. De politie verwacht meer aanhoudingen te zullen verrichten.

Beeld anp

Nederlandse advocaat veroordeeld tot 30 dagen cel vanwege liegen tegen Amerikaanse justitie in Rusland-onderzoek
De Nederlandse advocaat Alex van der Z. is door de rechter in Washington veroordeeld tot dertig dagen celstraf vanwege liegen tegen de Amerikaanse justitie. Hij is daarmee de eerste verdachte in het onderzoek naar de banden tussen het Kremlin en de Trump-campagne die een straf krijgt opgelegd.

Geldnood nekt prestigieuze Haagse denktank, toezichthouder greep te laat in
Het Institute for Global Justice (IGJ) in Den Haag, met miljoenen aan belastinggeld opgezet door de rijksoverheid en het gemeentebestuur, houdt door geldnood op te bestaan. Er is geen financiële basis voor voortzetting, zo zal de Raad van Toezicht onder leiding van Shell-topfunctionaris en directeur-in-spe van Schiphol Dick Benschop woensdag bekendmaken.

Video van de dag

Heb je je koptelefoon op of oortjes in? Zo niet, pak ze erbij en luister. Lijkt het niet net alsof dat vliegtuig pal over je heen vliegt? Dat is nou 3D-geluid. Verslaggever Bard van de Weijer nam het op met speciale koptelefoon met ingebouwde microfoons in je oren. Een techniek die er steeds meer toe doet nu virtual reality een vlucht neemt in film en games.

Vanavond op televisie

In de kwartfinales van de Champions League (Veronica, 20.00 uur) wordt de finale van 2017 herhaald: een duel tussen Juventus en Real Madrid. Meer zin in een filmpje? Kijk Crocodile Dundee (RTL 7, 20.28 uur): zorgeloos vermaak uit de jaren tachtig. En voor wie de slaap niet kan vatten: filmmaker Ben Zand spreekt voor zijn docu R. Kelly: seks, girls & videotapes (BBC 1, 00.15 uur) met intimi van de zanger. Bekijk hier de rest van onze tv-tips.

Morgen in de krant

NAM mag gas winnen op Gronings veldje met 'fracking' - kan dat kwaad of zijn de zorgen van omwonenden onterecht?
Opmerkelijke timing: op de dag dat minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat bekendmaakte dat de gaskraan in Groningen versneld dicht gaat, gaf hij een vergunning aan de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) om gas te winnen uit een klein veld op de grens van Friesland en Groningen. Met behulp van fracking nog wel. En daar zijn omwonenden en lokale overheden niet blij mee. Vier vragen over deze techniek.

'Plus'-teken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €2,50/week.

Verzetsheld Rudi Hemmes (94) in gesprek met basisschoolklas: 'Als er oorlog is, heb je niks meer te vertellen'
Na het bombardement op Rotterdam haatte hij de Duitsers. Daarom kwam Engelandvaarder Rudi Hemmes (94) in verzet. Verzet is dit jaar het thema van 4 en 5 mei (+).

Rudi Hemmes vertelt over de Tweede Wereldoorlog. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Nog twee hele jaren te leven: een maand geleden had ik dit vreselijk gevonden, nu lijkt het een zee van tijd
In een nieuwe column schrijft Chris Oostdam (62), rechter in Assen, wekelijks op woensdag, over haar leven sinds ze terminaal longkankerpatiënt is. Aflevering 4: het gesprek (+).

Arno Haijtema reed 16.698 km met de e-bike van en naar werk. Dit zijn de 12 lessen die hij leerde
Fiets elke dag naar je werk, 30 kilometer heen, 30 kilometer terug, en er verandert veel. In je kop, in je lijf en in je beleving van het landschap, ja, zelfs in je idee over de uitgestrekheid van de wereld, ontdekte Arno Haijtema (+).

Opinie: Zorgt OM wel goed voor leven van zijn burgers als het accepteert dat familie van kroongetuige geen bescherming wil?
De moord op Reduan B. moet justitie ervan doordringen dat zij ook de naasten van kroongetuigen zwaar moet beveiligen.

Arno Haijtema tijdens zijn helletocht naar Magadan. Beeld Eric Smits

Aaf stond op het balkon van het Paleis op de Dam en dacht: met zó'n balkon wil toch niemand Koning zijn?
'Ik keek naar buiten. Naar het uitzicht. Ineens zag ik wat er mis is met de Dam, en dat is kort gezegd alles. Dat weet iedereen die ooit op de Dam is geweest, maar vanaf het balkonnetje zie je het ineens heel duidelijk. Te duidelijk.' Aaf Brandt Corstius verwondert zich over het treurige balkonnetje van de Oranjes. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden